|
Kalu nak kenal red bean/kacang merah ni...actually ada byk jenis...yg besar kecik sume ada..
Red Kidney Bean
![](http://www.ext.nodak.edu/extpubs/plantsci/rowcrops/a1133dredkidney3.jpg)
Small Red Bean
![](http://img.alibaba.com/photo/50427054/Small_Red_Beans.jpg)
tp so far yg wa jumpa ada 3 jenis kacang merah...yg besar(kidney bean), sederhana besar, kecik skali mcm kacang hijau
rasanya yg paling kecik skali sama besar mcm kacang hijau
![](http://www.taiyangtrade.com.cn/en/upload/down_20051120114926.jpg)
[ Last edited by speedial at 24-7-2006 12:21 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
speeddial
kita dah tgk dah kcg merah kecik2 tu kt kedai ari sabtu tu....baru kenal....last week dah buat inti kcg merah,resipi dapa tah dah lupa...tapi adjust sket..., ada lg belen....brapa lama boleh tahan kalau simpan dlm peti ais yek? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by epalmerah at 24-7-2006 01:28 PM
speeddial
kita dah tgk dah kcg merah kecik2 tu kt kedai ari sabtu tu....baru kenal....last week dah buat inti kcg merah,resipi dapa tah dah lupa...tapi adjust sket..., ada lg belen....brapa lama b ...
brape lama tahan tu tak tau lah...ari tu penah wat skali...wat malam pastu biarkan sejuk smpi esok ptg....ingat malas ahh nak buh lam peti ais...skali bila tengok dah melekit2 bergetah...sayang2nya...dah lah nak rebus kemain lamanya.... |
|
|
|
|
|
|
|
inti kacang hitam
kalau buat pau or roti inti kacang hitam, pakai kacang apa ye? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by speedial at 24-7-2006 03:43 PM
brape lama tahan tu tak tau lah...ari tu penah wat skali...wat malam pastu biarkan sejuk smpi esok ptg....ingat malas ahh nak buh lam peti ais...skali bila tengok dah melekit2 bergetah...sayang ...
kenapa tak frozenkan aje..akak pernah buat inti kacang merah..tak abis..akak frozenkan... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Satsuki at 18-7-2006 11:39 AM
camner nk buat inti kuih kasturi?
kuih kasturi mana ada inti. memang pakai kacang hijau je. mula2 kena rebus kacang hijau sampai empuk. kemudian toskan airnya. dalam kuali, masukkan kacang hijau, kelapa parut, sedikit tepung & gula. kacau sampai kering. kena kacau selalu. tak boleh tinggal. nanti berkerak kat bawah. lepas dah kering tu boleh sejukkan dan bentukkan bulat-bulat. lepas tu sediakan batter & celup dalam batter dan goreng. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by shidaaziz at 24-7-2006 11:32 PM
kuih kasturi mana ada inti. memang pakai kacang hijau je. mula2 kena rebus kacang hijau sampai empuk. kemudian toskan airnya. dalam kuali, masukkan kacang hijau, kelapa parut, sedikit tepung &a ...
ooo...camni ke buat kuih kasturi ni? selama hari ni maisya just gaul dgn gula then kepalkan jer kacang hijau yg dah direbus tu, lepas tu celup tepung dan goreng....:nyorok:
Nanti boleh buat cara yg shida bagi ni plak... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by maisya at 25-7-2006 04:47 PM
ooo...camni ke buat kuih kasturi ni? selama hari ni maisya just gaul dgn gula then kepalkan jer kacang hijau yg dah direbus tu, lepas tu celup tepung dan goreng....:nyorok:
Nanti boleh buat ca ...
kalau tak kacau atas api nanti dia lembap sangat. kacau atas api tu tujuannya untuk kasi kering & tak lembap le kuih tu. shida failed sikit bab kacau atas api sebab tak larat nak kacau. berat. |
|
|
|
|
|
|
|
ari tu dewi gi beli barang kat kedai borong kat selayang .. tgk ada jual inti kacang merah dah siap punya dlm plastik tah berapa kg tak tau lah kalau nak buat pau mau beratus dapat pau tu. tapi takut nak beli tah sedap ker tak. |
|
|
|
|
|
|
|
Inti popiah
1 paket sayur campur
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1 camca kecil udang kering - ditumbuk
1/2 kiub ayam
daging ayam cincang
1 sudu kecil sos tiram
minyak untuk menumis
panaskan minyak dan tumis bawang putih dan udang kering hingga wangi. Masukkan daging ayam dan kacau sehingga masak, barulah masukkan sayur campur, kiub ayam dan sos tiram. sejukkan terlebih dahulu sebelum digunakan. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Inti Karipap
2 biji ubi kentang - dipotong dadu
2 biji ubi keledek merah - dipotong dadu
daging lembu cincang
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sudu kecil udang kering - ditumbuk
2 tangkai daun sup - dihiris
2 tangkai daun bawang - dihiris
1 paket serbuk kari daging - dibancuh dengan sedikit air
minyak, garam, gula
Panaskan minyak, tumis bawang putih dan udang kering hingga wangi. Masukkan bancuhan serbuk kari dan tumis sehingga wangi. Masukkan daging cincang, kacau seketika. Masukkan kentang dan ubi keledek. Masukkan air secukupnya bersama daun bawang dan daun sup. Setelah mendidih, masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau selalu sehingga kentang dan ubi empuk dan kuah menjadi pekat. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
TOLONGGG......TOLONGGGG........
SHIDAZ....SOULHA......SUME2 LAHHH......................
CAMNE NAK BUAT INTI CHICKEN PIE |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 24-7-2006 07:05 PM ![](http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif)
kenapa tak frozenkan aje..akak pernah buat inti kacang merah..tak abis..akak frozenkan...
Mana tak adapun inti kaya kesukaan ku....waaaaaaaa. Sapa buleh tulun ...![](static/image/smiley/default/cry.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Penyulawa at 15-7-2006 12:01 AM ![](http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif)
meh kita bagi lak cara kita wat inti kacang merah di rumah. lepas ni tak yah dah beli kat yen ke mana ker... yang ni dah tentu halal. Jgn lupa baca bismillah
1/2 kilo kacang merah (bentuk ca ...
kalau style nyonya punya inti kacang merah..lepas rendam n rebus..kita kisar kacang tu sampai halus
pastu masukkan dlm kuali bersama gula pasir n sedikit minyak [sebaik2nya minyak kacang tanah]
then masak sampai kental n berkilat...
this version tahan lama sket sebab kita dah keringkan almost all excessive liquid dlm paste tu
same goes to inti kacang hijau yg kita guna utk buang angkoo/rice ball/mochi-mochi..guna kacang hijau yg dah buang kulit tu
buat kuih koci guna inti kacang merah ni pun sedap gak..buat buah melaka inti kacang merah pun sedap..onde-onde keledek/ubi kayu pun boleh guna inti kacang merah nih
utk inti kelapa lakss...
me suka guna gula putih yg dihanguskan instead of gula melaka..add in santan sket then baru masuk kelapa..
tambah garam sket aje..then tepung ubi sket
inti dia akan berkilat, lembab n yet bleh formed sebab taruk tepung ubi tu
nak tahan lama kene frozenkan |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by mamicumi3 at 2-10-2007 09:42 AM ![](http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif)
Mana tak adapun inti kaya kesukaan ku....waaaaaaaa. Sapa buleh tulun ...
cuba cari kat archive, mesti ada....server cari ni tgh semput so tak dapat le nak tolong, asyik error jer... |
|
|
|
|
|
|
|
ada sapa sapa tau macamana nak buat inti ayam atau daging black pepper.. |
|
|
|
|
|
|
|
KERISIK IKAN BILIS PEDAS...(sesuai untuk inti sandwich kering)
ikan bilis di goreng ikut suka banyak
kelapa parut digoreng tanpa minyak
bawang merah
bawang putih
serai
cili kering
lengkuas
garam
ajinomoto
gula
blender semua bawang merah,putih,cili kering,serai,lengkuas....tumiskan
masukan ikan bilis goreng dengan kerisik..masukkan bahan perasa...pastikan ada rasa masin lemak dan manis....goreng ikut kegaringan yg kita suka....kalau nak lembab gorang sekejap...kalau nak garing macam serunding lagi elok sebab sandwich tak basah dan tahan lama... |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Macamana nak buat inti popiah goreng? zie suka makan popiah yang inti sengkuang, karot dsbg. |
|
|
|
|
|
|
|
kekadang notis gak bun inti kacang merah jual kt bakery tu cam sedap ajer dr yg kite buat sendirik...ada tambahan apa2 bhn tk dalam resepi inti tu.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|