View: 4763|Reply: 8
|
Kerabu Belimbing Buluh Dan Kerabu Telur Masin - Resipi Baru Yang Sangat Terangka
[Copy link]
|
|
Menu kampung memang sedap. Ditambah lagi dengan ulam-ulaman dan sambal belacan, memang terangkat lah makan nasi, silap-silap bertambah pinggan dibuatnya.
Apa lagi jika dihidangkan dengan kerabu yang mempunyai rasa masam, manis, masin – memang rasa cukup lengkap untuk makan tenghari sempurna.
Kali ini ada 2 resipi baru kerabu yang dicipta sendiri oleh 2 netizen untuk dijadikan penyedap iaitu kerabu belimbing buluh dan kerabu telur masin.
Memang agak ‘rare’ sebab kombinasi yang tidak pernah dibuat orang tapi bila merasanya, wow! Nikmatnya memang lazat tak terkira. Jom kita lihat resipinya.
Kerabu belimbing buluh
Kerabu belimbing buluh
Kerabu belimbing buluh
Bahan A (hiris halus)
- Buah belimbing
- Bunga kantan
- Daun selom
- Bawang besar
Bahan B (tumbuk hingga hancur)
- Cili api
- Cili besar
- Belacan
- Kelapa parut
- Isi ikan yang direbus
- Kerisik
1) Masukkan bahan A ke dalam mangkuk besar, gaul rata.
2) Tambahkan bahan B ke dalam mangkuk tersebut, kacau.
3) Tambahkan kerisik dan isi ikan, gaul rata.
4) Akhir sekali, perasakan dengan garam dan gula.
kerabu telur masin
Kerabu telur masin
Bahan-bahan
- Telur masin (direbus dan ambil isi sahaja)
(Hiris halus)
- Bawang besar
- Bawang merah
- Halia
- Bawang putih
- Kacang panjang
- Tomato
- Cili api
- Serai
- Garam, gula dan cuka
1) Bahan-bahan yang dah dihiris halus tadi dimasukkan ke dalam mangkuk besar.
2) Masukkan telur masin.
3) Perasakan dengan gula, garam dan cuka. - CARI
Kredit : Roshasnida Radzai dan Siti Noor Diana |
|
|
|
|
|
|
|
Kdg2 bila blk kg mmg x tau nk buat apa dgn belimbing buluh ni. Boleh la buat resepi ni nnt |
|
|
|
|
|
|
|
i selalu buat sambal ikan guna belimbing buluh.
guna lesung batu.
- cili api / padi
- garam sikit
- tumbuk sampai lumat
- masukkan isi ikan( tak kisah ikan apa)
tumbuk lagi sampai lumat/sebati
- pastu masuk belimbing buluh yg dah dipotong(ambil bahagian luar je, bahagian tengah tak ambil) , tumbuk lagi sikit je jgn sampai lumat.
dah siap. sedap makan dgn nasi panas nyum2 |
|
|
|
|
|
|
|
Siputjelly: i selalu buat sambal ikan guna belimbing buluh. guna lesung batu. - cili api / padi- garam sikit- tumbuk sampai lumat- masukkan isi ikan( tak kisah ik ...
Ni pun cam sedap juga. Isi ikan tu rebus ke atau goreng?
|
|
|
|
|
|
|
|
Siputjelly: i selalu buat sambal ikan guna belimbing buluh. guna lesung batu. - cili api / padi- garam sikit- tumbuk sampai lumat- masukkan isi ikan( tak kisah ik ...
macam buat sambal hitam gak ke cuma bezanya, sambal hitam guna ikan bilis |
|
|
|
|
|
|
|
macam mana nak tau kalau belimbing buluh tu dah ranum untuk dimakan? tak reti nak pilih... |
|
|
|
|
|
|
|
da try da kerabu telur masin
tp gula, garam dn cuka aku x campur sbb telur tu da masin
tomato pun da rasa nya msam |
|
|
|
|
|
|
|
ya ampunnn
mengences air liur tgk telur masin tu! |
|
|
|
|
|
|
|
kerabu telur masin tu sgt la menggoda |
|
|
|
|
|
|
| |
|