CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 8892|Reply: 37

Huawei P9 vs Iphone 7 vs Samsung S7 Edge

[Copy link]
Post time 5-11-2016 04:55 PM | Show all posts |Read mode
Tengah memikirkan nak tukar fon baru. Mula-mula terfikir nak guna Iphone 7, tapi selaku pengambil foto yang tegar, kamera ip7 sangat tak memberangsangkan (for me la). Samsung S7 Edge pulak, memang terbaik all in. Cuma faktor keselamatan fon sebab ada pengalaman kawan yg terjatuh S7 dan pecah skrin, kena tukar skrin je dah lebih RM1000.

Semalam ke Celcom Cube nak upgrade data plan, tertengok Huawei P9. Lepas test, not bad jugak. Cuma tu la, in terms of brand, Samsung & Iphone nampak lebih meyakinkan jika nak dibandingkan dengan Huawei. Sesiapa yg guna any of these 3 phone, mind to share your experience?

To inform, I pengguna tegar android for years. Selalu berhadapan masalah fon lagging. Dan kriteria utama sesebuah handphone, adalah kamera yg cantik dan wide.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-11-2016 06:08 PM | Show all posts
iPhone 7 tak boleh lawan Samsung S7 in terms of camera. I compare pics from my iPhone 7 dengan my colleague's S7, dia punya pics memang clear and sharp. Brighter colours. Since you dah biasa dengan Android, i think you should go for Samsung.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2016 10:21 PM | Show all posts
huawei hardware tahan, software lagging kalau dah terlalu banyak data. almost 1 year guna huawei media pad x1
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-11-2016 12:29 AM | Show all posts
vanillaninja replied at 11-11-2016 06:08 PM
iPhone 7 tak boleh lawan Samsung S7 in terms of camera. I compare pics from my iPhone 7 dengan my co ...

yes. My clique guna ip7 n s7 edge, but i rasa in terms of camera, s7 edge menang.
Tapi betul ke huawei p9 plus & iphone 7 plus tu sama camera?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-11-2016 12:30 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 13-11-2016 10:21 PM
huawei hardware tahan, software lagging kalau dah terlalu banyak data. almost 1 year guna huawei med ...

to compare dgn these 3 phone, you rasa mana okey?tbh i tak pandai sgt phone ni. but laging tu selalu jd masalah. as for now, i guna lenovo s90
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2016 08:51 AM | Show all posts
syitaeyqa replied at 14-11-2016 12:29 AM
yes. My clique guna ip7 n s7 edge, but i rasa in terms of camera, s7 edge menang.
Tapi betul ke  ...

Cannot comment on those two sebab i tak pakai 7+ and i taktau anything about Huawei. I pakai iPhone dari dulu if you ask me of course i'd pick iPhone. But camera bukan criteria i pilih iPhone so if you memang nak camera yang cantik, you know you'll never get it from iPhone.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2016 01:36 PM | Show all posts
since you antara yang selalu guna adalah kamera  .. and you pun dah selalu guna android ...
so .. I nak vote .. samsung untuk you
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2016 10:00 AM | Show all posts
Semalam sepupu saya bagitahu yang Celcom ada buat auto upgrad utk mereka punya pengguna iPhone.
Tak kira pengguna lama atau baru, janji mereka subscribe dengan Celcom first. Benar ke? Ada beza ke? Maksud saya
beza sangat ke dia punya benefits
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-11-2016 10:56 AM | Show all posts
Edited by Talonlon at 22-11-2016 10:58 AM
tatayoung replied at 21-11-2016 10:00 AM
Semalam sepupu saya bagitahu yang Celcom ada buat auto upgrad utk mereka punya pengguna iPhone.
Tak ...

Yeke Upgrade ?
iPhone plan users sahaja ke atau siapa-siapa baru boleh?
Celcom punya plan bagi iPhone worth tak?

Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 09:48 AM | Show all posts
Edited by Adam007 at 23-11-2016 10:06 AM
Talonlon replied at 22-11-2016 10:56 AM
Yeke  Upgrade ?iPhone plan users sahaja ke atau siapa-siapa baru boleh?Celcom punya plan bagi iP ...
yee daa upgrade .. dua2 user plan dah upgrade .. plan biasa dah upgrade dah dan sekarangiphone7 punya upgrade..iphone7 takde lah mahal kalau beli kat celcom sekali dengan plan cuma 2 ribu lebih tp klau beli dekat apple centre 3ribu lebih kot .. so better sekali dengan plan kan ? more better
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 03:31 PM | Show all posts
kalau more kepada photo, lebih baik guna huawei la. sebab dia ada pakai lens Leica. Leica ni produk camera la. kalau biasanya orang fotografi kan pakai camera jenis DSLR, Leica ni dia lebih kepada "high end" punya product. Camera dorg memang lagi power specnya. Power camne tu aku tak tau la sebab bukan bidang aku.


Tapi tempat aku kerja ni company surat khabar. bila duk borak dengan photographer, memang nama Leica ni top notch la. sekian.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2016 03:47 PM | Show all posts
Android da best.
Amik 7edge je , kan screen besar...
lagipun design cantek.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2016 02:38 PM | Show all posts
mahal la wei iPhone 7...cantik memang la cantik....x mampu lagi rasenye nak beli...bukan x leh nak sign up dgn telco tapi komitmen bulan2 tu yang takut x terbayar...lagi lah kalau bayar mahal2 lepastu data ciput je bagi...line mcm siput...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2016 12:26 PM | Show all posts
Siti95 replied at 24-11-2016 02:38 PM
mahal la wei iPhone 7...cantik memang la cantik....x mampu lagi rasenye nak beli...bukan x leh nak s ...

Hahaha. Weh manada iPhone murah weh. Pling2 pun cecah 3k something kot.
Kalau nak guna jugak, terpaksa laa sign up dengan telko. Wehh, dr kau bayar sedebuk duit phone kau.
Baik kau bayar bulan2. Pling2 pun dia ikat 2tahun ahhhh. 2tahun kalau internet banyak dia bg pun okay apa.
Kira berbaloi gak ah duit kau bayar bulan2.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-11-2016 06:26 PM | Show all posts
damian_lee replied at 15-11-2016 01:36 PM
since you antara yang selalu guna adalah kamera  .. and you pun dah selalu guna android ...
so .. I ...

I pun rasa Samsung is better.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-11-2016 06:27 PM | Show all posts
tatayoung replied at 21-11-2016 10:00 AM
Semalam sepupu saya bagitahu yang Celcom ada buat auto upgrad utk mereka punya pengguna iPhone.
Tak ...

upgrade data atau upgrade fon? heee
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 27-11-2016 06:29 PM | Show all posts
Adam007 replied at 23-11-2016 09:48 AM
yee daa upgrade .. dua2 user plan dah upgrade .. plan biasa dah upgrade dah dan sekarangiphone7 puny ...

last 2 weeks I pergi upgrade data. I tkr ke celcom gold 20 gb tu. I tanya staf kat Celcom Blue Cube tu pasal beli iphone guna pakej yg diorang offer, then staff tu cakap, dia x suggest sgt beli guna tu sbb in terms of duit, lagi banyak yg keluar. then risiko lain, cthnya fon rosak or hilang, still kena terus byr bulan2 even fon tu xguna dah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-11-2016 06:30 PM | Show all posts
angahsmart replied at 23-11-2016 03:31 PM
kalau more kepada photo, lebih baik guna huawei la. sebab dia ada pakai lens Leica. Leica ni produk  ...

I see. I tak tau sgt pasal fon but bila tanya, ramai kwn2 photog cakap, Huawei kamera leica ni bagus
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-11-2016 06:30 PM | Show all posts
honeys_lemon replied at 23-11-2016 03:47 PM
Android da best.
Amik 7edge je , kan screen besar...
lagipun design cantek.

yuppp. My housemate guna s7 edge ni. memang best dan kamera cntik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-11-2016 06:30 PM | Show all posts
Siti95 replied at 24-11-2016 02:38 PM
mahal la wei iPhone 7...cantik memang la cantik....x mampu lagi rasenye nak beli...bukan x leh nak s ...

tu laa. mahal sangat. sign up motnhly, at least 150. 2 tahun. haiyo
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 02:04 PM GMT+8 , Processed in 0.129384 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list