CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 5650|Reply: 73

[Dunia] Cukai Sayonara? Gila, Japan Nak Kena Tukar Kerajaan Ke Ape Ni?

[Copy link]
Post time 12-4-2018 04:44 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 12-4-2018 05:01 PM

Japan menerima kebanjiran kemasukan pelancong luar dalam jumlah yang sangat luar biasa sejak lima tahun kebelakangan. Dan statistik tahun 2018 juga tidak kurang hebatnya. dalam sebulan di bulan Februari 2018 menunjukkan hampir suku peratus peningkatan kemasukan pelancong asing berbanding bulan sama tahun 2017.



Jadi Japan secara rasminya kini mengambil peluang besar ini dengan mengenakan cukai sayonara sebanyak 1000 yen  (RM36) setiap kali pelancong mendaftar di pintu pelepasan lapangan terbang.

Hasil kutipan cukai sayonara khabarnya untuk menambahbaik tourism japan, samada perkhidmatan ejen tourism di dalam negara Jepun mahupun promosi Japan ke dunia luar, yang bagi I sememangnya dah sangat baik kot kan? Namun ada juga pihak tertentu yang mencadangkan untuk mengambil sebahagian hasil kutipan cukai sayonara bagi tujuan lain, tengok belum apa-apa dah niat ke arah penyalah gunaan.

Apa-apa pun, ini sangat tidak masuk akal, kita sebagai rakyat Malaysia nak main salji kat mana lagi ni weh? Negara lain yang ada salji semua jauh, sakit tulang belakang hadap kerusi ekonomi Air Asia X. Cukai macam ni sangat tidak demokratik terhadap seluruh penduduk dunia.

Jadi apa pilihan rakyat Malaysia?
1. Tolak bidaan shinkansen untuk KL-Spore.
2. Boikot Daiso.
3. Sekat ultraman/ doraemon/ maria ozawa dari masuk Malaysia.
4. Tukar kerajaan jepun.
5. Beri diskaun travel insurans kepada pelancong dari Malaysia.
6. Cadangan lain: _______________

PS: Macam mana nak letak kotak poll?




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 05:10 PM | Show all posts
tak pernah ke jepun tak pernah teringin nak ke Jepun
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 05:17 PM | Show all posts
kaya jepun aku salah sorang penyumbang nanti sebab aku gi japan kekadang beberapa kali setahun

tourism japan memang terbaik kot

tapi kenapa nak cekik pelancong seluruh dunia

boikot japan lepas ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 05:18 PM | Show all posts
orang mesia pergi japan lepas visa dimansuhkan

kalau tak harapan marhen mesia nak sampai japan
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 05:26 PM | Show all posts
trip aku ke jepun is one of the best aku pernah alami
bile lagi entah nak pergi sekali lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 05:28 PM | Show all posts
baik pergi sogo dik, boleh jumpa sis vokuru kt food court niaga handbag
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 05:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Japan is a sinking boat.

Diperkosa oleh USA, sekarang pun dikalahkan oleh China dan korea...sudah sayonara
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 05:36 PM | Show all posts
biarlah negara dia... lagi pun depa buat utk tourism... kita pun patut buat yg sama...duit tax tourism tu utk majukan industri pelancongan bukan masuk poket setengah2 oreng...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols bukan kaya..tpi i rasa ok je..diorang ni kalau kata nk tambahbaik mmg dia tambahbaik..walopon rkyat diorg tak reti ckp internesenel language sgt tpi kat sana tak risau nk jalan2 sbb public facility mmg tiptop..lagila bab prayer room for muslim..dlu susah nk cari..skrg boleh kata most tourist area ada..and japan mmg hicost pnya country..so kalau rasa belum mmpu boleh gi negara lain yg mmpu milik dlu..
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Yo! Maria Ozawa bukan dah pencen ke? Terima la beliaw dengan hati terbuke.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau betul improvement tourism tue ai rasa ai pun x kisah. Tapi di Malaysia nih, makin kau cukai makin hauk ade lah. Duit mengalir, promosi tourism macam babi. Pukimak kau lah
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 05:58 PM | Show all posts
pakatun harapan patut pergi ke jepun selamatkan negara jepun.  
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 06:07 PM | Show all posts
Bukan mahal mana pun dalam lebih kurang RM37 - RM38 je.  Bayaran tu akan terus dimasukan dalam harga ticket penerbangan.  Katanya ia akan digunakan untuk nak tambah baik perkihdmatan pengangkutan ialah theols kan nak taja Olympic games tak lagi kan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak main salji kt mana?
Alahai bodohnya artikel ni
Banyak jah tempat yg murah dah cantik kalo nk men salji.. Kashmir, beijing, kat tehran pun ada tp x ingat nama daerah tu
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Stakat 36 hengget jah... Bayar je le
Pakej and flight ribu riban bleh lak beli
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak tgk blouse2 kat poplook, zalora, lawra, H&M tu sume lagi mahal.. Around rm90 above
Stakat rm36 apa lah sangat
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
I love Japan. OK je rm36, still affordable
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
36.00 je x sampai 50 pun
Ticket ribu2 boleh beli
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Disebabkan rm36 tu sampai jenuh pikir nak main salji kt mana lg? Mcm kelakar je
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
TT masih boleh ke korea utk salji
Lagi murah dan x serabut kepala cm jepun rasanya
Sbb i pun rsa nk p jepun nnti tp adoi mcm risau dan pening skit bila baca blog etc
Baik p switzerland lagi best kot

Tapi cukai rm36 je kan?
X mahal pun
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-5-2022 01:33 AM GMT+8 , Processed in 2.295082 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list