CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5656|Reply: 20

Membelai Kucing Mampu Hilangkan Tekanan

[Copy link]
Post time 21-8-2017 05:19 PM | Show all posts |Read mode
Edited by easicircle at 7-5-2019 10:49 AM

Siapa sahaja akan terpikat dan jatuh cinta melihat keletah manja kucing sewaktu dibelai. Sifat mereka yang mudah didekati dan manja menjadikan kucing sebagai haiwan peliharaan pilihan kebanyakan individu.

Namun tahukah anda dengan membelai kucing mampu mengurangkan stres? Menurut Prof Adna Qureshi, dari Minnesota University menyatakan bahawa dengan membelai kucing mampu menurunkan kadar hormon stres dalam darah. Ini kerana, penurunan stres secara tidak langsung membantu diri seseorang itu terhindar dari serangan jantung.

Mungkin sesetengah daripada kita merasa terbeban untuk memelihara kucing. Selain penjagaan yang agak rumit, kekangan masa dalam menguruskan haiwan ini juga menjadi punca mengapa masih ramai individu di luar sana masih tidak menjadikan kucing sebagai haiwan peliharaan.

Jika anda sering mengalami tekanan di tempat kerja lama-kelamaan stres jangka panjang akan menyebabkan aliran hormon adrenalin dan hormon kortisol secara terus-menerus masuk ke dalam darah dan akhirnya boleh mengakibatkan tekanan darah tinggi.

Namun dengan meluangkan masa bermain dengan kucing selama 10 hingga 20 minit dikatakan mampu mengurangkan tekanan dan mengubah mood anda serta merta.

Selain itu, ada berita gembira buat si pengemar kucing yang sering menjadikan kucing mereka peneman tidur. Tahukah anda dengkuran kucing sebanyak 50Hz juga baik untuk kesihatan manusia.

Bukan itu sahaja keistimewaan yang terdapat pada kucing. Malah si comel ini juga digelar haiwan pembersih. Ini kerana, lidah kucing itu sendiri menjadi ejen pembersihan utama.

Di mana, permukaan lidah mereka yang kasar mampu membuang bulu-bulu mati dan membersihkan bulu-bulu yang tersisa di badannya. Oleh sebab itu, kita sering terlihat kucing kerap menjilat bulu-bulu di seluruh badan untuk membersihkan diri.

Ini dibuktikan menurut kajian Dr. George Maqshud, ketua makmal di Hospital Haiwan Baitharah, penemuan bakteria amat jarang ditemui atau dikesan pada lidah kucing. Jika terdapat bakteria sekalipun pada lidah kucing itu bermakna kucing itu sedang sakit.

Jadi untuk anda di luar sana yang masih tercari-cari haiwan peliharaan yang sesuai. Tiada alasan untuk anda masih ragu-ragu untuk jadikan kucing sebagai terapi emosi anda.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-8-2017 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
kucong iols kucing kmpung ja
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2017 10:46 PM | Show all posts
saya takut kucing..
patut la stress..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-8-2017 10:02 AM | Show all posts
raradhia replied at 21-8-2017 06:36 PM
kucong iols kucing kmpung ja

Takpe kucing kampung pun janji kucing sebenar bukan patung kucing.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-8-2017 10:03 AM | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 21-8-2017 10:46 PM
saya takut kucing..
patut la stress..

Kalau takut tak boleh buat apa lah. Kenalah cari terapi lain yang takde kena mengena dengan kucing.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2017 11:06 AM | Show all posts
main dgn kucing hilang stress
bau hancing dan kesan cakar kucing kat sofa ikea dtg stress balik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-8-2017 11:12 AM | Show all posts
mdhelmi replied at 22-8-2017 11:06 AM
main dgn kucing hilang stress
bau hancing dan kesan cakar kucing kat sofa ikea dtg stress balik

HAHAHA!!! Biasalah tu. Jaga kucing ni macam jaga baby and budak kecik juga kan. Cuma lagi mudah tak perlu detail macam jaga budak. Mohon bersabar.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2017 11:14 AM | Show all posts
Patut la Pis Medon tenang tenang aja.. balik rumah dok ulit si Olea Marsilia tu, hilang segala stress hewhewhew
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-8-2017 11:17 AM | Show all posts
Lepas kerja balik rumah bukak pintu tengok 2 ekor kucing iols tercongok depan pintu, rasa #wanitaterbahagia sekejap.

Repah, iols pinjam heshteg ye
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2017 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Kucing mmg comei pun .teringin nak bela kucing.tapi ai is geli dengan makhluk berbulu.kucing ke arnab ke.mmg terjerit jerit mcm pondan kalau dia dtg dekat.meremang bulu roma.sorry kucing.kita tak mungkin bersama
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-8-2017 11:52 AM | Show all posts
Jeniechan replied at 22-8-2017 11:41 AM
Kucing mmg comei pun .teringin nak bela kucing.tapi ai is geli dengan makhluk berbulu.kucing ke arna ...

Takpelah nak buat macam mana dah fobia dengan haiwan berbulu. Try cara lain jelah nak terapi hilangkan tekanan. hehe

Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2017 04:03 PM | Show all posts
Weekdays i tanpa kucing. Weekend balik rumah baru dapat belai kucing. Hilang stress kerja i
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-8-2017 06:00 PM | Show all posts
mieymiey replied at 23-8-2017 04:03 PM
Weekdays i tanpa kucing. Weekend balik rumah baru dapat belai kucing. Hilang stress kerja i :lovelin ...

Yeayyyy!!! Mesti macam can't wait to gomol gomol and belai kucing on weekdend kan.
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2017 06:53 PM | Show all posts
memang pun! bila balik rumah dia lah yg smbut dulu.. kalau serabut kepala kat office gomol2 dia lupa dah semua.. ni semua dunia
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2017 06:45 AM | Show all posts
easicircle replied at 23-8-2017 06:00 PM
Yeayyyy!!! Mesti macam can't wait to gomol gomol and belai kucing on weekdend kan.

Sampai rumah jer, terus cari semua kucing nak cium kepala sekor sekor.
Lepas salam cium tangan mak la
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-8-2017 04:05 PM | Show all posts
mieymiey replied at 24-8-2017 06:45 AM
Sampai rumah jer, terus cari semua kucing nak cium kepala sekor sekor.
Lepas salam cium tangan m ...

Hahaha...comel je
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 24-8-2017 04:06 PM | Show all posts
kittypong31 replied at 23-8-2017 06:53 PM
memang pun! bila balik rumah dia lah yg smbut dulu.. kalau serabut kepala kat office gomol2 dia lupa ...

Kannnn..memang dah terbukti dengan kajian pun.
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju 200%. I dgn kucing i #bfftilljannah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-8-2017 10:40 AM | Show all posts
moonbug replied at 28-8-2017 12:59 PM
Setuju 200%. I dgn kucing i #bfftilljannah

Mohon u and kucing u kekal bff till jannah.
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2017 01:09 PM | Show all posts
i ada bela 11 ekor kat rumah. cer bayangkan perangai masing2 yg pelbagai.
walaupun kadang2 bakar darah jugak, tapi bila kita stress, diorang datang dengan 'purrrrr',
hilang segala kekusutan giteeewwww
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2022 03:03 AM GMT+8 , Processed in 0.137941 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list