CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 7979|Reply: 21

Pasti Meleleh! Kuah Pecal Mak Ton, Kena Cuba Resipi Viral Ni!

[Copy link]
Post time 29-8-2017 01:22 PM | Show all posts |Read mode


Khas untuk anda yang memang 'hantu' sayur. Tiap kali makan mesti nak berpiring-piring sayuran.


Memang bagus untuk kesihatan, kan! Nah, apa kata anda cuba resipi kuah pecal ala Mak Ton!


Makan dengan sayuran yang dicelur, terangkat beb!  Mari cuba!






Sayur-sayuran yang dicelur:


Pucuk Ubi
Pucuk Paku
Kangkung
Paku Rawan
Nangka muda
Jantung pisang
Taugeh


Cara-caranya:
1. Sediakan besen berisi air + ais untuk merendam sayur yang di celur bagi mengelakkan sayur menjadi layu selepas dicelur (over cooking)


2. Celur semua sayur dan sejat supaya kering


Sayur segar (tidak dicelur):


Tauhu goreng
Timun



Bahan untuk kuah pecal:


500gm kacang tanah India
10biji bawang kecil ros
5biji bawang putih
1/2inch belacan
3 cawan air
2 sudu asam jawa
1keping gula kabung






Cara-caranya:
1. Goreng kacang tanah dengan sedikit minyak sehingga perang dan ketepikan.


2. Kemudian goreng bawang ros dan bawang putih dengan minyak lebihan kacang tadi sehingga perang dan ketepikan.


3. Goreng belacan sehingga garing, ketepikan.


4. Goreng cili kering sehingga garing, ketepikan.


5. Kisar bahan satu persatu dengan 3 cawan air dan kemudian satukan di dalam kuali yang digunakan tadi.


6. Asam jawa diramas bersama air tadi kemudian dimasukkan ke dalam kuali.


7. Gula kabung dimasukkan bersama.


8. Menggelegakkan sehingga pekat dan garamkan secukup rasa. Sedia untuk dihidangkan. - CARI


Kredit resipi: Aezach AR
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-8-2017 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
sedapnya pecal..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2017 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Harus dicuba ni

Ai hantu pecal
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2017 04:47 PM | Show all posts
Sedapnyeee
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2017 05:34 PM | Show all posts
Sama je dgn resepi yg mak aku buat. Tp yg herannya knp semua benda nak diviralkan.
Biasa je semua resepi tu
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2017 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu sy,biasa sy akn letak hirisan daun limau purut ms buat pes kuah tu.lbh mengancam n buka selera.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-8-2017 10:19 PM | Show all posts
My fav.

Dedulu ai igt gula kabung = gula melaka . Rupanya lain .

Payah nk cari gula kabung ori. Gula kabung kat tesco mahal gila. Rm3 .50 x silap
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2017 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak try juga.. biasanya ambil resepi dr blog aziekitchen
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-8-2017 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Rindu kuah pecal arwah mak..
Dulu mesti jd tukang tumbuk bahan2 kuah pecal ni...sedapnyee
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2017 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Btw resepi mak dulu pas tumbuk bleh gaul terus ngan sayur..bancuh bila nk mkn je..xyh dah masak lg sekali
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2017 10:36 AM | Show all posts
wah.....................................
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2017 12:05 PM | Show all posts
peberet ni...

tapi paling malas nak buat kuah... so kita beli yg redimed jerk
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2017 08:59 AM | Show all posts
Edited by sherry70 at 4-9-2017 09:01 AM

kat luar jarang org jual pecel ni.. nak mkn buat sendiri  bahan yg saya guna pun nampak sama cuma saya tak guna belacan
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Waahh @makton
Femes skrg ek gan kuah pecal...
Faveret kita gak
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 08:00 AM | Show all posts
DeeHanania replied at 5-9-2017 07:58 AM
Waahh @makton
Femes skrg ek gan kuah pecal...
Faveret kita gak

sedap kannn... nak buat sendiri tak reti.. huuhu
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 09:37 AM | Show all posts
CardiGans85 replied at 29-8-2017 09:18 PM
Klu sy,biasa sy akn letak hirisan daun limau purut ms buat pes kuah tu.lbh mengancam n buka selera.

saya pulak suka letak cekur instead of daun limau purut. yang limau purut tu jawa belah2 tg karang, sg besar suka buat.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-9-2017 09:38 AM | Show all posts
pearl.silver replied at 30-8-2017 12:11 AM
Btw resepi mak dulu pas tumbuk bleh gaul terus ngan sayur..bancuh bila nk mkn je..xyh dah masak lg s ...

kan pearl. nak makan baru kita bancuh kacang paste tu. kalau direbus sampai menggelegak tu dah macam kuah pasembur la pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
pittjie replied at 5-9-2017 09:38 AM
kan pearl. nak makan baru kita bancuh kacang paste tu. kalau direbus sampai menggelegak tu dah mac ...

Ah ye..dah mcm kuah pasembor..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
pittjie replied at 5-9-2017 09:37 AM
saya pulak suka letak cekur instead of daun limau purut. yang limau purut tu jawa belah2 tg karang ...

Hehehe..betul la tu
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2017 05:14 AM From the mobile phone | Show all posts
makton replied at 5-9-2017 08:00 AM
sedap kannn... nak buat sendiri tak reti.. huuhu

Da ada reseps tu,
Nnti bole buat tau makton...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-11-2024 02:10 AM GMT+8 , Processed in 0.047961 second(s), 31 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list