View: 4309|Reply: 15
|
Lagi Resepi Cheese Leleh - Kali Ini Jagung Lemak Berkrim, Harus Cuba!
[Copy link]
|
|
Apa sahaja menu yang mengandungi cheese atau keju dalam Bahasa Malaysia ini pasti menjadi tular. Apatah lagi jika menu tersebut tidak memerlukan banyak bahan pun untuk membuatnya, jadi lebih mudah dan lebih mendapat perhatian.
Bersedia dengan menu baru yang ditambah cheese ini? Biarpun baru sahaja tular tetapi ramai sudah mencuba membuatnya di rumah. Hasilnya? Ramai yang memberikan respon sangat memuaskan.
Netizen, Siti Nabilah Jamaluddin mempersembahkan resepi jagung ‘cheese’ leleh terbaik dan berkrim. Jom semak resipinya.
Wau! Meleleh-leleh melihatnya
Jagung Cheese Leleh
Bahan-bahan
- 4 tongkol jagung
- 1 tin susu cair (guna fresh milk Dutch lady)
- 2 sudu besar susu pekat (kalau nak manis boleh tambah)
- 2 sudu besar planta/buttercup
- Garam dan lada sulah
- 4 keping keju/cheese
Cara membuatnya
1) Masukkan semua bahan dalam periuk, biar mendidih.
2) Jika mahu bau yang wangi, boleh letak daun pandan
Garam dan lada sulah sebagai perisa
Gambar dari dekat
Boleh cuba buat sendiri di rumah ya. - CARI
Kredit : Siti Nabilah Jamaluddin |
|
|
|
|
|
|
|
Nnt aku nak buat. Hahahha. Tp xdak daun pandan pulak |
|
|
|
|
|
|
|
Sekarang semua benda nak letak cheese.
Kuah dia macam airasia punya roasted chicken cream sauce. Tambah cooking cream dan oregano dalam ni lagi berlemak sodap. |
|
|
|
|
|
|
|
Bukan dah lama ke resepi ni viral? |
|
|
|
|
|
|
|
masak dgn tongkol
Kuah lekit2 tu ko nk suh pegang ke cane
|
|
|
|
|
|
|
|
nak makan mcm maner nih? x faham |
|
|
|
|
|
|
|
Jd ala buboq la tp cheezy...tp nk mkn mmg mnjilat jari la sbb nk pegang tongkol jagung.
Klau saya...better masak sos dia ja, pekat2..pastu taruk atas. Klau nk boh smua gini...nk senang mkn, pisahkn biji jagung dr tongkolnya |
|
|
|
|
|
|
|
Perghhh .. tak boleh mkn selalu |
|
|
|
|
|
|
|
kuahnya tu tambah oregano sikit mkn dgn pasta.. |
|
|
|
|
|
|
|
kenape aku buat tak jadi buat gitu.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|