CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3927|Reply: 29

Ikan Salmon Atas Tong Sampah, Kebersihan Restoran Sushi Terkemuka Dipertikai

  [Copy link]
Post time 2-9-2017 11:32 AM | Show all posts |Read mode
Baru-baru ini, sebuah restoran sushi Jepun yang terkemuka dalam negara kita didapati meletak ikan salmon atas tong sampah.


Tindakan menjijikkan itu menerima kecaman hebat netizen dan rata-rata mencurigai status tahap kebersihan gred 'A' yang dimiliki restoran tersebut.


sumber :  Facebook Christy Yeow



Ini berikutan Khamis lalu, seorang netizen yang dikenali sebagai Christy memuat naik gambar dan video menerusi facebooknya untuk mendedahkan perkara tersebut.


Rakaman video dan gambar jelas kelihatan cara pekerja restoran itu ketika menyediakan bahan makanan amat tidak memenuhi tahap kebersihan yang sewajarnya.







Paparan video itu menyaksikan pekerjanya bertindak meletak pingan alumininium yang mempunyai beberapa kepingan ikan salmon di atas sebuah tong sampah dan lantai di dapur pun kelihatan berselerak dengan sampah.


sumber : Facebook Christy Yeow





Selain itu, didapati juga salah seorang pekerja sambil membuang sampah ke dalam tong sampah sambil ambil sekeping ikan salmon itu dari tong sampah itu bagi menyedikan juadah untuk pelanggan.


Lebih teruk lagi apabila kelihatan juga pekerja yang bertindak terus menyapu lantai tanpa menyimpan ikan salmon itu di tempat yang sepatutnya, jelas membuktikan cara pengurusan bahan makanan amat membimbangkan.


Justeru itu Christy mengajukan persoalan bahawa bagaimana restoran sushi tersebut boleh diberikan tahap kebersihan gred A?


Status tersebut memperoleh hampir 2000 orang berkongsi di laman facebook dalam tempoh sehari dan menimbulkan perbincangan hangat di media sosial.


Kelmarin, menurut Chrisy pihak pengurusan restoran sushi terbabit telah menghubunginya dan memaklumkan siasatan dalaman berkenaan isu itu akan dijalankan dalam masa terdekat ini.- CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-9-2017 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Wow. Patut letak dulu ikan tu kat tempat lain sebelum sapu sampah. Habis habuk-habuk hinggap kat ikan tu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2017 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Mujur akak tak gemari sushi yah.amat mengotorkan
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2017 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Family member I sorang ni inspektor kesihatan..dia sendiri kata tak ada restoran yg bersih kt dunia ni kecuali dapur sendiri..itupun kalau u pembersihlah ..so dont rely on the A
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2017 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Sushi king ke?
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2017 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasib aku soso jah dgn sushi ni..jarang makan..x mkn pun xpa..tempat sempit ja tgk..nak letak kt mana lg ..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 2-9-2017 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejak dua menjak kulaiti dengan servis hauk. Iols suka sgt makanan jepon. Sanggup bayar lebih sb kecewa dgn resto nih
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2017 02:03 PM | Show all posts
sushi mentai ke..x mcm sushi king pakaian staff tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-9-2017 02:41 PM | Show all posts
patutla.... suci mmg xsedap pun.. uwekkk
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2017 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Mujur gua bukan penggemar  
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2017 04:14 PM | Show all posts
fox. replied at 2-9-2017 11:54 AM
Mujur akak tak gemari sushi yah.amat mengotorkan

Same la..dah la sushi x dimasak...at least kalau masak bakteria ape mati la kan...
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2017 04:18 PM | Show all posts
Jorja replied at 2-9-2017 11:55 AM
Family member I sorang ni inspektor kesihatan..dia sendiri kata tak ada restoran yg bersih kt dunia  ...

Betul jgk tu..i mean sure korang pernah tgk tv show Sam Ramsey yg die gi siasat dapur2 kat restoran yg mcm xde harapan lagi nak hidup...
Hazabedah....mcm2 die jumpa kat dapur tu...walaupun kat restoran tempat mkn costumer suci bersih..kat dapur pulak..completely opposite
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2017 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
mane2 restoran bukan bersih pon.. kite jwk x nmpk.. yg dpt status A ni pon aku cm x caya gak.. kebnykkan restoran branded2 jek dpt.. ntah btul ke tidak
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2017 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Duduk kitchen pakai selipar? Ni restoren sushi mana? Takkan Sushi King? Mustahilll
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2017 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan sushi king... sushi zenmai pn bukan... sushi apakah?
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2017 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by aku_best at 2-9-2017 07:26 PM

Sushi dah tak suci lagi....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-9-2017 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Nampak interior design macam sushi mentai. Aiseh dah la iols suka sushi mentai. Lepas ni nak muntah tengok

Pengotor sangat lantainya, pekerja nya.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2017 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 2-9-2017 02:03 PM
sushi mentai ke..x mcm sushi king pakaian staff tu

I rasa sushi mentai jugak
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2017 09:02 PM | Show all posts
terkemuka katanya....
padahal staff duduk kitchen pun pakaian ntah pape...
gimik lebih artikel neh
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2017 09:27 PM | Show all posts
sian org2yg dok makan kat situ
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-2-2024 02:32 AM GMT+8 , Processed in 0.236378 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list