CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12
Return to list New
Author: sekngucing

[Tempatan] Puntung..Badak Malaya Terakhir

[Copy link]
Post time 3-6-2017 11:54 PM | Show all posts
sekngucing replied at 3-6-2017 11:45 PM
species aama dgn indon,  borneo dan malaya ke
ada lg satu badak,  spesia java kan?  ke apanama di ...

similar mungkin tapi mustahil sama sebab terpisah beribu batu oleh lautan...

even muka jawa dengan melayu pun tak sama sehinggalah ada migrasi ummah naik tongkang inter-marriage dsb.

but you need to be a malay or a javanese to tell the difference. Badak pun serupa kot....


Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 3-6-2017 11:55 PM | Show all posts
sekngucing replied at 3-6-2017 11:45 PM
species aama dgn indon,  borneo dan malaya ke
ada lg satu badak,  spesia java kan?  ke apanama di ...

ade 3 species:

western sumatera
borneo sumatera
northern sumatera

yg ade dalam kurungan sekarang ni western (indon) dan borneo (malaysia)
yg kt east kalimantan baru terjumpa, tp belum dapat tangkap..yg tu sama species dgn borneo kita..
mase diorg tangkap puntung dulu, pakar unesco dah declare species borneo ni pupus dalam wild...
tp sejak diorg jumpa kt east kalimantan tu, unesco terus tukar dr pupus dlm wild -> critically endangered




Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-6-2017 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 3-6-2017 11:54 PM
similar mungkin tapi mustahil sama sebab terpisah beribu batu oleh lautan...

even muka jawa den ...

oh... dah google,  ada dua spesis,  badak java dan badak sumatera,  badak sumatera tu di malaya,  borneo dan sumatera,
tp herankan,  dlm kitab kitab klasik pun takda perihal badak ini... yg ada beruang,  gajah,  buaya,  seladang... tok nenek kita pu  tak de cerita perihal pernah terserempak ka apa dgn badak sumbu,  memang rare sangat la kot...  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-6-2017 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
dauswq replied at 3-6-2017 11:55 PM
ade 3 species:

western sumatera

oooo thanks... anyway.. spwcies seladang pun jarang org kita jumpa di wild.. dah nak. masuk tahap endangered ke camana
dan deforestation tu memang merosakkan habitat diorang laaa (utk tanaman sawit)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-6-2017 04:35 PM | Show all posts
Puntung dah dimatikan pagi tadi....
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 04:38 PM | Show all posts
sekngucing replied at 4-6-2017 04:35 PM
Puntung dah dimatikan pagi tadi....

RIP Puntung...
dah tak de sakit lagi
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-6-2017 04:44 PM | Show all posts
KOTA KINABALU: Puntung, satu daripada tiga badak sumbu Sumatra terakhir di Malaysia, mati susulan diberi suntikan menerusi operasi euthanasia selepas menderita barah sel skuamus atau barah kanser kulit di Hutan Simpan Hidupan Liar Tabin, Lahad Datu, jam 7 pagi tadi. Pengarah Hidupan Liar Sabah, Augustine Tuuga, berkata euthanasia terpaksa diawalkan daripada tarikh yang dirancang iaitu pada 15 Jun ini untuk menamatkan penderitaan dialami badak sumbu betina itu yang dianggarkan berusia 25 tahun. "Sel barah dialami Puntung semakin membesar daripada segi saiz selain mengalami kesukaran bernafas. Selepas berunding dengan penasihat pembiakan badak di Institut Leibniz untuk Zoo dan Penyelidikan Hidupan Liar di Berlin dan pihak lain, kami mengambil keputusan menamatkan penderitaan Puntung yang semakin meningkat. "Keadaan Puntung itu menyebabkan keputusan untuk euthanasia diawalkan pagi tadi daripada tarikh pada 15 Jun ini," katanya dalam kenyataannya di sini, hari ini. Puntung menarik perhatian dunia pada April lalu menerusi pembedahan pergigian oleh pasukan pakar pelbagai negara di Hutan Simpan Hidupan Liar Tabin selepas mengalami bengkak di pipi kiri yang membawa kepada pengesanan akar giginya dijangkiti kuman. Ia kemudian disahkan menghidap barah kulit dan keadaannya semakin kritikal menyebabkan Jabatan Hidupan Liar mengambil keputusan untuk melakukan euthanasia dengan nasihat perubatan profesional. Augustine berkata, bagi membolehkan Puntung menyumbang sesuatu kepada survival spesies itu, ovarinya akan dihantar ke Institut Agro Bioteknologi di Serdang, Selangor. "ada masa sama, pakar pembiakan dari Indonesia, Prof Arief Boediono akan datang dari Jakarta untuk mengambil sel telur yang mungkin ada," katanya. Sementara itu, Augustine berkata, penjaga Puntung iaitu Wilson Kuntil, Hassan Sani dan Samad Gubin telah tidur selama seminggu dengan Puntung di pusat perlindungannya di hutan dalam usaha pemantauan selama 24 jam. Puntung yang ditangkap pada tahun 2011 pernah cuba dibiakkan dengan seekor lagi badak jantan dinamakan Tam, namun gagal disebabkan masalah dalam sistem pembiakannya. Badak sumbu Sumatera mempunyai jangka hayat kira-kira 35 tahun.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/289622

why god????

Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
So sad
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 4-6-2017 04:57 PM | Show all posts
kasihan puntung
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
sedihnyaaa, tapi lagi sedih kalau tgk die terseksa
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedihnya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-6-2017 05:09 PM | Show all posts
the last of it's kind....
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2017 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 4-6-2017 05:09 PM
the last of it's kind....

Knp org kita x cakna eh psl haiwam2 ni.. harimau Malaya pun berapa je ada skrg..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 08:59 AM | Show all posts
dol lu bangang tak reti cari tered kalo da ada ka?

https://mforum.cari.com.my/forum ... ead&tid=1044715
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 12:48 PM GMT+8 , Processed in 0.214352 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list