CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3271|Reply: 18

Nak Jimat Pun Kena 'Beragak', Bahaya Guna Minyak Berulang Kali

[Copy link]
Post time 17-10-2016 04:27 PM | Show all posts |Read mode



Sumber foto: http://www.duniainter.net





Makanan bergoreng seperti ayam, keropok lekor, cucur dan sebagainya sememangnya lazat dimakan panas-panas ketika masih rangup. Menggunakan minyak masak yang sama berulang kali sudah menjadi tabiat masyarakat terutama peniaga di warung atau di kedai makan. Nak jimat kos katanya.


Bagaimana pula dengan isi rumah? Berapa kerap anda guna minyak masak yang sama berulang kali? Atau adakah anda berulang kali menggunakannya sehingga minyak yang jernih itu bertukar menjadi hitam?





Sumber foto: Carian Google




Penggunaan minyak masak yang sama berulang kali akan memudaratkan kesihatan. Minyak masak yang dipanaskan pada suhu tinggi akan mengalami tindak balas kimia yang akan menjejaskan kualiti minyak. Sebab itu warna dan rasa minyak berubah selepas diguna berulang kali.


Selepas penggunan yang berulang, minyak masak itu akan kehilangan nutrien yang diperlukan, malah pengambilan minyak tersebut akan memberikan kesan toksik kepada kesihatan. Menurut Dr. Siti Khadijah, pensyarah farmakologi di sebuah universiti tempatan, penggunaan minyak masak berulang kali menyebabkan peningkatan tekanan darah dan kerosakan tisu pada jantung.


Wanita juga terdedah kepada risiko menghidap penyakit kardiovaskular seperti aterosklerosis selepas menopaus kerana penurunan aras hormon estrogen yang mempunyai pelbagai kesan perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular. Amalan penggunaan minyak masak berulang kali juga menyebabkan penyakit lain seperti barah, kerosakan hati serta osteoporosis.



Untuk menjimatkan kos, masyarakat kita akan berulang kali guna minyak masak yang sama dan hanya akan menggantikan minyak itu apabila warnanya berubah gelap kehitaman. Jadi, penting bagi individu untuk meningkatkan tahap kesedaran mengenai bahaya amalan ini kepada masyarakat, khususnya kepada wanita menopaus. - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-10-2016 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
good info.. tq tt..
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2016 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat seorang peniaga ayam gunting dengan muka tak bersalah cerita dia tak pernah buang minyak gorengan. Top up jer hari2 .
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2016 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Tauhu acik keksinahhhh
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2016 10:09 PM | Show all posts
brp kli sbnrnya bole guna?
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2016 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Max 4 kali camtu jer
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-10-2016 09:48 AM | Show all posts
bintun replied at 17-10-2016 02:09 PM
brp kli sbnrnya bole guna?

Selaku embasador ladang sawit forum cari, setahu meouls paling baik guna 2 kali je... tapi kalau buat deepfry yg sekejap (cam frozen karipap), meouls pakai jugak sampai 3 kali.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2016 10:30 AM | Show all posts
Info yg saya tau.. kalau minyak dlm peket tu max 2 kali je, yg dlm bekas, max 4kali.

kalau salah tlong betulkan ye.hihii
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-10-2016 10:32 AM | Show all posts
kalau saya pulak

goreng ayam saya slalu guna 2x

kalau goreng jemput2 ke donut ke...saya akn guna minyak tu utk tumis2 masak lain

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2016 02:25 PM | Show all posts
so kene berhati2 beli pisang goreng ke apa yg jual kt luar tu.. mostly recycle minyak berkali2
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2016 02:49 PM | Show all posts
Tak beli dah makanan bergoreng kat luar sejak ada yg cakap minyak dicampur plastik..kanser
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2016 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Besenya 2x je kadang kalau deep fry tgok minyak dh berkeladak iols buang terus...

Tp jgn terkejut krg ni pon ada jual minyak 2nd hand... Peniaga2 jual goreng2 dorg x buang minak yg dh guna tp jual semula after di tapis..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2016 04:14 PM | Show all posts
azimodin replied at 18-10-2016 02:48 AM
Selaku embasador ladang sawit forum cari, setahu meouls paling baik guna 2 kali je... tapi kalau b ...

okk tqq... smala... sj i tnya kotla u guna skli n trus buang... btw ada ke ambassador ladang sawit?  kakaka...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2016 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Minyak paket lah yg recycle
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2016 04:41 PM | Show all posts
bintun replied at 18-10-2016 08:14 AM
okk tqq... smala... sj i tnya kotla u guna skli n trus buang... btw ada ke ambassador ladang sawit ...

Walaupon rege Crude Palm Oil rendah.. harga minyak masak still mahal. Mmg rugi la kalau pakai sekali terus buang, melainkan chuols ade duit bertaburan di kabinet TV...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2016 05:21 PM | Show all posts
kdg org beli minyak mahal2 pastu recycle berkali2.....sihat kat celah mana pun tak tau la
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-10-2016 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeke minyak paket 2nd hand, ak rs sama je dgn botol. Cuma diplastikkan.
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2016 04:51 PM | Show all posts
sambaldurian replied at 19-10-2016 01:46 PM
Yeke minyak paket 2nd hand, ak rs sama je dgn botol. Cuma diplastikkan.

xslp iols bkn second hand, tp tpsn yg bkn premium mcm mnyk yg dl botol tu..tu la yg klu gune sekejap je dh berkeladak hitamm..klu salah jgn kecam iols..ils skg neh first skl mst gune minyak msk alif  n klu xde option gune saji or seri murni..
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2016 05:19 PM | Show all posts

keh33 chuols.....bru nk komen dh ade org komen...

cc:keksinah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Harga minuman tanpa gula turun 10 sen
AbahmungHarga minuman tanpa gula turun 10 sen
Views : 3897 Replies : 9
Feri ikonik Pulau Pinang tenggelam akibat tali pengikat putus
prettygoodFeri ikonik Pulau Pinang tenggelam akiba
Views : 1806 Replies : 5
Kereta manual VS kereta automatik,
fahdramliKereta manual VS kereta automatik,
Views : 94276 Replies : 168
My Sweet Mobster (2024) – JTBC
heythere123My Sweet Mobster (2024) – JTBC
Views : 21454 Replies : 364
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92999 Replies : 1218
Khai Bahar bawa BF g Sarawak
leftenanhensemKhai Bahar bawa BF g Sarawak
Views : 59906 Replies : 113
Datin Intan Najwa Mengandung
irveneDatin Intan Najwa Mengandung
Views : 36236 Replies : 113
Puteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah curi tumpuan netizen
YgBenarPuteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puter
Views : 86160 Replies : 209
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 85971 Replies : 3862
Lelaki hampir muflis dipergunakan abang ipar guna nama buat pinjaman bank pembelian kereta baharu Rm100k.Wajar atau tidak
YgBenarLelaki hampir muflis dipergunakan abang
Views : 36247 Replies : 45

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-7-2024 01:29 PM GMT+8 , Processed in 0.084073 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list