CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 7228|Reply: 68

Banjir Besar Diramalkan Bakal Melanda Malaysia Pada Bulan Ini

  [Copy link]
Post time 9-10-2017 05:58 PM | Show all posts |Read mode


sumber : internet



Susulan berlakunya fasa perubahan tiupan monsun bermula Jumaat lalu, diramalkan satu banjir besar bakal melanda negara kita pada bulan ini.


Memetik laporan Astro Awani, Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, taburan hujan yang meningkat merupakan amaran awal bahawa akan berlakunya fenomena ini dan ia diramal berlaku di seluruh rantau ini termasuk Indonesia dan Filipina.


"Kita telah meminta kerajaan negeri dan Majlis Keselamatan Negara untuk bersedia, selain mengambil langkah-langkah awal untuk berhadapan fenomena ini."


Jelasnya kajian mendapati fakta yang dikumpul pada tahun 2012 hingga 2014 berkaitan taburan hujan dan banjir tidak lagi tepat dan relevan dengan data terkini.


“Oleh yang demikian, saya telah mengarahkan Jabatan Pengairan dan Saliran untuk mengkaji semula dari pelbagai sudut akan fakta-fakta taburan hujan ini dan mengenal pasti tempat-tempat yang dahulunya tidak banjir tetapi kini tenggelam, seperti yang kita lihat telah berlaku di Semenanjung."


Katanya, kajian kini dilakukan secara saintifik oleh pihak Jabatan Pengairan dan Saliran, Jabatan Meteorologi, Jabatan Laut dan Institut Kajian Hidraulik Kebangsaan untuk mengumpul data dan merancang tambatan banjir di seluruh negara.


Kajian turut dilakukan untuk mengemas kini fakta taburan hujan yang akan dibentangkan dalam mesyuarat kabinet akan datang.- CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-10-2017 06:45 PM | Show all posts
bala2... adakah salah kerajaan?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2017 06:53 PM | Show all posts
chacon replied at 9-10-2017 06:45 PM
bala2... adakah salah kerajaan?

tak...salah pesta beer dan gay

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2017 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
oo..selamat dtg monsun timur laut..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2017 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Hrp2 tempat ai x kena..aminnnn..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2017 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
AbukRokok: tak...salah pesta beer dan gay

Tak.... smua ni salah DAP
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 9-10-2017 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
habis la kampong nenek iols..huhu..
hujan lebat pon dah nampal cm laut
huhuuuu ..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2017 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
habis la kampong nenek iols..huhu..
hujan lebat pon dah nampal cm laut
huhuuuu ..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-10-2017 07:43 PM | Show all posts
apabila manusia bangga berbuat dosa, maka alam pun tak ingin bersahabt dgn kita.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2017 07:46 PM | Show all posts
agak2 negeri mana yg masuk kategori gagal mengurus?
dan negeri mana yg masuk kategori ditimpa bencana?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2017 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Mzz suka sangat hujan..very soothing and melancholic gitu

Tapi tak mau lah sampai banjir..huhuh
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2017 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Risaunya dgr
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2017 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
mzzenma replied at 9-10-2017 07:57 PM
Mzz suka sangat hujan..very soothing and melancholic gitu

Tapi tak mau lah sampai banjir..huhuh

I pulak jenis tak suka hujan sangat, seminggu sekali dua kali hujan okay. Tapi ni semua kan mother nature so no choice la.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2017 09:04 PM | Show all posts
banjir lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2017 09:09 PM | Show all posts
klu hujan ok lagi..klu banjir..dah tak sanggup nak hadapi...
musim tengkujuh lg...pantai timur...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2017 09:11 PM | Show all posts
Jaga-jaga ye kaka @famri7  Perahu demo dah siap ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-10-2017 09:40 PM | Show all posts
kesiannya... bila banjir ni yg paling tak best masa nak basuh & kemas rumah lepas banjir.... sakit2 satu badan dibuatnya... tu tak kira lagi dgn harta benda yang hilang & rosak....
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2017 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Sume salah siti kassim n LGBT blh x?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2017 11:17 PM | Show all posts
selayak nya lah dek/
elohim pay cash jah sekarang ini
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah lah bulan ni byk cuti, baru ingat nak cuti2 msia
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
[JTBC/Netflix 2024] MISS NIGHT & DAY - Jung Eun Ji, Lee Jung Eun, Choi Jin Hyuk
Rahah[JTBC/Netflix 2024] MISS NIGHT & DAY - J
Views : 3787 Replies : 32
Puteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah curi tumpuan netizen
YgBenarPuteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puter
Views : 7495 Replies : 10
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 219839 Replies : 3936
Datin Intan Najwa Mengandung
irveneDatin Intan Najwa Mengandung
Views : 34373 Replies : 102
Harry-Meghan kantoi lagi
manopHarry-Meghan kantoi lagi
Views : 19122 Replies : 12
Update: Ada  yang menjumpai anak lipas dan rambut di dalam makanan yang dibeli di kantin sebaliknya Kiosk Lebih Murah Dan Bersih’ – Pelajar Pertahankan Cikgu Jual Pelbagai Makanan Di Sekolah
YgBenarUpdate: Ada yang menjumpai anak lipas d
Views : 28369 Replies : 88
Point Kumpul Tachang
evatasoPoint Kumpul Tachang
Views : 31677 Replies : 215
Teka kerja apa
TomyamPutehTeka kerja apa
Views : 12573 Replies : 67
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92243 Replies : 874
My Sweet Mobster (2024) – JTBC
heythere123My Sweet Mobster (2024) – JTBC
Views : 20460 Replies : 339

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-7-2024 03:01 AM GMT+8 , Processed in 0.713182 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list