CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5053|Reply: 33

[Tempatan] Insiden salah serah mayat pada waris di Hospital Pulau Pinang

[Copy link]
Post time 22-11-2016 11:02 PM | Show all posts |Read mode
PUTRAJAYA: Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Pulau Pinang dan Hospital Pulau Pinang mengesahkan berlakunya kesilapan penyerahan mayat kepada waris seperti yang dilaporkan dalam sebuah akhbar Cina hari ini.

Kementerian Kesihatan dalam kenyataan hari ini memaklumkan bahawa   berkata,siasatan mendalam berhubung kejadian sedang dijalankan.

"Pihak KKM berasa sangat kesal dan memandang serius insiden ini. Pihak JKN Pulau Pinang dan hospital telah pun berjumpa dengan waris keluarga bagi memberi penjelasan dan berbincang mengenai perkara ini.

"Kementerian berpendirian bahawa ia tidak sewajarnya berlaku dimana-mana hospital, sama ada hospital kerajaan mahupun swasta," menurut kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu lagi pihak hospital dan Jabatan Forensik sememangnya sudah mempunyai Garis Panduan serta prosedur pengendalian standard (SOP) mengenai Perkhidmatan Perubatan Forensik yang telah menggariskan tatacara penyerahan mayat kepada waris.

Tindakan tegas telah diambil terhadap kakitangan yang tidak bertanggungjawab serta tidak mematuhi peraturan serta SOP berkenaan.

Jelas kenyataan itu, kakitangan tersebut telah digantung tugas dan akan dikenakan tindakan tatatertib.
Sementara itu, Kementerian juga telah mengeluarkan arahan penambahbaikan serta-merta kepada pihak hospital tersebut bagi mengelakkan kejadian sama berulang. -- Bernama
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-11-2016 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Hishhhh...cuainya.Bab mati..mayat segala kan isu sensitive utk fmly @ waris trdekat..
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2016 11:21 PM | Show all posts
"kenapa kau menangis kat kubur anak pakcik'?

jeng jeng jeng


"mak, kalau ini bukan kuburnya olivia shuttlecock, dimanakah kubur olivia shuttlecock'?

jeng jeng jeng



Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2016 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
sayamerah replied at 22-11-2016 11:21 PM
"kenapa kau menangis kat kubur anak pakcik'?

jeng jeng jeng

mungkin mayatnya telah dibakar... jeng jeng jeng...
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2016 11:33 PM | Show all posts
FARRAZOOL replied at 22-11-2016 11:15 PM
Hishhhh...cuainya.Bab mati..mayat segala kan isu sensitive utk fmly @ waris trdekat..

setuju..kalau kena famili kita, apa rasa,

kita  tengah sedih kutt


memang cuai la
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2016 11:33 PM | Show all posts
PongKang replied at 22-11-2016 11:27 PM
mungkin mayatnya telah dibakar... jeng jeng jeng...

"di BAKARRR, oh tidak.... dia kristian mehhh, bila dia masuk hindu?"
jeng jeng jejeng














Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2016 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
sayamerah replied at 22-11-2016 11:21 PM
"kenapa kau menangis kat kubur anak pakcik'?

jeng jeng jeng

Klakar la pulak komen ni. Aku mampu ketawa walaupun ada orang hilang mata pencarian. Sila cari loyar yang akan berdebat bahawa kita semua dicampakkan ke bumi kerana kesilapan Adam A.S. kita manusia semua buat silap.
Jeng jeng jeng
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2016 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
satu tu mayat lelaki Chinese
satu lagi tu mayat siapa ye?
tadi ada kat buletin utama, tapi tak tengok sangat
kalau tak silap mayat lelaki Chinese tu dah dibakar
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-11-2016 11:46 PM | Show all posts
Nenasketum replied at 22-11-2016 11:34 PM
Klakar la pulak komen ni. Aku mampu ketawa walaupun ada orang hilang mata pencarian. Sila cari loy ...

adakah kesilapan ini terjadi kerana mayat2 itu bangkit dan tukar tempat suka sama suka pada malam sebelum penyerahan mayat?
jeng jeng jejeng












Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2016 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup susah, dah mati pun susah lg. Haiya apa nak buat ley
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2016 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau yang tak patut bakar dah selamat kena bakar, memang masaklah staff terbabit
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
kechikchomel replied at 22-11-2016 11:36 PM
satu tu mayat lelaki Chinese
satu lagi tu mayat siapa ye?
tadi ada kat buletin utama, tapi tak ten ...

ye ke? naya sungguh la nmpk gayanya
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
ronapink replied at 22-11-2016 11:33 PM
setuju..kalau kena famili kita, apa rasa,

kita  tengah sedih kutt

Khenn???Aptb
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 12:55 AM | Show all posts

sampai dah buat upacara dah..

ehh kaum keluarga xbuka tgk dah ke muka si mati..penghormatan terakhir,
kalau buka tgk   mesti dah perasan kan,
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 10:30 AM | Show all posts
erk... so xde bakar2 or tanam2 mayat yg sepatutmya tu kan?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 11:01 AM | Show all posts
muka hancur kot tak leh cam
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-11-2016 11:24 AM | Show all posts
sian nyer... sib 2-2 cina... klu yg da dibakar tu melayu islam cam ne??? da la tak dimandikan... x solat... adeh... kesian + seriau....
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 11:43 AM | Show all posts
negeri kafir rasuah pegang
bercelaru dari pucuk sampai pangkal


Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Syd at 23-11-2016 12:28 PM

Ujian DNA jadi penentu


Hadzlihady Hassan
hadzlihady@hmetro.com.my


Georgetown: Tiga beradik yang hanya mendapat abu mayat mendiang bapa mereka sudah menyerahkan sampel darah kepada Hospital Pulau Pinang (HPP) untuk ujian deoksiribonukleik (DNA), semalam.

Ujian DNA itu bagi membolehkan ahli keluarga berkenaan mendapat keputusan tepat untuk menentukan abu mayat yang diterima adalah milik mendiang bapa mereka atau sebaliknya.

Anak sulung mendiang, Fong I Wen, 34, berkata, keputusan ujian DNA itu hanya akan diketahui esok.

"Kami harap keputusan ujian DNA ini positif dan jika sebaliknya, ini akan menyusahkan kami sekeluarga untuk melakukan upacara pengebumian.

"Selepas keputusan ujian DNA diperoleh, sijil kematian akan dikeluarkan dan selepas ini kami mungkin akan mengambil tindakan mengikut undang-undang," katanya yang ditemui di sini, hari ini.

Kelmarin, Jabatan Perubatan Forensik HPP tersalah menyerahkan mayat mendiang bapa tiga beradik itu kepada satu keluarga lain.

Secara kebetulan, keluarga terbabit turut menuntut mayat seorang lelaki berusia 73 tahun yang meninggal dunia kerana sakit jantung kira-kira 12 tengah hari.

Mereka kemudian membawa pulang mayat terbabit dan terus melakukan upacara pembakaran sebelum abu mayat disimpan ahli keluarga berkenaan.

Bagaimanapun, Fong yang mahu menuntut mayat mendiang bapanya kira-kira 2 petang terkejut apabila dimaklumkan mayat terbabit sudah tiada di HPP.

Dia kemudian hanya diberikan abu mayat selepas hampir sejam menunggu di HPP.

Bapanya, Fong Meng Tuck, 60, meninggal dunia selepas motosikal ditunggang terbabas di Jalan Guruwara, di sini, kira-kira 3 pagi, kelmarin.

Kementerian Kesihatan dalam satu kenyataan, semalam, turut melahirkan rasa kesal dengan kejadian terbabit dan melakukan siasatan dalaman.

Kakitangan yang melakukan kesilapan itu digantung tugas dan bakal berhadapan tindakan tatatertib yang tegas.


Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 23 November 2016 @ 11:48 AM
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 12:46 PM | Show all posts
ni serius salah... yg heran tu keluarga yg dah bakar mayat tu tak check ke dulu muka ke apa.. kalo satu family ni  check, patutnya family yg terima mayat tu pun check dulu sebelum upacara membakar..

staff tu cuai, tapi family pun tak check ke..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 12:51 PM GMT+8 , Processed in 0.109004 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list