CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2345|Reply: 9

Orang Ramai Jangan Terperdaya Panggilan Penyamaran - Bank OCBC

[Copy link]
Post time 19-7-2016 01:17 PM | Show all posts |Read mode
Oleh : TS LOO




sumber foto: google image






Bank OCBC dari Singapura mengeluarkan kenyataan mengingatkan orang ramai, jangan terperdaya sekiranya menerima panggilan telefon yang menyamar mengguna nama bank OCBC.


Menurut laporan media Singapura, bank OCBC memaklumkan, sejak bulan April sebanyak 1200 laporan telah diterima yang mengatakan ada pihak menyalahguna nama bank OCBC dengan menelefon mereka untuk mendapatkan nombor kad pendaftaran, nombor akaun bank, nombor kad kredit dan lain-lain maklumat berkaitan.


Antara 1hb sehingga 17hb Julai ini, bank terbabit telah menerima lebih 1,000 laporan komplain.


Difahamkan, kebanyakan orang awam yang menerima panggilan telefon, selain kedengaran mesej yang disiarkan dalam sistem pertuturan secara automatik dan akan juga meminta mereka menekan beberapa butang nombor mengikut arahan yang diberi.


Pegawai bank yang menyamar itu kebanyakannya akan mengguna berkomunikasi dalam bahasa Mandarin.


Sehubungan itu, pihak Bank OCBC menegaskan lazimnya mereka akan menelefon pelanggan dalam bahasa Inggeris kecuali diminta oleh pelanggan untuk guna bahasa yang lain.


Selain itu, Bank OCBC turut memaklumkan, dalam panggilan telefon, pihak banknya tidak pernah meminta maklumat peribadi seperti nombor akaun bank, nombor kad kredit, kod rahsia akaun bank dan sebagainya.


Orang ramai sekiranya terima panggilan yang mencurigakan adalah diminta segera letak gagang telefon dan hubungi bank yang berkaitan serta membuat laporan polis di balai polis yang berdekatan.- CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-7-2016 01:25 PM | Show all posts
aku aritu konon2 maybank yg call.. semua detail dia mntk.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2016 02:38 PM | Show all posts
adoilahhhh macam2
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2016 05:02 PM | Show all posts
Bukan kat Singapura je kat Malaysia pun ada je kes menyamar dan menipu cam ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2016 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada yang betul ada yang scam...kalau daa mintak details banking bagai tanpa sebab mmg la scam..carefull jew korang
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2016 12:07 PM | Show all posts
Macam selalu lah, aku kena dengan syarikat insurance yang join dengan bank.. Tiap-tiap jumaat mesti call promote insurance.. Tapi yang hairan mana dia dapat maklumat dengan tepat cuma 4 angka IC belakang saja dia tak tau dan minta no. dekat kad bank.. Siap perbualan di rakam lagi.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-7-2016 02:57 PM | Show all posts
scam yg biasa kat malaysia ni pasal kad ATM.. pastu bile kita ckp dia penipu dia maki kita balik.. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2016 03:49 PM | Show all posts
no aku x knl mmg x angkt...semak jek
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-7-2016 04:19 PM | Show all posts
sbb tu kalau nombor yang tak dikenali call hp iol, iol takkan jawab sampai kiamat.
anything blh tinggalkan message je.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2016 11:53 AM | Show all posts
aku kalau no tak kenai mmg xkan angkat, ko cari aku, ko msg dulu ko spe then baru angkat
so selamat dri semua2 ni, sbb dorg pon kdg2 kol gne no hp bkn fix line
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-2-2024 06:53 AM GMT+8 , Processed in 0.203003 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list