CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4990|Reply: 31

Tapak Sulaiman Dibuat Main, Pemandu Pelancong Terima Akibat

[Copy link]
Post time 9-5-2017 03:07 PM | Show all posts |Read mode
Zaman sekarang fenomena swafoto memang perkara biasa buat semua orang, ini kerana telefon pintar telah menjadi alat wajib dimiliki setiap orang.


Namun harus lebih berwaspada apabila melakukan swafoto bersama hidupan di dasar laut yang mungkin merupakan barangan dilarang buat negara tertentu.


Baru-baru ini, memetik laporan Asia News Network, terdapat seorang pemandu pelancong tempatan di Trang didenda BT500 (RM63) kerana menangkap tapak sulaiman dari laut untuk menghiburkan pelancong selepas foto tersebut tular di media sosial.


Susulan insiden, agensi berkaitan berjanji untuk meningkatkan pengawasan aktiviti pelancongan untuk mengelakkan kejadian yang sama pada masa akan datang.


Pada Khamis, foto seorang pelancong Thailand memengang tapak sulaiaman yang diambil dari laut mendapat kritikan meluas.


Ketua Taman Negara Chao Mai, Manoj Wongsureerat berkata, pemandu pelancong yang menangkap tapak sulaiman berkenaan telah ditahan dan didenda BT 500 (RM63).


"Kami mempunyai peraturan ketat ke atas pelancong di kawasan taman negara dan ini adalah kes yang jarang berlaku membabitkan pemadu pelandong melanggar peraturan dan menangkap haiwan marin untuk menghiburkan pelancong."


Tambah Manoj, untuk memastikan tiada kejadian seperti ini berlaku lagi pada masa akan datang, pemantauan akan dipertingkatkan dari masa ke semasa.


Sementara itu, Pengarah Pemulihan Sumber Marin, wilayah Trang, Prachuap Mokarat berkata, jabatan sumber marin dan pantai akan mengukuhkan pengawasan peniagaan pelancongan dan cuba untuk meningkatkan kesedaran di kalangan rakyat untuk melindungi sumber marin.- CARI

sumber: Asia News Network
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-5-2017 03:24 PM From the mobile phone | Show all posts
pernah tengok  tourist prc kena tegur dgn guide kat Sea World Gold coast sbb sentuh star fish dgn hujung jari. nasib baik aku tak sempat buat.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 03:30 PM | Show all posts
akusukaq replied at 9-5-2017 03:24 PM
pernah tengok  tourist prc kena tegur dgn guide kat Sea World Gold coast sbb sentuh star fish dgn hu ...

klu sentuh dgn jari kenapa?
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
CARI-LTS replied at 9-5-2017 03:07 PM
Zaman sekarang fenomena swafoto memang perkara biasa buat semua orang, ini kerana telefon pintar tel ...

banyaknya patrick.. igt sekoq ja  
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 03:33 PM | Show all posts
kat mesia ...menteri bermenukan telur penyu
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 03:40 PM | Show all posts
sepiITUindah replied at 9-5-2017 03:33 PM
kat mesia ...menteri bermenukan telur penyu

telur penyu sepatutnya takleh dijual kan
sbb dah kata penyu kan haiwan terancam
ke fahaman dorang ni
yang terancam ni penyu
telurnya tak terancam sebab kan telurnya masih banyak
gitu??
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 9-5-2017 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
sabar_sabariah replied at 9-5-2017 03:40 PM
telur penyu sepatutnya takleh dijual kan
sbb dah kata penyu kan haiwan terancam
ke fahaman doran ...

Bkn setakat penyu sis. Tuntung dan telurnya pun x blh makan. Sekrg pun susah sgt nak jumpa tuntung ni..
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 03:55 PM | Show all posts
dulu kat pantai cahaya bulan banyak tapak sulaiman kecik2 terdampar kat tepi laut...kutip byk2...best time tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-5-2017 03:58 PM | Show all posts
keras ke lembik tapak sleman tu ye?
mcm batu jek
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 04:00 PM | Show all posts
surwanis replied at 9-5-2017 03:58 PM
keras ke lembik tapak sleman tu ye?
mcm batu jek

kluar dari laut ..mati..keras la.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 04:10 PM | Show all posts
kat sabah jual yg dah mati
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 04:12 PM | Show all posts
finesse replied at 9-5-2017 03:45 PM
Bkn setakat penyu sis. Tuntung dan telurnya pun x blh makan. Sekrg pun susah sgt nak jumpa tuntung ...

betul, memang spesis cenggitu spesies terancam kan
teringat baru ni ke pasar payang
sedara husben suruh belikan telur penyu
nak rasa katanya
beriye husben saya meround satu pasar tak jumpa
yg sebenarnya benda tu ada depan mata tapi dia tak kenal telur penyu
saya buat derk je sbb saya taknak beli
nasib baik dia tak tanya si penjual
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 04:18 PM | Show all posts
kalo kat pasar serikin, sempadan kalimantan tu, diaorg jual telur penyu sorok2
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 04:47 PM | Show all posts
kucen_miang replied at 8-5-2017 08:00 PM
kluar dari laut ..mati..keras la.

patut npk mcm batu
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Uniknya lah tapak sulaiman ni
Xmcm haiwan marin
Mcm batu2 hiasan je
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 05:14 PM | Show all posts
nasib baik aku tak kena denda, melambak nun tapak sulaiman kat Mabul sana, buat main-main jah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-5-2017 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Tp aku pun penah pegang d aquaria. Mcm blh pegang je
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Sanggup dia buat Patrick macam tu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru aku tahu tapak patrick benda larangan kat tempat lain.ignorantnya aku. Kat sini aman aja pakcik bot ajak pegang2 patrick
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 09:47 PM | Show all posts
less is more acik madonna..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-6-2024 06:51 AM GMT+8 , Processed in 0.068823 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list