Pernah tak mengalami keadaan bila mana anda teringin nak makan anggur, tetapi apabila dikeluarkan dari peti ais anda menyedari terdapat kesan tompok-tompok berwarna putih pada permukaan buah?
Foto: Vinfolio Blog
Dan seperti biasa, anda pun membasuh anggur itu di bawah air paip. Berhenti! Hanya membasuh dengan air tidak mencukupi, sebaliknya guna tepung jagung untuk membuang lilin (wax) yang menyaluti buah anggur.
Anda pasti tak percaya akan keberkesanannya!
Seperti yang diketahui, buah-buahan seperti anggur dan epal yang diimport dari luar negara biasanya disalut dengan lilin bagi memastikan kesegarannya walaupun terpaksa menempuh perjalanan jauh.
Inilah cara yang dikongsi oleh seorang blogger bernama Julie Noyas. Anda akan lihat perubahan ketara!
Anda perlukan:
Air secukupnya
1 sudu tepung jagung
Penapis
Caranya:
1. Hanya basuh sejumlah anggur yang anda mahu makan
2. Masukkan anggur dan satu sudu tepung ke dalam bekas bersesuaian
3. Tambah air sehingga anggur tenggelam
4. Perlahan-lahan, gaul anggur sehingga tepung sebati dengan air selama beberapa minit
5. Masukkan anggur kedalam penapis dan bilas di bawah air paip. Dah boleh dimakan!
Anda akan dapati buah anggur anda kelihatan lebih baik dari sebelumnya. Nampak segar dan menyelerakan! Cuba, jangan tak cuba! - CARI |