CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 75555|Reply: 576

Edisi Artist prihatin : Kempen Hans Isaac..Akhir Buli Cyber & Penyebaran Ma

  [Copy link]
Post time 17-4-2018 05:27 PM | Show all posts |Read mode
Edited by MatDeghem at 17-4-2018 05:33 PM


Selebriti terkenal tanah air bersatu bagi kempen tanggungjawab sosial ‘Akhir Buli Siber & Penyebaran Maklumat Palsu.

KUALA LUMPUR: Selebriti terkenal tanah air bergabung tenaga bagi menjayakan kempen 'Akhiri Buli Siber dan Penyebaran Maklumat Palsu' di media sosial.
Pelakon dan pengacara Neelofa yang mewakil semua selebriti terlibat memberitahu kempen tersebut dibuat bagi memberi kesedaran kepada masyarakat tentang bahaya penyebaran berita palsu dan fitnah yang dilihat semakin berleluasa sejak akhir-akhir ini.

Mengangkat tema 'Sebar Fakta Bukan Dusta dan 'Aku Bersamamu', Neelofa berkata, objektif lain kempen tersebut diadakan bagi menyebarkan maklumat kepada pengguna laman sosial dalam mempertahankan diri mereka sekiranya menjadi mangsa buli siber.

"Sesetengah orang merasakan menjadi tanggungjawab mereka untuk 'menasihati' orang lain di media sosial tetapi cara digunakan adalah salah.
"Tanpa disedari mereka sebenarnya telah melukai hati dan membuli orang lain dengan kata-kata digunakan.

"Perkara ini yang ingin kami ubah agar masyarakat lebih peka tentang bahayanya buli di media sosial," katanya.

Neelofa ditemui pada majlis pelancaran kempen berkenaan yang dianjurkan bersama pelakon dan penerbit, Datuk Hans Isaac pada pagi Selasa.

Kempen 'Akhiri Buli Siber dan Penyebaran Maklumat Palsu' itu dilancarkan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Salleh Said Keruak.
Turut hadir pada acara itu adalah Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Ekskutif Star Media Group, Datuk Seri Wong Chun Wai.

Antara artis yang turut hadir bagi menyokong kempen itu termasuk Nora Danish, Scha Al-Yahya, Awal Ashaari, Maya Karin, Joe Flizzow, Kavita Sidhu, Caprice, Adibah Nor, Atilia Haron, Afdlin Shauki dan Shahrol Shiro.

Dalam pada itu, Neelofa berkata, idea untuk mengadakan kempen itu timbul selepas dia berbual-bual dengan keluarga dan rakan selebriti mengenai tindakan buli siber di media sosial.
Katanya lagi, topik berkenaan sangat dekat dengan dirinya kerana sepanjang lapan tahun berkecimpung dalam bidang seni, banyak yang telah dilaluinya.
"Kritikan negatif dan kecaman bukan sesuatu perkara baru. Itu belum lagi berita palsu disebarkan sewenang-wenangnya.

"Sampai ada ketika saya fikir kenapa masyarakat lebih mengenali saya daripada saya mengenali diri sendiri," ujarnya.

Sementara itu, Neelofa berkata, dia bersama barisan selebriti yang lain komited dengan kempen ini dan berharap ia dapat membuka mata masyarakat mengenai isu tersebut.
"Mungkin kami tidak mampu menyelesaikan masalah ini secara total tetapi anggaplah ia sebagai satu permulaan positif dan budaya sihat," katanya.


Baca lebih lanjut di http://www.mstar.com.my/hiburan/ ... W6LrhrqrbFh1rIJH.99

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 17-4-2018 05:27 PM | Show all posts
Edited by MatDeghem at 24-4-2018 08:12 AM

Idea kempen siber Buli datang dari Neelofa.....



Pencetus Kempen ....


Throwback ......sindiran pencetus kempen Siber Buli pabila Abdul Fattah enggan muncul di Meletops




Fakta atau Auta ??










This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-4-2018 05:28 PM | Show all posts
Edited by MatDeghem at 17-4-2018 06:08 PM

Ada kah ini siber buli juga atau hanya sekadar fans yg screw longgar??


















This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-4-2018 05:28 PM | Show all posts
Edited by MatDeghem at 17-4-2018 09:20 PM

Berkat doa seorang ibu.....Abdul Fattah selamat dari mereka2 ini pada hari itu....





What do you call these??










This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-4-2018 05:50 PM | Show all posts
is this also called cyber bully?? or just gossip saja.....













This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2018 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Rajin betul mat bukak thread utk lopaksss
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2018 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Jahlop patut tazkirahkan lobenaks sekalian dulu
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2018 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Elok sekolahkan ladyherot dulu..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-4-2018 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Hajah coba kempen dgn lobenak dulu baru orang respek
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2018 06:39 PM | Show all posts
tak seswaiiiiii..... pemenat dia sendiri sungguh memenatkan
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2018 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Omg.. tok mat berdehem oi.. kalo u muhasabah diri u pun same je mcm lady sherot tu version di forum.. cube u tgk blk post2 u most of them adalah cyber bully... mat berdeghem = lady sherot lobenak...
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2018 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
MatDeghem replied at 17-4-2018 05:27 PM

Nampam lofa kertu di sini.. Mahap yekkk...
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2018 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
MatDeghem replied at 17-4-2018 05:28 PM
Ada kah ini siber buli juga atau hanya sekadar fans yg screw longgar??




U never failed to amaze me
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2018 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols harap sgt ladysherot tu terkesan dgn program kempen lopa ni.. lopa sendiri ada minta pemenat dia jgn maki2 sbb akan bg effect kat nama lopa..tp si ladysherot ni tak sedar2 diri langsung.. dia punya cyberbully lagi extreme..
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2018 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
sangat tak sesuai..
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2018 07:19 PM | Show all posts
kat forum ni mak tengok mak hayam forumer iwan007 vimax dan eddysheddy tong gas memang suka cyber bully mak..tafaham apa yang mereka mahukan daripada mak...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-4-2018 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Go mat! Londehkan smue bala2 tentera hajjah nan sorg ni. To hajjah , sila la educate your own fans sblm pung pang nak nasihat org .
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2018 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku sokong dgan kempenn ni..

Tp aku tak berapa sokong dgan celebrities yg jd duta ni... hnya maya karin, kavitha n alex yong n miss universe, ila tuu je yg layakk.. yg lainn sumee kena tgok cermin dluuu kat umahhh...   

K, bye..

Apepunn congratsss atas usaha ni..
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2018 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 17-4-2018 06:52 PM
Omg.. tok mat berdehem oi.. kalo u muhasabah diri u pun same je mcm lady sherot tu version di forum. ...

benang apa ni membuli juga kan

penat la byk dgt benang lopak bosan weh
euwwwww
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2018 07:31 PM From the mobile phone | Show all posts
anak nd pn kena cyberbully
biar nd saman betina yg kutuk anak nya kt twitter sampai tgal spenda
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-8-2022 03:23 PM GMT+8 , Processed in 0.102024 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list