View: 16702|Reply: 12
|
Butter Prawn @ udang mentega
[Copy link]
|
|
![](http://i1208.photobucket.com/albums/cc380/lin2011/masakan%202013/DSC08014_zpsdac0b31a.jpg)
http://mamakitchen-makcikmanggis.blogspot.com/2012/07/udang-mentega-ringkas.html
Bahan-bahannya:
1/2 kg udang yang agak besar saiznya-perap dengan sedikit serbuk kunyit dan garam..
1 tangkai daun kari.
6 biji cili api .-belah dua.
3 tbsp butter.
1 cawan minyak masak.
4 biji kuning telur.
2 tbsp susu cair.
Cara-caranya:
- Campur dan panaskan minyak masak dan butter di dalam kuali . Goreng udang hingga masak dan kulit agak garing.Masukkan daun kari dan cili api.Angkat semuanya dan toskan minyaknya.
- Bancuh telur dan susu cair.Pukul ringan dengan garfu.Masukkan kedalam botol yang mempunyai muncung 3 atau 2 lubang.
- Cm guna minyak yang sama untuk menggoreng udang tadi (rasa telur lebih sedap tetapi rupa agak comot jika guna minyak yang sama).Picitkan botol yang mengandungi telur kedalam minyak panas sambil dikacau menggunakan chopstick.Putarkan perlahan lahan.Telur akan terkumpul pada hujung chopstick.
- Toskan minyaknya dan leraikan perlahan-lahan kuning telur yang bergumpal tadi.Gaulkan pada udang yang telah di goreng tadi......Siap
![](static/image/smiley/default/smile.gif)
Last edited by sitipayung on 14-4-2013 03:08 PM
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
rasanya dah ada thread butter prawn sebelum ni..nanti saya check |
|
|
|
|
|
|
|
selalu try buat udang butter ni tapi tak jadi je.. harap resepi yg ni menjadi.. |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnye.. resipi nih confirmed jadi if ikut ape yg ditulis..
pake chopstick, pake botol muncung..
sbb chef2 pon mmg masak cam tuh..
@ umah, malas tul nk kotorkn byk2 cooking utensils, confirmed la x menjadi telur tuh..
hehehe |
|
|
|
|
|
|
|
baru sabtu lepas masak ni - guna udang ketak. tapi since beberapa kali buat xmenjadik telur sarang tu.. udah nyer buat buttered prawn jer... berkuah sket lah, xlah kering cam nih, then skip telur sarang tu... |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnye, nanti nk try la. susah cari resepi ni.huhu |
|
|
|
|
|
|
|
wow nanti nak try lah buat resepi ni..selalu makan sedap jugak |
|
|
|
|
|
|
|
selalu buat tp tak pernah yg menjadi....and up letak nestum je.....mana nak cari botol yg banyak lubang tuh.... |
|
|
|
|
|
|
|
selalu cuba...tp tak pernah menjadi...end up letak nestum je....mana nak cari botol yang banyak lubang tuh... |
|
|
|
|
|
|
|
alfa168 posted on 16-4-2013 04:30 PM ![](static/image/common/back.gif)
selalu cuba...tp tak pernah menjadi...end up letak nestum je....mana nak cari botol yang banyak luba ...
pakai acuan roti jala lah..... sama je kan ada byk lubang juga
|
|
|
|
|
|
|
|
guna acuan roti jala nihaa..sapa2 tau mana nak beli ni?
![](http://1.bp.blogspot.com/-mBbPPF0dTTg/Tof9DfpoZmI/AAAAAAAAB_0/deV966CPO9c/s1600/Picture+935.jpg) |
|
|
|
|
|
|
|
myakayina posted on 13-6-2013 02:56 PM ![](static/image/common/back.gif)
guna acuan roti jala nihaa..sapa2 tau mana nak beli ni?
kt daiso ada
|
|
|
|
|
|
|
|
guna botol kicap lubang 3 pn leh kot. Klu nk lg jimat, leh tebuk sndri lubang kt botol mineral water. hehe. |
|
|
|
|
|
|
| |
|