CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 19567|Reply: 199

[Dunia] Saudi dan negara Arab lain putus hubungan dengan Qatar

[Copy link]
Post time 5-6-2017 12:30 PM | Show all posts |Read mode
DUBAI: Arab Saudi hari ini memutuskan hubungan diplomatik dengan Qatar termasuk segala hubungan laut dan udara.
Dilaporkan ia merupakan satu langkah yang wajar bagi melindungi kerajaan daripada keganasan dan ekstremisme.
Reuters memetik sumber rasmi berkata Arab Saudi memutuskan diplomatik dan hubungan konsular dengan Qatar untuk “meneruskan pelaksanaan hak kedaulatan yang dijamin undang-undang antarabangsa dan melindungi keselamatan negara daripada bahaya keganasan dan kumpulan pelampau”.

Arab Saudi juga menggesa semua negara sekutu dan syarikat untuk berbuat demikian.
Sementara itu, Bahrain dalam satu kenyataan turut memutuskan hubungan diplomatik dengan Qatar, dan mendakwa negara Teluk Arab itu menyokong keganasan dan mencampuri urusan dalaman Bahrain.
Bahrain, juga memberikan 14 hari bagi rakyatnya yang berada di Qatar untuk meninggalkan negara itu.
UAE dan Mesir juga mengikuti langkah sama rakan sekutunya memutuskan hubungan dengan Qatar, mendakwa negara Teluk Arab itu menyokong organisasi “pengganas” termasuk Ikhwanul Muslimin, lapor agensi berita Mesir.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-6-2017 12:46 PM | Show all posts
Qatar is a high income economy, backed by the world's third largest natural gas reserves and oil reserves. The country has the highest per capita income in the world. Qatar is classified by the UN as a country of very high human development and is the most advanced Arab state for human development. Qatar is a significant power in the Arab world, supporting several rebel groups during the Arab Spring both financially and through its globally expanding media group, Al Jazeera Media Network. For its size, Qatar wields disproportionate influence in the world, and has been identified as a middle power. Qatar will host the 2022 FIFA World Cup, becoming the first Arab country to do so.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 12:47 PM | Show all posts

o

support QATAR, negara kaya moden maju
pi mampus sama saudick lahnat
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 12:50 PM | Show all posts
heshe2 dengki dengan qatar ke sis?
konsep cas keting??
setahu akak qatar negara paling makmur dan less corrupt di  middle east itu.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 12:55 PM | Show all posts
Changa replied at 5-6-2017 12:50 PM
heshe2 dengki dengan qatar ke sis?
konsep cas keting??
setahu akak qatar negara paling makmur dan  ...

bukan UAE ke
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 01:04 PM | Show all posts
masa aku kat sana, last decade, org sana masih memuji Che Det for modernizing Msia.  They said the current PM masa tu la, was another Che Det. sebab tu Qatar mampu be where they are today. their PM same breed as Che Det.

p/s: i missed dgr foreigner anggap Msia negara yg hebat masa travel.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 01:06 PM | Show all posts

katanya qatar no pertama sis
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
habisla pening lg pejuang jihad melayu
kenapa arab saudi tak sokong qatar pulak
semua negara islam mesti bersatu!!
realitinya,  semua negara islam. mesti bersatu tp bawah telunjuk saudi..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-6-2017 01:30 PM | Show all posts
Dilaporkan ia merupakan satu langkah yang wajar bagi melindungi kerajaan daripada keganasan dan ekstremisme.



hahaha Saudilah sebenarntya pengganas...tahniah kepada Qatar
harap Qatar bocorkan kepada umum rahsia sebenar yang mereka tahu hasil persekongkolan dalam Perang Syria
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 01:31 PM | Show all posts
Kebenaran mengatasi kebatilan...duit yang banyak belum mampu menjamin survival Saudi yang dilaknat
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 01:31 PM | Show all posts
Rahsia Universiti Madinah
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 01:33 PM | Show all posts
AbukRokok replied at 5-6-2017 01:30 PM
hahaha Saudilah sebenarntya pengganas...tahniah kepada Qatar
harap Qatar bocorkan kepada umum ...

saudi rasanya dah lama jaki dengan qatar, kawan saudi akak cerita saudi siap buat satu news channel al arabiya ke apa untuk lawan al jazeera tapi sendu
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 01:33 PM | Show all posts
sesiapa yang berpaling dari geng Saudi-US-Israel memang akan kene
bertabahlah....akhir zaman syurga dunia adalah neraka...neraka dunia adalah syurga
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 01:34 PM | Show all posts
ok... Qatar next....
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 01:43 PM | Show all posts
Changa replied at 5-6-2017 12:50 PM
heshe2 dengki dengan qatar ke sis?
konsep cas keting??
setahu akak qatar negara paling makmur dan  ...

start lepas gathering trump di Riyadh ..saudi dan Trump nak buat NATO Arab lawan Iran
Qatar xsetuju..this is madness bak dialog dalam filem 300

apalagi mengamuk la Putera Muhammad bin Salman
they are toward warpath vs Iran selepas kuciwa dengan hasil perang di Suriah dan Yaman
jihadist jihadist FSA,Al Nusra, Al Qaeda also feeling the same way....kuciwa yang menikam.


Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 01:45 PM | Show all posts
AbukRokok replied at 5-6-2017 01:43 PM
start lepas gathering trump di Riyadh ..saudi dan Trump nak buat NATO Arab lawan Iran
Qatar xsetu ...

dengan puak houthi ke apa di yemen pun tak boleh menang kan? walaupun bukan main lagi heshe2 berpakat dengan pelbagai negara serang houthi itu.
UAE terus stop hantar askar heshe selepas satu serangan banyak askar2 heshe innalillah, terus kecut telur dan withdraw
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-6-2017 01:54 PM | Show all posts
semoga dgn kejadian ini ada peluang laa m'sia masuk world cup 2022 nnt..dah putus diplomatik takkan nak join world cup plak kannn


Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 01:54 PM | Show all posts
owenkatz replied at 5-6-2017 01:04 PM
masa aku kat sana, last decade, org sana masih memuji Che Det for modernizing Msia.  They said the c ...

Rasa bangga nya dengar org luar puji PM kita...Time tu lah
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 01:55 PM | Show all posts
BERTABAHLAH QATAR...
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
so saudi bakal boikot world cup la kot...saper2 nonton world cup kat saudi polis akan tngkap
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 08:15 PM GMT+8 , Processed in 0.212036 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list