CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3053|Reply: 0

[Juadah/Kuih] Resepi Biskut Croquant

[Copy link]
Post time 15-7-2015 11:03 PM | Show all posts |Read mode

Bahan-bahan:

110g mentega
25g gula kastor
20g tepung jagung
1 biji telur kuning
160g tepung gandum

Bahan hiasan

kuning telur
croquant (campuran gula, kacang hazel cincang dan badam cincang)


Cara Penyediaan:

1. Masukkan mentega bersama gula kastor ke dalam mangkuk. Pukul hingga kembang.

2. Setelah kembang, masukkan tepung jagung dan kuning telur. Kacau hingga sebati.

3. Masukkan tepung gandum dan uli hingga membentuk doh.

4. Canai adunan msetebal 1cm. Cetak mengikut bentuk yang disukai. Susun atas dulang pembakar yang telah digris dengan mentega atau minyak masak.

5. Sapukan kuning telur pada permukaan biskut dan taburi croquant.

6. Bakar pada suhu 170C selama 25 minit atau sehingga masak.

7. Setelah masak, boleh dihidangkan panas-panas atau biarkan sejuk pada suhu bilik dan simpan dalam bekas kedap udara.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Hari Raya Aidilfitri


    ADVERTISEMENT



     

    ADVERTISEMENT


     


    ADVERTISEMENT
    Follow Us

    ADVERTISEMENT


    Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

    22-11-2024 09:50 PM GMT+8 , Processed in 0.251893 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

    Powered by Discuz! X3.4

    Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

    Quick Reply To Top Return to the list