raya haritu kita buat lemang kat rumah makcik..buat 2 jenis, satu pulut biasa n satu lagi campo sket pulut hitam buluh lemang beli jek yg dah siap..hehehehe santan perah sendiri [perah santan guna air masak tauuu]..ade alat khas utk kupas kelapa. camni ghupernya : my son tgh demo camne nak guna alat nih
pulut siap utk dibubuh dlm buluh..my makcik dah siap masukkan daun pisang dlm buluh so tak sempatla nak snap step by step tuang santan n ready utk dibakar..santan ni kitorang bubuh 2 kali firstly tuang santan biasa tp jgn penuh sgt..just enuf utk dia mula kembang jek... then the second time baru tambahkan pati santan
ni proses paling menuntut kesabaran bila bakar lemang..api tak leh kuat sgt,takleh slow sgt.. buluh kene selalu turn n sekali sekala kene hentak sket lemang tu bagi santan turun evenly
jauh beza lah rasa lemang buat sendiri dgn beli [melainkan org yg jual tu mmg betul2 terer n tak kedekut bahan] tp kalau setakat nak buat 3-4 batang jek..hehehehe lupakan je lahhh. tak berbaloi penat mengadap bahang bara lemang |