View: 6817|Reply: 15
|
Roti Jala Tembikai Dan Lobak, Jom Cecah Dengan Kuah Serawa!
[Copy link]
|
|
Nak makan apa ya untuk minum petang nanti? Ada yang terasa nak makan roti jala tak? Sedap juga tu. Tapi bosanlah asyik menu sama sahaja, kan?
Jadi, apa kata kita buat sedikit kelainan pada menu roti jala dengan menambah sedikit warna untuk kelihatan lebih berseri dan menarik untuk dimakan. Jom tengok resipi Roti Jala Tembikai Dan Lobak Kuah Serawa ini!
Bahan Roti Jala
1 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 cawan susu cair
1/2 cawan minyak masak
1 biji telur
garam secukup rasa
pewarna merah, oren dan hijau
Cara Membuat Roti Jala
1. Satukan semua bahan, kacau dan tapis.
2. Bahagi adunan kepada 3 bahagian dan masukkan pewarna untuk setiap satu.
3. Masukkan adunan ke dalam botol atau acuan roti jala.
4. Corakkan bentuk disukai (lobak merah dan tembikai) di atas non-stick pan dan biar masak sebelum digulung atau dilipat.
5. Hidangkan dengan kuah kari atau kuah SERAWA!!
Bahan Kuah Serawa
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1/2 cawan gula melaka
Gula pasir secukupnya
1 helai daun pandan, disiat dan disimpul
1 biji telur, dipukul
Garam secukup rasa
1 sudu besar tepung gandum + sedikit air (untuk pekatkan kuah)
Cara Membuat Kuah Serawa
1. Satukan santan, air, gula melaka, gula pasir, dan daun pandan. Kacau rata dan didihkan atas api.
2. Masukkan telur dan garam. Kacau rata.
3. Masukkan bancuhan tepung gandum dan air, kacau sehingga kuah menjadi pekat.
Sedap ni dijamah pada waktu petang. Pekena sekali air teh atau kopi, memang nikmat. Fuh! Selamat mencuba. - CARI
Kredit Resipi: Nur Fatihah MAHI / FB Masak Apa Hari Ni - MAHN |
|
|
|
|
|
|
|
Aku ingatkan memang betul-betul dibuat dari tembikai dan lobak. Tu yang teruja nak tengok macam mana nak buat. Rupanya guna pewarna je. Tapi ok la. Kreatif. |
|
|
|
|
|
|
|
nampk sedap
tp klo tok party ok la beremeh2 sket nk wat
klo setakat nk mkn je, biase2 je la, ehehe |
|
|
|
|
|
|
|
Sayangnya nak makan..lawo bebenor |
|
|
|
|
|
|
|
nama elok guna pewarna tiruan.. kalo nk guna pewarna guna yg asli jer.. guna bhnnya btul2.. |
|
|
|
|
|
|
|
Hmm, I prefer roti jala biasa je. Cicah kuah kari. |
|
|
|
|
|
|
|
mmg cantik...kreatif & rajin
tp takder kerajinan nak buat mcm ni...
buat yg biasa jer la...janji sedap. |
|
|
|
|
|
|
|
Cantik&kreatif
Suka roti jala yg biasa jek... |
|
|
|
|
|
|
|
Ingatkan bahan tu ditambah lobak / tembikai rupanya bentuk sahaja |
|
|
|
|
|
|
|
Rajinnya la siapa yg buat camni.. i prefer rotijala biasa je laaa color hijau for serawa durian & kuning for kari ayam {:hooray |
|
|
|
|
|
|
|
Rajin bebenor org yg buat roti jala cam ni. Awak idok le. Tau mkn je |
|
|
|
|
|
|
|
Peberet nih roti jala dgn kuah serawa doyan semangkuk besar tu aku sorang pun xpa. |
|
|
|
|
|
|
|
Cantiknya. Sesuai utk buat majlis bertema tema... |
|
|
|
|
|
|
|
rajinnya nak menjala warna warni gini |
|
|
|
|
|
|
|
Hmmm......takut pulak nk mkn tgk warnanya tu... |
|
|
|
|
|
|
| |
|