|
Reply #80 zaiima's post
kat KB semua nya murah alangkah bagus nya kalau kat KL ni pun harga murah mcm kat KB.;) ;) ;) ;) ;) ;) |
|
|
|
|
|
|
|
saya jumpa resipi ni utk buat kuzi, yang tak perlukan rempah kuzi (kira buat sendiri la rempah nya):
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam
1 tin susu cair
1 botol tomato sos
4 labu bawang besar
1 biji asam limau nipis
15 biji buah badam
1 tahil kismis
1 tin kecil minyak sapi untuk menggoreng
Bahan Untuk Rempah:
1 sudu teh ketumbar
2 sudu teh jintan manis
2 sudu teh jintan putih
2 sudu teh biji piun
1 biji cabai
2 kelopak bunga lawang
1 hiris buah pala
1/2 inci halia putih
1 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 biji cili kering
2 inci halia
Bahan Untuk Gaul Pada Ayam:
1 sudu teh zat paran
1 kelopak bunga pala
2 ulas bawang putih
sedikit garam
Cara Membuatnya:
1. Ayam dipotong 4 dan dibersihkan.
2. Bawang putih, zat paran, bunga pala, dan sedikit garam ditumbuk dan digaul pada
ayam dan diperapkan selama 15 minit supaya meresap ke dalam ayam.
3. Rempah-rempah yang di atas digoreng tanpa minya, digiling hingga lumat ( kering ).
4. Buah badam direndam dengan air panas dan dibuang kulitnya, dipotong kecil-kecil
dan digoreng.
5. Bawang besar dipotong nipis, digoreng hingga kuning dan diramas.
6. Ayam yang diperapkan tadi hendaklah digoreng separuh masak dan diangkat.
7. Masukkan ayam, susu cair, tomato sos, bawang besar, kismis dan rempah-rempah
yang digiling ke dalam periuk.
8. Perahkan asam limau nipis dan kacau hingga sebati.
9. Masukkan juga minyak baki menggoreng ayam tadi.
10. Jerang di atas api yang sederhana hingga masak.
11. Perlahankan api biar naik baunya dan menjadi pekat. ( kuahnya tidak banyak)
masalahnya, "biji piun" tu apa ye? zat paran tu paham lah, ada orang sebut kat thread ni, saffron. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
semlam akak masak kuzi guna resipi evabobbie...sedap...terima kasih..
tapi bila dah menetap kat N9 ni ....memamg kalau boleh masakan nak pedas jugak...he...he... ![](static/image/smiley/default/tongue.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
nak tanya kuzi ni kekdah rasa nyer mcmn? masam ker manis. ingat nak try resepi eva tp dia x sukatan so wa x tau apa yg patut byk apa yg patut sikit. kang ntah apa lak rasanye. wa kalu x sedap mmg ke tong sampah jer nnt...tq pd saper2 yg jawap nnt. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by lindasam at 18-9-2008 11:11 AM ![](http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif)
nak tanya kuzi ni kekdah rasa nyer mcmn? masam ker manis. ingat nak try resepi eva tp dia x sukatan so wa x tau apa yg patut byk apa yg patut sikit. kang ntah apa lak rasanye. wa kalu x sedap mmg ...
linda, kuzi ni lemak2 manis+masam
lemak2 manis sbb ada susu, bawang goreng, kismis
masam2 sbb ada tomato
nk cerita pon x reti..
mmg takde pedas langsunglah |
|
|
|
|
|
|
|
minyak sapi tu plak make sure guna yg cap QBB nyer... kalo cap lain kurang kick |
|
|
|
|
|
|
|
lamnyer tak merasa kuzi niii.... yum yum mmg sedap lerr |
|
|
|
|
|
|
|
kalau ma saya..dia ptong dadu hati ngan pedal aya,...pastu goreng bg garing...masukkan dlm masakan kuzi tu...sedap... |
|
|
|
|
|
|
|
![](http://waynesword.palomar.edu/images/opsdpd1b.jpg)
Benih dari buah Apiun yang masak sering dipergunakan dalam membuat 'snack bagels'. Walaupun 'bagels' tidak menimbulkan efek narkotika, namun setelah dikonsumsi tetap dapat memicu reaksi positif pada tes urine untuk narkoba. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
LUPA = Biji Piun = Apiun = Biji Poppy = Kas-Kas |
|
|
|
|
|
|
|
rempah kuzi ada kt umah...tp tk penah buat lg..hehee..
nnti nk buat jgk lh |
|
|
|
|
|
|
|
RESEPI KUZI
hari raya haji aritu buat kuzi tulang..yummmm (ada lagi balance lam freezer..hehe)
so dah measure bahan2 masa masak aritu..lebih kurang la yer
ni takde guna zaffaran@saffron pon
Bahan2:
1 ekor ayam/I kg daging/tulang dsb - (kalau daging, rebus dahulu bagi empuk)
- gaul ngan bawang merah/bawang putih/halia/garam (dah tumbuk) goreng dgn minyak sapi+minyak biasa
hati pedal/kentang potong dadu - gaul ngan bawang merah/bawang putih/halia/garam (dah tumbuk)..goreng
gajus/kismis - goreng sampai kismis kembung.
1/2 kilo bawang merah - goreng dan di ramas halus
3 sudu besar tomato puree
1/2 botol tomato sos
1 tin susu cair
1 sudu besar rempah kuzi
3/4 liter air rebusan/air biasa
minyak sapi+minyak biasa untuk menumis
garam/gula secukup rasa
cara:
tumis bhn blend+rempah hingga wangi
masukkn tomato puree..kacau
tambah tomato sos + air (separuh dulu)+ susu cair (kuah jgn terlampau cair)
tambah bawang goreng
last, masukkan ayam@kambing/daging, hatipedal/kentang, gajus/kismis
garam + gula
masak hingga mendidih n pekat, naik minyak
kalau macam x pekat bleh le tambah bwg goreng dan susu lagi.
kuah mesti warna merah/coklat gitu.,,gambar takde sbb buzy makan ngan roti..hehe
CUBALA YER..![](static/image/smiley/default/smile.gif) |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
96# EvaBobbie
resipi kak ton ni ..memang sodaapp.... |
|
|
|
|
|
|
|
96# EvaBobbie
resipi kak ton ni ..memang sodaapp....
hannan6d Post at 3-12-2009 12:44 ![](http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif)
dah try ke..hehe
lama x nampak hannan ![](static/image/smiley/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
98# EvaBobbie
sudah....memang selalu masak guna resipi tu...terima kasih syer resipi...
kito ado sini jo..dok mengendap kat tingkap ni..he..he.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|