CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6801|Reply: 22

Variasi Resepi Mi Segera

[Copy link]
Post time 12-3-2017 08:44 PM | Show all posts |Read mode


Konbanwa minna sama!! Video diatas merupakan contoh variasi resepi mi segera yang diolah oleh Yuka.

Kalau Una, una akan buat maggi goreng kari

Bahan2 :

-bawang merah (potong halus2 sebab takut nak makan kalau besar2)
-bawang putih (terserah nak buat apa pun tetak ke tumbuk skali dgn cili ke)
-cili api (tumbuk)
-kentang (potong dadu dan goreng dulu)
-maggi (dah siap rebus dan toskan)
-serbuk perencah kari tu
Garam dan gula

Cara2 menggoreng:

-campak semua satu persatu dimulai dengan menumis bawang

Ada jugak resepi kedua (cara malas) iaitu letak cili api yg dipotong2 kat maggi ayam (semua akak Una ajar)

Konfirm korang pun ada cara tersendiri untuk bagi maggi lagi sedap lagi2 di zaman evolusi makanan ruji rakyat Malaysia sekarang ni.
Mari berkongsi resepi
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-3-2017 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Berapa besar perut dia ni??

Aku nak habiskan 2 bungkus pun tak larat! Huhu! Dia relax je bedal 10 bungkus! Dengan telur 10 biji, ayam lagi, udang lagi, air segelas lagi...

Dia ada belaan kot?!
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
I prefer yg plain mcm ni je pon..no need to change it...sedap je makan dgn kriuk2nye..yummmyyyy
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 10:09 PM | Show all posts
aku ingt dia masak 10 bungkus nk jamu kwn2 makan..habis dilahap nye sorg2
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 11:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Gila apa minah ni makan byk2. Semua utiub dia makan byk. Mcm mana boleh kurus

Maggi grg biasanya i tambah telur n sos cili.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
I sebungkus magie pun tk abis..biasa sebungus tu tuk 2 kali masak....huhu...byknya minah ni makan...mkn  kegemaran dia kot kan..
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia punya makan. Sumo pun surrender. Muka sumo tersandar kekenyangan makan. Dia selamba je senyum happy.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 12:13 AM From the mobile phone | Show all posts
"Dina, Dini ko dh mentekedarah ke belom? Malam ni mumy nk masak maggi, tp utk tekak aku sendiri je, ko dh besar nk mampos masak la sendiri"
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-3-2017 10:45 AM | Show all posts
RatuDunia94 replied at 13-3-2017 12:13 AM
"Dina, Dini ko dh mentekedarah ke belom? Malam ni mumy nk masak maggi, tp utk tekak aku sendiri je,  ...

bwahahaha versi realistik!
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku yang tengok pun rasa, nak termuntah
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 03:19 PM | Show all posts
RatuDunia94 replied at 13-3-2017 12:13 AM
"Dina, Dini ko dh mentekedarah ke belom? Malam ni mumy nk masak maggi, tp utk tekak aku sendiri je,  ...

akak igt aka sorg je nyampah iklan tu..dia dini..dgn sore sengau mak dia tanya anak dara nk makan megi pun kena mak masak..hempok kangbodohnya iklan.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 03:21 PM | Show all posts
aku megi tomyam/asam laksa tu rajin buat style ramen korea..taruk cili pes, kimchi, tauhu,udang, kubis,daun bawang, cili api..cheese slice, last skli pop telo tepi terus angkat..masa makan tu telo tu half cook..heaven gila makan time ujan dan lapa.

itu utk makan satu hari satu malam..no more food after that hingga esoknya,
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 04:59 PM | Show all posts
semalam baru melantak megi tom yam tapi aku buat cara aku, goreng bawang kecik yang dimayang, lepas tu campak la hot dog yang dipotong 6 untuk 2 ketul, ambil pula crabmeat yang di potong kecil 3 ketul, letak 5 ulas cili padi yang diketuk lepas tu masakla megi selama 2minit, campakkan telur, kacau sampai agak2 telur tu dah masak, kemudian angkat dan ngap..

** sediakan tisu disebelah kerana makan panas2 dengan cili padi, boleh buat baju lenjun..
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 05:32 PM | Show all posts
yg penting, rebus mee tu pastu buang air rebusan,

letak air yg baru sampai menggelegak, letak hirisan bawang merah, bawang putih, halia & cili api.. masukkan perencah, masukkan balki mee yg dah direbus pastu pecah telur (kalau rasa nak mkn dgn telur)
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 03:20 AM From the mobile phone | Show all posts
airisa replied at 13-3-2017 05:32 PM
yg penting, rebus mee tu pastu buang air rebusan,

letak air yg baru sampai menggelegak, letak hi ...

kenapa ye mesti buang rebusan megi tu ye??  iols terus je masak n makan dengan rebusan pertama tu..

bahaya ke ape? nasib la jarang hadap megi ni, sebulan sekali pun belum tentu..
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 02:00 PM | Show all posts
emelia1509 replied at 14-3-2017 03:20 AM
kenapa ye mesti buang rebusan megi tu ye??  iols terus je masak n makan dengan rebusan pertama tu. ...

yg i tau .. air rebusan tu ada starch & katanya lilin .. so, bila buang tu rasa tak la heavy sgt
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-3-2017 08:37 PM | Show all posts
mkn ke mlantak nie..? sbungkus pon dh ckup
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 12:10 PM | Show all posts
sedapnyaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 09:49 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 09:51 AM | Show all posts

sedapnya klu tmbh kobis & telur.. nyum3..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 02:41 PM GMT+8 , Processed in 0.117671 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list