CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3383|Reply: 22

Khas Buat Ibu Bapa Ramai Anak, Cara Ayah Ini Buat Boleh Dijadikan Panduan

  [Copy link]
Post time 10-7-2017 01:49 PM | Show all posts |Read mode
Meriahnya rumah dengan kehadiran adik beradik yang ramai, memang tak pernah sunyi dalam rumah, ada sahaja karenah masih-masing.


Namun bagi ibu bapa yang dikurniakan anak ramai sebegini, mesti pening juga kadang-kadang sebab setiap anak, mesti ada cara dan perangai yang berbeza.


Kalau disuruh mandi, pasti ada beribu cara mahu mengelak. Itu belum masuk lagi bab liat bangun pagi, alahai serabut kepala.


Kesabaran yang tinggi perlu ada pada setiap ibu dan bapa, kalau tidak boleh 'meletup' sebab marah.


Tips dari seorang ayah yang dikenali sebagai Baharuddin Mohamed ini boleh dijadikan panduan bagi mereka yang mempunyai ramai anak.

Foto: FB Viral Media Johor


Tips Ayah Ramai Anak
1. Minta anak-anak siapkan semua beg sekolah dan kerja sekolah mereka sebelum tidur.
2. Jangan tidur lewat.
3. Kejutkan mereka dengan kemanjaan, jangan marah-marah, pagi-pagi akan kacau mood mereka.
4. Doakan mereka, tengok mata mereka masa hantar mereka ke sekolah. Anak-anak akan mudah dapat ilmu apa yang cikgu ajar di sekolah.
5. Maafkan anak-anak kita.
6. Anak yang besar dan remaja, solat berjamaah subuh dan minta dia membaca Al-Quran semuka dua.


Kata-katanya yang begitu mendalam adalah, "Anak kita cerminan diri kita."

Jom cuba praktikkan mulai dari sekarang. Semoga kita sama-sama mendapat manfaat melalui perkongsian ini. -CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-7-2017 02:12 PM | Show all posts
so, ape yg istimewanya tips2 dia?? biasa2 je?? ke msg2 x penah wat mcm pakcik ni hingga gegeh jadikan dia idola ngn tips2 nya?


btw anak lelaki ikut muka dia, yg pompuan comel2 sgt!
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2017 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Bestnya ramai anak...aku 2 mcm nk pengsann!
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2017 03:16 PM | Show all posts
Ni tips turun temurun je namanya
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2017 03:50 PM | Show all posts
aku tengok gambr dia kat atas dengan anak2 nya
aku kata, ramainya anak dia..
pastu bila aku kira
eh! samalah dgn adik beradik aku.
patutlah bila bapak aku ajak makan satay kat kedai semua org pandang2
meriah benor!!
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2017 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Bestnya klu rmi anak atau beradik yg berkualiti..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-7-2017 04:40 PM | Show all posts
sabar_sabariah replied at 10-7-2017 03:50 PM
aku tengok gambr dia kat atas dengan anak2 nya
aku kata, ramainya anak dia..
pastu bila aku kira

hehe samalah dgn aku, adik beradik ramai gak
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2017 04:55 PM | Show all posts
Tgk fb dia hari2 update psl biz bagai
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-7-2017 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Yezza,
Btol laa tu ksemua yg kat atas,
Specially no 5&6...
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2017 05:08 PM | Show all posts
anak sekarang, education tak murah, i tak boleh afford
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2017 05:29 PM | Show all posts
hockkeong31 replied at 10-7-2017 05:08 PM
anak sekarang, education tak murah, i tak boleh afford

not just education
barang makan pun dah mahal

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2017 06:44 PM | Show all posts
Bestnya ramai anak...aku 2 mcm nk pengsann!
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2017 07:31 PM From the mobile phone | Show all posts
bagusnya ada ayah yg mcm ni, huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2017 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Zaman skrg anak 2 cukuplah.. Org kekayaaa pon anak sorang jah...
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Anak tu rezeki dan amanah dr Allah. Rezeki segiap orang dh ditentukan sejak lahir. So janganlah takut kalau anak ramai tak mampu afford atau takut anak x dpt pelajaran sempurna. Zaman sekarang peluang rezeki macam2. X semestinya kena belajar tinggi2 boleh jadi kaya.
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Tipa ni mmg dah turun temurun, cuma sebagai mak bapak buat dgn tak buat je
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-7-2017 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
I yg 4 beradik ni pon dah rasa ramai sangat
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 10:09 AM | Show all posts
anak saya 4 org pon huru hara, lagi2 pepagi nak g sekolah
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 07:07 PM | Show all posts
benda biasa yang orang dah buat..

dia anak lelaki sorang,boleh la..

cer terbalik kan..1 pompuan..6lelaki
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2017 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Salute kat org yg ada byk anak dgn keadaan ekonomi skrg ni
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 12:34 PM GMT+8 , Processed in 0.080969 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list