CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 9612|Reply: 102

[Tempatan] Kerana fitnah 3,600 pencarum keluar RM500 juta deposit Tabung Haji

[Copy link]
Post time 21-1-2017 03:49 AM | Show all posts |Read mode

BAGAN DATUK, 20 Jan — Sebanyak RM500 juta wang simpanan telah dikeluarkan oleh pencarum Tabung Haji sepanjang tahun lalu berikutan terpengaruh dengan pelbagai tohmahan dan tuduhan yang dilemparkan pembangkang terhadap agensi itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata tindakan tidak bertanggungjawab pembangkang itu menyebabkan kira-kira 3,600 pendeposit menarik diri untuk mengerjakan ibadah haji sekali gus membatalkan giliran haji mereka.

“Tindakan mereka (pembangkang) menyebabkan pendeposit melakukan tindakan (menarik diri) kerana termakan fitnah pembangkang dan ada antara mereka yang menulis dalam kolum borang tersebut dengan menulis ‘saya telah hilang kepercayaan kepada Tabung Haji’,” katanya.

“Bayangkan kalau duit TH telah dilabur dalam bentuk aset seperti rumah, kilang serta tanah...mana kami hendak cari tunai untuk pulangkan semula wang pencarum, nasib baik kami ada tunai yang mampu tampung pengeluaran ini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi penerangan sempena Karnival Mahabbah Institusi-institusi Agama Islam sempena Pemukiman Menteri Besar Perak Daerah Bagan Datuk di Masjid Al-Falah, Sungai Nipah Darat, di sini hari ini. — Bernama
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-1-2017 03:56 AM From the mobile phone | Show all posts
...eloklah keluarkan dan better masukkan aje dalam bank cina selet, lebih selamat
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 06:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Bodoh giler statement makan diri sendiri :
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 06:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Sape benarkah umno ni. guna duit orang yg nk ke mekah untuk labur ke lain
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 07:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Biar betul statement nih... mana kami nk cari tunai utk pulangkn semula kpd pencarum
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
bungarose replied at 21-1-2017 07:00 AM
Biar betul statement nih... mana kami nk cari tunai utk pulangkn semula kpd pencarum

kalau xdpt interest STP tahun melolong.mesti kena labur
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-1-2017 07:17 AM From the mobile phone | Show all posts
asik invest duit simpanan orang, nanti rugi xle gi haji.. baik letak kat FD stanchart..lebih selamat...
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalo duit TH tu tk dilaburkan mana TH nk dapat duit utk bayar dividen tahunan?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-1-2017 07:49 AM | Show all posts
saman pembangkang yg tabur fitnah. atau sesiapa saja. berani kerana benar
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Ayat kat second last paragraph tu mencurigakan
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 08:25 AM | Show all posts
clarizsa replied at 21-1-2017 08:03 AM
Ayat kat second last paragraph tu mencurigakan

maknenye dye gunakan duit simpanan didalam tabung haji untuk pelaburanlaa... mcm duit dye sendrila maknenye sampai mcm tu skali ayat dye kuarkan... mmgla org xnk percaya... org suh simpan... bkn suke2 hati gune mcm duit persendirian....
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 08:34 AM | Show all posts
lebih baik keluarkan sebelum di songlap penyamun islam...sama juga dgn duit zakat..kalau ade mismanagement...lebih baik bagi zakat sendiri...
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 08:36 AM | Show all posts
semua org sudah lamaaaaaaaaaa tahu TH mmg guna duit pencarum dan labur dlm mcm2 perniagaan.


Itu perniagaan aku xsebut ,mahu disebut mungkin Harussani meninggal....harus meninggal
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak faham iols apa yg diconfusekan oleh kawan2 forummers yg pasal pelaburan aset tu



Pastu nanti nak dividend kosong, gitu ke maksudnya?
Kalu masuk RM1000, nanti check balik sepuluh tahun lagi, duit tu tetap kena jadi RM1000 ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2017 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu kan ada pelaburan TH yg rugi ratusan juta RM
kalau tk silap libatkan artis
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-1-2017 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Takkan dedah tu disebut fitnah?
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Penyimpan: Saya nak simpan kat Tabung Haji ni rm10 ribu.
Tabung Haji: Baiklah. Ada apa2 syarat tuan?
Penyimpan: Saya nak tuan simpan duit rm10 ribu ni bawah bantal,jangan laburkan, tiap2 tahun saya nak duit ni beranak 7ratus. Kalau 10 tahun simpan,saya nak dia jadi rm20 ribu.
Tabung Haji: Tuan, nampak tak pintu bertanda
"KELUAR" tu?
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 09:43 AM | Show all posts
simpan kat mana2 sama jah, bukan nya dapat  VVIP tiket ke sorga pun kalau simpan di tabung haji.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2017 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
bagus la..lg ramai kuar lagi bagus
cepat skit aku g haji (gelak jahat )
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-7-2024 01:28 AM GMT+8 , Processed in 0.065080 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list