Post Last Edit by chewan at 1-2-2012 17:07
Cili jenisbaru yang diberi nama Angello ini adalah hasil projek penyelidikan Syngenta,lembaga di Inggeris yang bergerak di bidang pangan. Selama 15 tahun, mereka mencari cara agar cili boleh diguna oleh semua pecinta masakan - tak hanya mereka yang suka pedas.
Ditanam di Sepanyol, Israel, dan Belanda, cili varian baru ini dinyatakan memiliki tekstur yang lebih renyah jika dikunyah. Cili ini juga mengandung brix 25 persen lebih tinggi dari cili biasa. - brix biasa digunakan untuk mengukur kadar manis pada buah dan tanaman -
Seperti dikutip dari dailymail, Jumat (9/12/2011), Marks & Spencer adalah jaringan toko yang pertama di dunia memasarkan cili tanpa biji. Dengan rasa yang manis, cili ini diharapkan tak sekadar menjadi salah satu bahan masakan.
"Kamiharap masyarakat boleh membawanya untuk piknik, menjadi alternatif camilan, atau bahkan salah satu menu bekal sekolah," ujar Zeina Orfali dari Marks &Spencer.
sumber dunia sains blog
rangup, manis...nie dah hilang fungsi cili dlm masakan...lebih kepada food genetic innovation, mcm snek pulak...siap idea bawak bekal ke skolah |