View: 33248|Reply: 5
|
camna nak buang rasa masam terlampau dalam laksa?
[Copy link]
|
|
Malam kelmarin saya buat laksa..tapi jadi masam la plak..macam mana nak hilangkan masam ek?? |
|
|
|
|
|
|
|
asam byk sgt kot ![](static/image/smiley/default/sweat.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Malam kelmarin saya buat laksa..tapi jadi masam la plak..macam mana nak hilangkan masam ek??
mosti Post at 22-9-2010 09:47 AM ![](http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif)
errrr, tambah lagi air sampai rasa masam tu berkurangan then masak lagi sampai pekat... aci tak?...![](static/image/smiley/default/shy.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Boleh letak gula skit kot bg nuetralkan rasa masam tu...
daku kalo kuah laksa masam2 ni memang tak ske...ngilu gigi dibuatnya...![](static/image/smiley/default/mad.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 3# AnisSuraya
tak aci..hehehehehealah...kalau dah jadik masam tu, jawabnya buat tambahan kuah [isi ikan+bawang+cili+dan seumpamanya] tanpa tambahan asam
campur dgn kuah yg termasam tu..insyaallah masamnya akan berkurang dan kuah pun bertambah banyak..![](static/image/smiley/default/biggrin.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 5# ninoZ
aah lah...terima kasih for the idea![](static/image/smiley/default/loveliness.gif)
Tapi smlm,sy x larat nak pi pasar,saya cuma tambah gula...rasa nya kembali neutral ,tapi xde la sesedap mcm mak saya masak..huhu..lps ni nak try buat lagi..hehehe |
|
|
|
|
|
|
| |
|