View: 6333|Reply: 59
|
Korg masak amek masa bpe lama?
[Copy link]
|
|
Aku nk tnye la kan, selalu kalau korg masak lauk pauk utk hidangan 4-5 org bpe lama masa utk siap? Cth mcam masak lemak, kari, sambal etc. roughly aku tgok mak aku masak 2 lauk je 2 jam. Siap sume skali dgan basuh kuali etc, tp ayam da siap siang semua. N mak aku selalu mengeluh lepas masak. Mmg memasak makan masa lama sgat ke apa?
|
|
|
|
|
|
|
|
hmmm...mcm lama benar mak ko masak 2 lauk.... |
|
|
|
|
|
|
|
kalu lauk simple kejap je kot. sekali masak 2 lauk terus.. maybe mak tt masak satu persatu kot. tu yg lama.. |
|
|
|
|
|
|
|
Aku masak 1 jam - 1 jam stgh utk 2 lauk 1 sayur.. Termasuk kemas dapur.. |
|
|
|
|
|
|
|
Sejam all in termasuk kemas dapur. Tapi bergantung difficulty masakan tu. Macam sup tulang sejam tak cukup noks.. Macam makan chewing gum kang |
|
|
|
|
|
|
|
Plus minus sejam..bahan2 siapkn dulu..letak elok2 dlm bekas..pastu msk..mybe nk prepare bahan tu lama..siang ikan, ayam ka, kopek bawang, potong itu ini....kalu ikutkn msk kejap je.. |
|
|
|
|
|
|
|
nuryakmal posted on 18-7-2014 09:27 PM ![](static/image/common/back.gif)
Sejam all in termasuk kemas dapur. Tapi bergantung difficulty masakan tu. Macam sup tulang sejam tak ...
walaupun masak sup tu lama, ia tak perlu attention sangat, cuma jaga air jangan kering je, sambil2 tu boleh masak 2, 3 jenis lauk lagi kan?
|
|
|
|
|
|
|
|
mamiayu posted on 18-7-2014 09:42 PM ![](static/image/common/back.gif)
walaupun masak sup tu lama, ia tak perlu attention sangat, cuma jaga air jangan kering je, sambil2 ...
Yup. Mmg pun. Soklan kata masak amik brp lama. Hahahahaha
|
|
|
|
|
|
|
|
Yup, aku pun ambil masa 1 jam nak masak 2,3 lauk termasuk cuci periuk belanga
(harap2 menjawab soklan) |
|
|
|
|
|
|
|
prettyuglybabe posted on 18-7-2014 09:09 PM ![](static/image/common/back.gif)
kalu lauk simple kejap je kot. sekali masak 2 lauk terus.. maybe mak tt masak satu persatu kot. tu y ...
Haah. Selalu dia masak 1 persatu..
|
|
|
|
|
|
|
|
Aku pn rasa mak aku masak lama sgat.. Kalo pas masak tu bleh tgok sinki penuh dgan segala bekas2 n kuali utk dibasuh.. Lg 1, mak aku kalo psal masak semua nak yg buatan kampung la cmtu.. Cth mcam santan, dia taknak gune santan dalam kotak tu, nak santan kat pasar.. Sambal pun rebus lada kering sendiri pastu blend wt sambal sendiri.. Taknak sambal kt supermarket tu.. Bawang pun nak tumbuk, x nak blender.. Ayam pun xnak beli ayam fillet kt mydin tu senang ada isi je takyah siang2, nak jugak beli ayam kt pasar.. Lepastu dia masak lamaa, dia sendiri komplen.. Aku ni pernah la jgak masak utk diri sendiri masa duk uma sewa, tp masak utk 2-3 org jela, aku beli ayam kt mydin, bawang blend siap2 msuk peti ais, lada aku beli dalam paket, campak2 je x sampai 15 minit da siap 1 dish.. |
|
|
|
|
|
|
|
1 ke 2 jam sebab banyak kali kena refer buku masakan. |
|
|
|
|
|
|
|
kalau masak from scratch mmg lama..macam i satu lauk anggaran dlm satu jam juga la..campur cuci alatan memasak dan kemas dapur setengah jam..dah habit kemas dapur dulu baru duduk makan..kadang2 tu sampai kenyang sebelum makan, sbb lama sgt masak..![](static/image/smiley/default/3sweat.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Orix posted on 18-7-2014 09:58 PM ![](static/image/common/back.gif)
Aku pn rasa mak aku masak lama sgat.. Kalo pas masak tu bleh tgok sinki penuh dgan segala bekas2 n k ...
patut mak ko prepare lah barang2 awal....benda2 mcm cili blend sendiri tu kan bole buat byk2 pastu simpan lam fridge....dulu2 mak aku pun buat cili blend sendiri....buat byk2 simpan lam fridge, senang nak guna nanti.....ikan bilis tu kopek siap2....bawang kupas sesiap...mak aku dulu masak guna santan perah sendiri jugak....takde lah lama aku tgk dia masak....kalu masak kari tu 15 mins dah siap rasanyer.... |
|
|
|
|
|
|
|
Tengok cara memasak la aku rase.. Stail aku kalau masak bantai semua bahan yg bleh blend, aku blend.. sambil2 masak boleh kemas dapur jgak.. jadi takdela lame.. |
|
|
|
|
|
|
|
Aku macam mak tt la, slow buat kerja... Kalau 4,5 lauk tu cecah gak la 2 jam... Aku jenis buat kerja slow atau orang panggil lembab... Haaa gitu la |
|
|
|
|
|
|
|
Orix posted on 18-7-2014 09:50 PM ![](static/image/common/back.gif)
Haah. Selalu dia masak 1 persatu..
padan la lama.. kalau ikutkan, sy pun mcm mak tt jugak. cili tak guna cili paket tu semua, santan mesti fresh bukan kotak atau serbuk. so nak senang, sekali buat, sy blend cili at least satu bekas aiskrim tu simpan dlm fridge. pastu sambil masak, sambil cuci peralatan yg diguna. takde la penuh sinki lepas masak. pendek kata, kalu nak cepat memang kena multitask..
tapi sy tau mmg ada yg tak multitask. sebab sorang kenalan sy pun cm tu. bila cuci baju, dia tunggu sampai habis basuh (pakai mesin ye). kitaorg pun tak tau cam mana dia bertungku depan mesin tu. kalau kita, sempat kemas vacum mop rumah kot ![](static/image/smiley/default/lol.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
tiramisuu posted on 19-7-2014 08:35 AM ![](static/image/common/back.gif)
mak ko mcm mak aku la lebih kurang
aku pernah tak suka masak, sbb aku tgk masak tu memenat ...
Ha ah. Faktor dapur tu pn salah 1. Sinki n dapur utk memasak tu da strategik. Tp peti ais n tempat simpan barang2 nak masak kene kona 1 laluan ni dlu. Sama la, aku mse kecik suke sgat tgok rncgan masak2 pstu siap ckap kt mak aku, dlam rncgan 30 minit chef tu boleh masak 3 benda. Mak aku jwab itu semua bahan dia dah sedia so senangla dia nak masak.. Bila tgok style mak aku masak, aku jd x suke masak.. Mcam dah set in mind memasak itu memenatkan.. Haha..
|
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Wanita & Lelaki
|