View: 1496|Reply: 68
|
Jom Share Resepi Biskut Raya
[Copy link]
|
|
Tahun ni aku ingat nak pulun buat biskut raya sendiri laa..
Jimat pon jimat.. 1 adunan boleh dapat 2 balang kot. Kualiti pon bagus kalau buat sendiri.. diyakini kebersihannya.
Mana yang nak bagi biskut raya untuk emak sendirilaa untuk emak mertua lah lagi laa jadi jimat berganda ganda..
Meh kita share share resepi biskut raya kat sini..
|
|
|
|
|
|
|
|
betul2..buat sndri jimat. Tahun lepas aku siap boleh bahagi 3 umah. Umah sndri, umah mak dgn umah mertua...
Tahun nie ingat 15 hari puasa baru nk start buat kuih raya...yey...bestnya.. |
|
|
|
|
|
|
|
zameyla posted on 8-7-2014 03:27 PM
betul2..buat sndri jimat. Tahun lepas aku siap boleh bahagi 3 umah. Umah sndri, umah mak dgn umah me ...
Buat kuih ape? mehlaa tepek resepi |
|
|
|
|
|
|
|
tahun2 lepas aku jual popia nestum n popia sira pedas..thn ni nk berehat n nk pulun bt kueh raya sendiri plak..xsabar tunggu wiken ni... |
|
|
|
|
|
|
|
aku berangan nk g beli biskut yg pretzel dah siap tu.
pastu aku nak celup coklat aje |
|
|
|
|
|
|
|
Saya nak cuba biskut ni hujung minggu ni..
sources:http://curlybabesatisfaction.blo ... .html#axzz36rQblX8U
Biskut M & M
Sources:-From Resipi Ceria Keluarga
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Ingredients:-
1 egg-(1 biji telur)
200g butter-(200g mentega)
150g corn flour-(150g tepung jagung)
50g almond minced-(50g badam serbuk)
150g powder/icing sugar-(150g gula icing)
200g plain flour-(200g tepung gandum)
80g optima flour-(80g optima flour/sponge cake mix flour)-(kalau tak nak gunakan tepung ni boleh gunakan tepung top atau cake flour, tapi kena tambah sedikit gula dan serbuk penaik,)
chocolate chips and M&M to estimate-(chocolate chips & chocolate M&M secukupnya)
a bit of chopped almond-(sedikit badam cincang)
Method:-
Add butter, egg and sugar and mix well. Add in plain flour, optima flour, corn flour, minced & chopped almond till Incorporated. Roll small balls with hands (when rolling the balls don't make too big or too small as the mixture will rise when baked)(Ayu weighed 10g each). Top with M&M and chocolate chips around the balls. Preheat and bake in oven at 170 degrees Celsius till cook or in a medium heat so as not to melt the chocolates. Let it cool in wire rack before storing in container.-(Pukul mentega, telur & gula hingga rata & kembang. Masukkan tepung gandum, tepung optima, tepung jagung, badam serbuk & cincang gaul hingga rata. Ambil doh sedikit dan bulat2kan. Jangan buat terlalu besar atau kecil kerana doh akan mengembang bila dibakar.(Ayu timbang 10g each). Selitkan M&M ditengah dan dikelilingi dengan chocolate chips.Bakar dalam oven yang sudah dipanaskan disuhu 170C dan bakar hingga masak menggunakan api sederhana supaya chocoalte tidak cair. Biarkan biskut sejuk diatas redai sebelum dimasukkan kedalam bekas.)
|
|
|
|
|
|
|
|
ad_hoc79 posted on 8-7-2014 03:39 PM
aku berangan nk g beli biskut yg pretzel dah siap tu.
pastu aku nak celup coklat aje
pernah beli pretzel yang dah siap tu.. tapi macam keras aje.. huhuhu
ke I salah beli.. |
|
|
|
|
|
|
|
seroja23 posted on 8-7-2014 03:36 PM
tahun2 lepas aku jual popia nestum n popia sira pedas..thn ni nk berehat n nk pulun bt kueh raya sen ...
hoiii!!! sedapnye popia nestum.. makn tak boleh berhenti. Senang tak nk buat? |
|
|
|
|
|
|
|
achicha posted on 8-7-2014 03:44 PM
Saya nak cuba biskut ni hujung minggu ni..
iol pn suka follow blog neh..prnh try congo bars..menjadi n sedappp...
|
|
|
|
|
|
|
|
achicha posted on 8-7-2014 03:47 PM
hoiii!!! sedapnye popia nestum.. makn tak boleh berhenti. Senang tak nk buat?
senang jehhh..kulit popia, nestum, horlicks, gula..
bg iol yg suka benda renyah senang la..
sbb kl x biasa n x kuat semangat lenguh sikit pinggang n badan..
|
|
|
|
|
|
|
|
achicha posted on 8-7-2014 03:46 PM
pernah beli pretzel yang dah siap tu.. tapi macam keras aje.. huhuhu
ke I salah beli..
alaaaa.... ye ker... yg bungkus dalam plastik kan. belas2 ringgit harganye tuh
|
|
|
|
|
|
|
|
popia nestum..
senang+sedap+syiok dimakan sambil melayan movie raya.
|
|
|
|
|
|
|
|
seroja23 posted on 8-7-2014 03:51 PM
senang jehhh..kulit popia, nestum, horlicks, gula..
bg iol yg suka benda renyah senang la..
sbb ...
resepi please...
aku nak buat sendiri laa tahun ni.. sbb sedap btol mengunyah popia nestum |
|
|
|
|
|
|
|
ad_hoc79 posted on 8-7-2014 03:54 PM
alaaaa.... ye ker... yg bungkus dalam plastik kan. belas2 ringgit harganye tuh
haah.. yang bungkus dalam plastic tu.. kat kedai kedai jual bahan buat kek n biskut pon banyak jual ni kan.. |
|
|
|
|
|
|
|
achicha posted on 8-7-2014 03:59 PM
resepi please...
aku nak buat sendiri laa tahun ni.. sbb sedap btol mengunyah popia nestum
ok..ni resipi aku..ramai org suka resipi aku sbb x manis sgt n bnyk nestum...
kulit popia (gulung2 dgn straw, gamkan dgn telor, n gunting jarak2 kn, sekeping dlm 6,7 kali gunting cm tu)
nestum
horlicks
gula (blend jd halus)
kulit popia dh siap gulung, goreng n toskan, bagi sejuk..baru campurkn dgn nestum, gula n horlicks..
sukatan ikot kesesuaian..mcm aku ni buat bnyk n berkilo2, so (lebihkurang) stgh kg nestom dlm 6 sudu horlicks, 3,4 sudu gula..
ni mcm dh ngam2 dh..
kl x berniaga, korang bt la sikit, xpn beli pack nestum yg kecik tu jeh, guna semua pn xpe..sbb ramai org suka mkn dgn serbuk dia..
jelas x?caca marba sikit aku explain..
|
|
|
|
|
|
|
|
kuewTiau posted on 8-7-2014 03:55 PM
popia nestum..
senang+sedap+syiok dimakan sambil melayan movie raya.
aku buat tp aku x mkn sgt dh..jemu tengoknya.. |
|
|
|
|
|
|
|
seroja23 posted on 8-7-2014 04:05 PM
ok..ni resipi aku..ramai org suka resipi aku sbb x manis sgt n bnyk nestum...
kulit popia (gulu ...
weehuuu..
terima kasih seroja..
|
|
|
|
|
|
|
|
npk mcm senang aje buat .. boleh try nih ..
share resepi atas pertolongan cik google
Bahan-bahan:
Kulit popia size besar (50 keping)
3 sudu tepung gandum
sedikit air
2 setengah cawan Nestum
5 sudu gula castor/halus (letak lebih kalau nak manis)
1 sachet horlicks 3 in 1
1. bancuh tepung gandum dengan sedikit air..ia berfungsi sebagai gam, makesure tepung tu pekat ye
2. Leraikan kulit popia
3. Gulungkan kulit popiah (boleh guna chopstick/lidi)
4. Gamkan dihujungnya dengan bancuhan tepung yang pekat tadi
TIPS:
- kulit popia cepat mengering, so..jauhkan daripada angin kipas
- untuk memudahkan proses menggulung, pastikan kulit popia tu lembut
- jangan gulung terlalu padat/ kecil..asal ada lubang ok ye
. selepas menggulung kulit popia, gunting secara serong macam gambar di atas
TIPS:
kulit popia ni memang cepat kering..aku nasihatkan lepas gulung terus gunting..tak ada la sakit tangan tu..
buat laa 10, 10.. maksudnya, lepas siap 10 helai kulit digulung, terus gunting...
gunting secara serong ye..baru ade lubang2 tu
dah siap bab gulung & gunting..
6. GORENG kulit popia tu ke dalam kuali dengan minyak yang betul-betul panas
baru rangup gituuuuuu
7. Toskan
8. Blend kesemua bahan diatas; nestum, gula, horlicks...
ikut sukatan k. jangan aku kata semua..habis kesemua bungkus gi blend.
9. taburkan keatas kulit popia yang dah ditoskan minyak tadi
10. sebati dan ratakan
maka, dapatlah serbuk-serbuk ni masuk ke dalam lubang dan itulah fungsi aku suruh gunting secara serong dan jangan gulung padat.
nk tgk gaba boleh pergi sni http://thereallifestoryof-marliy ... estum-horlicks.html
|
|
|
|
|
|
|
|
aku ada satu resepi ni, suka makan rangup tapi tak ikut specific measurement, semua main campak-campak ja lemak-lemak rasa almond pastu celup coklat..yumm yumm.. |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Hari Raya Aidilfitri
|