CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 3453|Reply: 8

CUSTOM PC BUILD 2017 | Kongsi Info Komputer DIY Korang kat sini

[Copy link]
Post time 23-11-2017 07:56 PM | Show all posts |Read mode

Intel VS AMD Ryzen


CUSTOM PC BUILD / DIY PC BUILD terma standard untuk PC yang komponen dia kita pasang sendiri berbanding beli yang dah siap kat kedai cam brand DELL, HP, IBM, dll... "Bro, yang saya beli kat Lowyat tuh custom PC ke?" - sama laa tuh, asalkan bukan yang ready made pc yang berjenama atau branded mcm sy sebut td (macam komputer lama yang casing warna putih tu haa). Dedulu custom pc nie popular ngan nama komputer Cap Ayam.. kalo ikutkan 'cap ayam' nie considered/lebih kureng 3rd Party laa merchandise laa (teringat tv jenama CC org dok panggil TV cap ayam masa awal 2000 dolu-dolu kala).


Intel core processor Generasi ke-8 dengan codename Coffee Lake baru jerr launching Sep 2017 aritu. Kesinambungan drpd processor terdahulu; Sky Lake (Aug 2015) & Kaby Lake (Aug 2016) yg share arkitektur 14nm yang sama. Kata Intel, nak 'fight' dengan processor AMD Ryzen (codename Zen) yg spt kita tau adalah processor 'budget-friendly-tapi-ada-ummphh' mcm iklan Teh Boh... terutama kpd contain-creator kat luar sana.


Itu belom lagi dengan kegilaan lampu RGB kat sana-sini... menyala-nyala warna-warni cam lampu lip-lap time raya tu haa (RGB ke lampu tuh?). Semua komponen derang skang nak letak RGB. Latest, RGB kat power supply (kegilaan apakah nie.. hahaha). Before tu plak, few months back... pengguna pc marhaen seantero donia kena jangkitan virus Tempered Glass kat casing komputer (menatang nie laa yang masyarakat kat Msia suka panggil CPU! ).



Tempered Glass case + RGB peripheral


Masa kegilaan-kegilaan kat atas tadi belum muncul, pc user lama penah gak dapat jangkitan 'Case Mod' dengan 'Neon' kabel...Mod nie kependekkan drpd perkataan 'Modified' atau 'McGuyver'... casing kena tebuk, gerudi & gergaji depan-belakang konon nk bagi airflow lebih masyukkk... ye laa, dulu mana ada casing yg bley taruk banyak kipas nie. Apatah lagi casing yg ada tingkap transparent mcm skrg... bila dah kena gergaji, nampak bahagian dalam... tak cantik laa plak sebab kabel SATA warna merah laa, kabel power supply warna-warni 'merah-kuning-htam' laa (warna cam sos ketchup-mustard-kicap )... mula laa pakai Neon coating/kabel buat deco... bila tutop lampu, casing ko nyala haa warna color-block...



Neon cable


Semua benda2 kat atas tadi, cuma wujud kat dunia custom PC je... Branded 'ready-made' komputer takde benda2 tuh. Sebab tu some pc user, taksub dengan mod-mod nie (ingat vaper je ke ada mod).




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 23-11-2017 08:21 PM | Show all posts
MY RYZEN CUSTOM BUILD
x Processor / CPU: AMD Ryzen 7 1700X @ 4.0Ghz (OC'ed)
x CPU Cooler: Cooler Master Nepton 240M All-in-One Liquid Cooler
x Motherboard: Asus ROG Crosshair VI Hero (X370 Chipset) (Socket AM4)
x Graphic: Asus ROG Strix GTX 1070 OC 8GB GDDR5
x Memory: 2x8GB Corsair Dominator Platinum DDR4 3000MHz (Dual Channel)
x Power Supply: Seasonic M12II Evo 620W 80+ Bronze Certified
x Storage (OS): 250GB Samsung 960 Evo NVMe M.2 SSD
x Storage (Work): 2x 256GB Transcend 370S MLC SATA SSD (Raid 10)
x Storage (Misc): 3x 4TB Seagate Barracuda HDD
x Storage (Gaming): 1x 2TB Seagate Firecuda SSHD
x Casing: Fractal Design Define R5 Blackout Edition ATX
x Monitor: LG 29 inch Full HD (2560x1080p) IPS LED Ultra Wide 21:9 Freesync Monitor
x Operating System: Windows 10 Fall Creator Update 1709 (Build 16299)


sue tak lompat daripada Intel ke AMD tapi buat custom pc baru khas untuk keje. Dah jual semua 4 pc lama LGA1156 + 2x LGA1150 + AM3 buat dana bina Ryzen build nie... skang tinggal Ryzen baru nie dengan satu high-end Intel PC guna LGA1150 (Core i7 4790K overclock 4.2Ghz) + MSI Gaming GTX 960 4GB + 32GB HyperX Fury 1866MHz DDR3... Tgh rancang nak convert Intel pc tuh jadi HTPC tapi memandangkan dana tak cukup untuk beli 42" QHD LED Smart TV...so, dok senyap2 kat dalam almari dulu buat tadah habuk.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2017 09:29 PM | Show all posts
sshd untuk gaming penting ke sis?

power lah cpu sis. cpu kita game ular dengan game terup je.

boleh listkan bajet sis untuk cpu tu? warna2 xminat , minat liquid coolent, graphic card, and high spec berbanding hanky panky.

cmne storage boleh masuk banyak ketul? ada renovation outside cpu ke? atau mmg casing modified?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2017 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
mining ke pc nh ts?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-11-2017 09:03 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 23-11-2017 09:29 PM
sshd untuk gaming penting ke sis?

power lah cpu sis. cpu kita game ular dengan game terup je.

- Takde laa, pakai HDD pon bley. TT tak mampu beli SSD nk letak game.
- PM rege desktop yg bley men game ular ngan daun terup tu. Nk try men, kot FPS tak mampu support plak.
- Desktop ni pakai CPU Ryzen murah2 je...RM1.6K + GPU RM2.3K je.. Tak mampu beli yg power or pakai water cooler.
- Casing standard dgn 8x HDD bay.. Mobo 8x SATA slot. Tak reti nk mod sbb tgn tak bedung.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-11-2017 09:04 AM | Show all posts

Takde laa.. tak mampu nk kuar bajet buat mining rig.
Tgok yg low spec pon dah cecah RM10-11K sekali hauk.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2017 12:31 AM | Show all posts
wa msh setia dgn soket 1155.. xde watpe pon pc tu.. takat nk layan muvi+online..
sesekali layan game.. bolehla.. msh ok lg.. sbb bkn main sgt pon..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-12-2017 05:16 PM | Show all posts
halimi78 replied at 30-11-2017 12:31 AM
wa msh setia dgn soket 1155.. xde watpe pon pc tu.. takat nk layan muvi+online..
sesekali layan gam ...

ok dah tu bro... aku pon terpaksa je nie... hahaha...
lg pon tak menahan nak maintainance 5 desktop...
so, aku jual semua 1x LGA1156 & 2x LGA1150...
Lg satu LGA1150 aku letak kat opis... sbb dlm ade 4790K...
Kat umah nie aku pulun 1700X oc'ed 3.95Ghz @ 1.42V..
Clocked 4.0Ghz tak lepas melainkan pakai 1.51V... punah cepat nanti.
Aku punya CM Nepton 240M nie, kureng efektif sket sejukkan ryzen tuh..
since bilik aku considered panas sbb xde aircond... Idle pon hover around 40~41°C
Reviewer youtube tu semua nyampeh sbb benchmark rig dlm air-conditioned room...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 8-12-2017 07:37 PM | Show all posts
sue_cinta replied at 3-12-2017 05:16 PM
ok dah tu bro... aku pon terpaksa je nie... hahaha...
lg pon tak menahan nak maintainance 5 deskt ...

hahahahahaha.. kalo dorang x letak ekon pong time winter sejuk gak dorang..
room temp mana nk tinggi mcm kat sini..

1.42v???
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 08:09 PM GMT+8 , Processed in 0.083993 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list