CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4763|Reply: 8

Kerabu Belimbing Buluh Dan Kerabu Telur Masin - Resipi Baru Yang Sangat Terangka

[Copy link]
Post time 23-3-2018 12:47 PM | Show all posts |Read mode



Menu kampung memang sedap. Ditambah lagi dengan ulam-ulaman dan sambal belacan, memang terangkat lah makan nasi, silap-silap bertambah pinggan dibuatnya.

Apa lagi jika dihidangkan dengan kerabu yang mempunyai rasa masam, manis, masin – memang rasa cukup lengkap untuk makan tenghari sempurna.

Kali ini ada 2 resipi baru kerabu yang dicipta sendiri oleh 2 netizen untuk dijadikan penyedap iaitu kerabu belimbing buluh dan kerabu telur masin.

Memang agak ‘rare’ sebab kombinasi yang tidak pernah dibuat orang tapi bila merasanya, wow! Nikmatnya memang lazat tak terkira. Jom kita lihat resipinya.

Kerabu belimbing buluh


Kerabu belimbing buluh


Kerabu belimbing buluh

Bahan A (hiris halus)
- Buah belimbing
- Bunga kantan
- Daun selom
- Bawang besar

Bahan B (tumbuk hingga hancur)
- Cili api
- Cili besar
- Belacan
- Kelapa parut
- Isi ikan yang direbus
- Kerisik

1)    Masukkan bahan A ke dalam mangkuk besar, gaul rata.
2)    Tambahkan bahan B ke dalam mangkuk tersebut, kacau.
3)    Tambahkan kerisik dan isi ikan, gaul rata.
4)    Akhir sekali, perasakan dengan garam dan gula.

kerabu telur masin



Kerabu telur masin

Bahan-bahan
-    Telur masin (direbus dan ambil isi sahaja)

(Hiris halus)
-    Bawang besar
-    Bawang merah
-    Halia
-    Bawang putih
-    Kacang panjang
-    Tomato
-    Cili api
-    Serai
-    Garam, gula dan cuka

1)    Bahan-bahan yang dah dihiris halus tadi dimasukkan ke dalam mangkuk besar.
2)    Masukkan telur masin.
3)    Perasakan dengan gula, garam dan cuka. - CARI

Kredit : Roshasnida Radzai dan Siti Noor Diana
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-3-2018 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Kdg2 bila blk kg mmg x tau nk buat apa dgn belimbing buluh ni. Boleh la buat resepi ni nnt
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2018 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
i selalu buat sambal ikan guna belimbing buluh.

guna lesung batu.
- cili api / padi
- garam sikit
- tumbuk sampai lumat
- masukkan isi ikan( tak kisah ikan apa)
tumbuk lagi sampai lumat/sebati
- pastu masuk belimbing buluh yg dah dipotong(ambil bahagian luar je, bahagian tengah tak ambil) , tumbuk lagi sikit je jgn sampai lumat.
dah siap. sedap makan dgn nasi panas nyum2
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2018 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Siputjelly: i selalu buat sambal ikan guna belimbing buluh. guna lesung batu. - cili api / padi- garam sikit- tumbuk sampai lumat- masukkan isi ikan( tak kisah ik ...


Ni pun cam sedap juga. Isi ikan tu rebus ke atau goreng?
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2018 02:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Siputjelly: i selalu buat sambal ikan guna belimbing buluh. guna lesung batu. - cili api / padi- garam sikit- tumbuk sampai lumat- masukkan isi ikan( tak kisah ik ...

macam buat sambal hitam gak ke cuma bezanya, sambal hitam guna ikan bilis
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2018 06:53 AM From the mobile phone | Show all posts
macam mana nak tau kalau belimbing buluh tu dah ranum untuk dimakan? tak reti nak pilih...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-5-2018 01:43 PM | Show all posts
da try da kerabu telur masin
tp gula, garam dn cuka aku x campur sbb telur tu da masin
tomato pun da rasa nya msam
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2018 02:21 PM | Show all posts
ya ampunnn
mengences air liur tgk telur masin tu!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-11-2018 12:56 PM | Show all posts
kerabu telur masin tu sgt la menggoda
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-11-2024 09:41 AM GMT+8 , Processed in 0.352679 second(s), 20 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list