CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 6031|Reply: 29

[Buku] NOVEL LAMA YG DITERBITKAN SEMULA ZAMAN SEKARANG

  [Copy link]
Post time 26-1-2018 12:49 PM | Show all posts |Read mode
Sebenarnya I mencari buku2 lama yang masih diterbitkan sehingga kini bagi bacaan generasi sekarang....I cuba nk buat collectionlah...In my hand, i have got Hamka - Tenggelamnya Kapal van der Wijck, A Samad Said - Salina
I mmg sangat2 suka baca 2 novel ni expecially on Tenggelamnya Kapal can der wijck...bahasanya, surat cinta dia...sangat indah...

I nak tanya manalah tau forummer boleh bagi suggestion selain dr buku atas tuh, buku apa lagi I patut baca?

(p/s : mcm nk tukar selera dr penulis skrg kepada penulis dulu kala, penulisan & penceritaan dr 2 generasi)






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-1-2018 01:22 PM | Show all posts
Buku boleh cadang tapi tak tahu ada diterbitkan semula....

Ni buku zaman abang saya yang minat novel Melayu- banyak koleksi dia ada,

RANJAU SEPANJANG JALAN
KONSERTO TERAKHIR
BADAI SEMALAM
JALUR SINAR DI CELAH DAUN
Novel2 W S Uzala

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2018 02:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by encikWawad at 26-1-2018 08:11 PM

I minat hasil tulisan penulis dulu2. Masih mengharap DBP akan cetak semula novel2 lama yang pernah direrbitksn dulu. I masih mencari buku macsm seorang tua di kaki gunung sami mekong dari azizi hj Abdullah

#tq momod

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-1-2018 02:30 PM | Show all posts
tuhlah...masa saya beli buku salina tuh..saya contact anak A samad said...beli dengan dia

sis, kalo dpt pengarangnya lagi bagus supaya saya xsalah google...

1. jalur sinar di celah daun = zaharah nawawi?
2. konserto terakhir = ni dh jd KOMSAS sekolah menengah...should be easier nk cr kot
3. ranjau sepanjang jalan = shahnon ahmad?

Comments

Yup  Post time 26-1-2018 02:33 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-1-2018 02:31 PM | Show all posts
encikWawad replied at 26-1-2018 02:22 PM
I minat hasil tulisan penulis dulu2. Masih mengharap DBP akan cetak semula novel2 lama yang pernah d ...

DBP punya buku2 i suka...bnyk gak best2...antaranya IMAM & IMAM2....(pinjam dr library)...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2018 02:48 PM | Show all posts
pernah baca Sitora Harimau Jadian

tapi tu dari movie jadi novel

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2018 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 26-1-2018 01:22 PM
Buku boleh cadang tapi tak tahu ada diterbitkan semula....

Ni buku zaman abang saya yang minat no ...

Buku2 favourite zamang skolah dulu
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2018 03:12 PM | Show all posts
encikWawad replied at 26-1-2018 06:22 AM
I minat hasil tulisan penulis dulu2. Masih mengharap DBP akan cetak semula novel2 lama yang pernah d ...

Same author tajuk ayahanda... sgt terkesan dgn cara penulisan beliau...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-1-2018 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya pun sangat2 minat novel2 dan antologi cerpen terbitan Dbp..kebanyakan novel komsas Dbp pun menarik.
Novel yg x rugi baca;
Seteguh Karang karya Tuan Faridah Syed Abdullah
Korban Kasih karya Fatimah Saidin
Diari Seorang Jururawat karya Fatimah Mokhtar
Sandera karya Arena Wati
Novel2 Fatimah Busu terutamanya The Missingpiece
Novel2 Ma Lee Chuswan
Novel2 Norhayati Berahim
Novel2 Fatinilamsari Ahmad
Paling klasik pnah baca berulang2 Raja Donai Bahtera Kulit Kacang. Cari sekarang siyes jumpa kulit je kot.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-1-2018 03:29 PM | Show all posts
missinpiece replied at 26-1-2018 03:25 PM
Saya pun sangat2 minat novel2 dan antologi cerpen terbitan Dbp..kebanyakan novel komsas Dbp pun mena ...

seteguh karang tuh novel pelajaran masa form 5..siap kuar piksa SPM youu..best....sebab masa form 4 novel yg kena baca xbest langsung, xingt apa tajuk dia..

nurhayati ibrahim tuh pernah bc satu novel best...quite bestlah...tp i xfollow sgt sb dia lebih pd romance....
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2018 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Salah satu koleksi kesayangan yg telah menghilangkan diri..
Sesiapa tolongla bgtau kalau jumpa jual kat memane..

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2018 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 26-1-2018 03:29 PM
seteguh karang tuh novel pelajaran masa form 5..siap kuar piksa SPM youu..best....sebab masa form  ...

Norhayati berahim tu still bleh follow sebab novel dia penuh ngan ilmu. Penceritaan dia buat kita familiar dgn sesuatu benda tu.
Lagi novel Zuraidah Othman pun sempoi.
Saya pun sama ngan u minat novel lama2. Penghayatannya lain berbanding novel sekarang rasa nak menangis je baca (sebab menyesal pinjam)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-1-2018 03:51 PM | Show all posts
mana nak beli tah buku2 nie...i rasa xpernah bc buku zuraidah ibrahim..tp she sounds familiar...

dulu, ms form 5, cikgu i ada bg 4buku yg wajib dibaca...dia kata rugi kalo xbaca...antaranya SALINA, TENGGELAMNYA KAPAL VAN DER WIJCK....lagi i dua i xingt buku apa.....dalam 2 buku nie, SALINA lah plg susah nk cari...berbaloilah beli buku SALINA tuh walau agak sdkit mahal

yg lain2 xtaulah...

hr tuh masa g library, i ada lah pinjam koleksi novel th 70-80 an....rupanya lagi syok baca...sb feel dia tuh lain..tuh yg gigih cr balik buku2 yg RUGI X DIBACA

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2018 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 26-1-2018 02:31 PM
DBP punya buku2 i suka...bnyk gak best2...antaranya IMAM & IMAM2....(pinjam dr library)...

Dulu i ada collection sayembara sasterawan negara terbitan DBP sayangnya habis kena banjir. Masa tu umur baru 12 tahun tapi minat sangat membaca.

Satu lagi karya azizi hj Abdullah - latifah rabbaniah

Karya2 shahnon ahmad seperti tokguru pun menarik juga. Dan Ranjau sepanjang jalan mmg best.

Imam dna imam2 rasa nya bawah terbitan utusan media. Dan sama macam DBP, utusan pun dah tak panas lagi dengan publishing mereka

Kalau pergi pesta buku antarabangsa selalu kecewa sebab takde buku buku lama lagi di jual

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2018 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 26-1-2018 03:12 PM
Same author tajuk ayahanda... sgt terkesan dgn cara penulisan beliau...

Kalau dulu baca karya2 penulis dulu dah boleh agak siapa penulis sebab gaya penulisan dan latar belakang cerita
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2018 01:50 PM | Show all posts
mana nak cari, buku-buku Hamka yg original bahasa Indonesia di klang valley, sebab perasaan membaca buku yg sudah di terjemah ke bahasa Malaysia tak sama.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 7-2-2018 01:58 PM | Show all posts
not sure yg i bca tuh original indon atau tak..tp i terpaksa bc slow2 sb nk faham bhs & jalan cerita tuh...buku hamka (tenggelamnya kapal van der wijck) tuh ada kat MPH store....hr tuh perasan gak diaorg ada jual buku hamka yg lain..tp i xbeli...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2018 10:28 PM | Show all posts
buku-buku lama ni biasanya ade kat library (sbb library jrg update koleksi novel) atau kalau nk jd koleksi, kena cari kat kedai2 buku terpakai la..
hari tu ade gk cari 1 buku ni yg dh x publish lg, terjumpe senarai kedai seluruh malaysia.
tp last2 dpt kat mudah.

TT duk mane? blh la g jenguk kedai2 kat bwh..gud luck.

Misi Memburu Kedai Buku Langka
(kedai buku terpakai seluruh Malaysia)

Perlis
1. Ocean Used Books

Kedah
1. Languange Book Corner, Langkawi
2. Kedai Buku Fiha
3. Bistro Pustaka (cawangan Alor Setar)
4. Zone Ranger (Gerai Bergerak/FB Novel Majalah Terpakai @ En. Nizam)
5. Pasar Karat Kg. Berjaya, Alor Setar

Perak
1. Novel Hut Ipoh
2. Bistro Pustaka (cawangan Parit Buntar, akan datang)
3. Alam Bacaria (Manjung)
4. Pasar Karat Loken
5. Pasar Karat Kamunting
6. Empire Bookstore Kuala Kangsar
7. Ijjalyza Bookstore
8. Kedai Buku Shidah Medan Selera DBI Ipoh

Selangor
1. Kedai Buku Suhairin Md-Ramly Giant Stadium Shah Alam
2. Kedai Buku Terpakai Puchong Abd Abdul Halim Ismail
3. Kedai Buku Terpakai Downtown Puchong (Abd Halim Ismail)
4. Kedai Buku Bacalah Seksyen 7 Bandar Baru Bangi
5. Arenabookers Tingkat 2 Metro Point Kajang
6. Q Eazant Seksyen 9 Bandar Baru Bangi
7. Kedai Buku Puan Zainuriah Abd Rahman di belakang Kompleks PKNS Bandar Baru Bangi/Readers Heaven Coffee
8. Taman Pustaka (kedai bergerak oleh Mohd Zahamri Nizar)
9. Antique Depot Buku Malaya Petaling Jaya
10. Pasar Karat Amcorp Mall
11. Kedai Buku Terpakai Banting
12. Pasar Buku Bangi (setiap Sabtu kedua dan keempat) di ruang parking Perpustakaan Bangi

Kuala Lumpur
1. Kedai buku terpakai Pasar Seni
2. Junk Book Shop
3. Ampang Point

Pulau Pinang
1. Penang Bookshelf
2. Pasar Chowrasta
3. Ropewalk Stadium Bandaraya

Negeri Sembilan
1. Bistro Pustaka, Nilai
2. Pasar Karat sebelah Pasar Besar Seremban (Ahad pagi sahaja)

Melaka
1. Kedai Buku Terpakai Kampung Jawa (kawasan Madam King)

Johor
1. Pustaka Asma, Segamat
2. Pasar Malam Taman Universiti, Skudai (Jumaat)

Pahang
1. BACA – The Reading Room & Cafe, Temerloh

Terengganu
1. Kedai Buku The Bookworm, Jalan Bukit Kecil, Kuala Terengganu

Kelantan
1. Galeri Pakdo, Kok Pasir, Tumpat

from https://www.thevocket.com/kedai-buku-terpakai-malaysia/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-2-2018 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
ariean replied at 7-2-2018 10:28 PM
buku-buku lama ni biasanya ade kat library (sbb library jrg update koleksi novel) atau kalau nk jd k ...

Tq sayang.. Kajang, bangi tuh dh area i... Nti i cuba cari kedai tuh
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2018 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
missinpiece replied at 26-1-2018 03:35 PM
Norhayati berahim tu still bleh follow sebab novel dia penuh ngan ilmu. Penceritaan dia buat kita  ...

Samalah. Boleh dikatakan dh lama sgt tak beli Novel skrg. Kebanyakan cover novel pon dah kebudak budakan. Kalau nak beli pon saya akan try cari bukan syarikat pengeluar novel2 terkenal kot. Kita cari yang under dog haha

Saya masa kanak dulu rasanya dalam darjah 3, 4 kot dh baca novel2 sastera kakak saya, macam kelapa nan sebatang dll.

Saya ingat lagi ada satu tajuk novel tu, HIJRAH. Kisah perkahwinan dua adat konservatif di sabah. Orang  Darat dan Orang Laut. Dua2 keluarga yg tak merestui. Best cerita tu. Byk sgt konflik. Rasa2 nya nama watak isteri tu Ansuri. Ingat2 lupa. Try google. Tak jumpa pulak.

Skrg, terfikir, tak dpt bayangkan saya yg sekolah rendah boleh baca buku2 sastera kak yang tebal2 masa tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

13-8-2022 08:28 PM GMT+8 , Processed in 7.735440 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list