View: 6579|Reply: 33
|
Kaedah Tepat Memasak Telur Rebus Mengikut Waktu Yang Sepatutnya
[Copy link]
|
|
Oleh : Dean BZ
Memasak telur rebus pun nak kena ada kaedah ke, bukan kah hanya perlu masukkan telur ke dalam periuk berisi air kemudian rebus sehingga dirasakan masak?
Oh sememangnya cara itu tidak betul dan kerana itu juga telur yang dimasak kadang-kadang tidak masak sepenuhnya atau mungkin terlajak masak sehingga kulit telur pecah dan mengeluarkan isi. Jadi bagaimana kah cara memasak telur rebus dengan betul?
Untuk mendapatkan rebusan telur yang sempurna, ada beberapa hal yang perlu anda perhatikan. Dipetik dari The Kitchen, berikut adalah cara merebus telur mengikut waktu yang betul.
#1- Untuk telur separuh masak yang masih berair : Masa diperlukan adalah 3 minit.
#2 - Untuk telur separuh masak yang masih sedikit berair: Masa diperlukan adalah 4 minit.
#3 - Untuk telur separuh masak yang kuningnya masih lembik: Masa diperlukan adalah 6 minit.
#4 - Untuk yang kuning telurnya lembut dan creamy: Masa diperlukan adalah 10 minit.
#5 - Untuk telur rebus masak sepenuhnya : Masa diperlukan adalah 10 minit.
Jika mengikut cara diatas dengan betul, pasti telur akan masak sempurna seperti apa yang anda ingini. Dah siap masak boleh lah kupas dan makan mengikut gaya tersendiri. Selamat mencuba - CARI.
Sumber foto : food.detik.com
|
|
|
|
|
|
|
|
masa tu dari waktu rebus ke waktu menggelegak?
Dah abis waktu tu boleh biar dia sejuk sendiri ke, kena keluarkan terus? |
|
|
|
|
|
|
|
waktu rebus lah.. sebab tu api jangan terlalu kecil atau besar sangat.
lepas waktu yang ditetapkan tu terus keluarkan dan kopek la segera kulitnya.
|
|
|
|
|
|
|
|
#4 - Untuk yang kuning telurnya lembut dan creamy: Masa diperlukan adalah 10 minit.
#5 - Untuk telur rebus masak sepenuhnya : Masa diperlukan adalah 10 minit.
redundant plak timingnye |
|
|
|
|
|
|
|
Hehe..nk rebus telur pon ada timing no |
|
|
|
|
|
|
|
timing tu penting............. |
|
|
|
|
|
|
|
terima kasih atas perkongsian..telur masin rebus tak ingat dunia..haha |
|
|
|
|
|
|
|
tp kalu buat 6 mins pun kdg telur still cair. x suke telur cair2 tu. hanyir .. |
|
|
|
|
|
|
|
Nice sharing!
Thank you! |
|
|
|
|
|
|
|
Rasanya didihkan air dulu..air dah didih baru masuk telur..masa nak masukkan telur baru start timing. Sy slalu buat 7 minit..utk telur sparuh masak ala2 kedai mamak.. |
|
|
|
|
|
|
|
Setuju dengan cara ni. Saya tak masukkan telur sekali dengan air yang baru nak jerang.
|
|
|
|
|
|
|
|
semalam mak aku cakap nak telur separuh masak rendam je dalam air masak
aku pun buat lah
rendam tak sampai 5 min
pastu aku pecahkan kulit
memang lah cair2 lagi
try mkn sikit rasa boleh telan
bila nak habiskn 2 biji
dah macam2 kat pale otak
nak muntah
last2 aku buang je |
|
|
|
|
|
|
| |
|