View: 22259|Reply: 13
|
RESEPI RAHSIA AYAM KFC
[Copy link]
|
|
sape tau camne nk buat ayam goreng kfc? |
|
|
|
|
|
|
|
dulu ada dapat resepi tapi dah hilang.. bahan2nyer tak ler sampai 11.. salah satu bahan , pelembut daging ayam. mana nak carik tu , yg aku pernah jumpa pelembut daging lembu dan kambing... tha'ts why ayam kfc lembut jer dagingnyer.. kalau ikut resepi tu lah |
|
|
|
|
|
|
|
ak pn nak tahu jgkk...share3x... |
|
|
|
|
|
|
|
oooo,pelembut daging ayam |
|
|
|
|
|
|
|
ade resepi gee buat jadi, adik2 ipar n suami cakap sebijik mcm ayam kfc |
|
|
|
|
|
|
|
EvaGee posted on 2-2-2013 08:36 AM
ade resepi gee buat jadi, adik2 ipar n suami cakap sebijik mcm ayam kfc
Share le resepi nak jugak merasa ayam KFC kat rumah
|
|
|
|
|
|
|
|
Cuba try ni (saya dapat dr FB), tak pernah buat lagi tapi looks macam ok je. :
TIP-TIP PENYEDIAAN AYAM GORENG YANG RANGUP
Info ni saya copy dari mamak yer puan2 ..
TIP UNTUK AYAM GORENG BERSELAPUT HABUK ROTI/ BREAD CRUMB.
... 1. Sekiranya ingin goreng ketulan ayam di selaputi Habuk Roti (bread crumb) tentukan ketulan ayam anda terlebih dulu perlu direndamkan dalam susu butter atau susu cair sejat. Adunkan dengan 1 biji telur (ikut anggaran) dalam adunan .
2. Semasa penyalutan bread crumb, isikan bread crumb ke dalam beg plastik. Masukkan bread crumb dalam beg plastik kemudian masukan ketulan ayam anda ingin menyaluti.
3. Untuk mendapatkan hasil gorengan ayam goreng bread crumb terbaik, ketulan ayam yang diselaput itu perlu di dimasukan dalam peti sejuk bahagian pembekuan tanpa dibungkus selama 30 hingga 60 minit sebelum digoreng.
TIP UNTUK MENYEDIAKAN RESEPI AYAM GORENG KENTUCKY FRIED CHICKEN YANG LEBIH RANGUP
2. Sediakan bahan salutan: 1 cawan susu krim dan masukkan sebutir telur. Pukul rata. Telur adalah pelekat yang baik untuk salutan seterusnya. Telur juga digunakan melekatkan tepung popia setelah diisi inti supaya popia anda tidak terbuka semasa goreng nanti. dari gunak gam tepung gunakan putih telur sebagai pelekat pada kulit popia yang telah diisi inti. Tip buat popia …hahaha?.
3. Sediakan bahan kering (tepung) untuk salutan. Bahan salutan untuk ayam KFC resepi original ini ialah 1 1/2 cawan tepung gandum dicelur tepung biasanya (kering) dengan kadaran 1 1/2 cawan tepung jagung untuk ranggup. Sekiranya anda ingin keras sedikit ranggupan untuk tahan lama tanpa kawalan suhu tambahkan satu sudu besar tepung beras atau tepung ubi. Jangan lupa masukkan 1/2 sudu serbuk penaik (baking powder). Baking powder punyai cara tersendiri untuk mengaringkan ketulan ayam anda. Masukkan perencah ke dalam tepung tersebut seperti berikut: 2 sudu kecil (tsp) garam, 1/2 tsp serbuk cili, 1 tsp serbuk bawang, 1 tsp serbuk bawang putih dan anda juga boleh mencuba rahsia resepi KFC original yang lama seperti berikut : 2 cup tepung gandum biasa, 1/2 sudu baking powder, 2 cup tepung jagung, perencahnya: 1/2 tsp thyme, 1/2 tsp oregano, 4 tbsp paprika, 1 tbsp serbuk halba (mustard), 1 tbsp serbuk lada hitam, 2 tsp garam bawang putih dan 1 tbsp garam celery ( 8 ketul ayam), 6-8 cup minyak masak, 2 butir telur yang dipukul untuk salutan awal sebelum diadunkan dgn tepung. Suhu gorengan 315 F. Masa 10-15 minit.
4. Sekiranya anda ingin keranggupan yang lebih, buat salutan dua kali. Ulangi celur dalam telur yang telah dipukul kemudian tepung kering.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Prefer ayam mcd daripada kfc. kfc sekarang rasa ayam dah kureng. marinate still lama. daging ayam tu rasa macam lain je. |
|
|
|
|
|
|
|
ni ada lagi satu dapat kat FB..
Bhn:
Ayam dpotong n dcuci brsih..toskn,tepung goreng BESTARI,telur(utk salutan)
Cara:
Salut ayam dgn tepung BESTARI..biar melekat keseluruhan ayam..simpan dlm bks brtutup n perap bekukan selama 2@3 hari..baru
bila nk goreng kuarkn nyahbekukan..salut aayam dgn telur..bru golekkn ayam dlm tepung BESTARI semula..pnskn PERIUK bserta myk yg boleh tenggelamkn ayam..goreng dgn api perlahan..makesure masa mnggoreng periuk dTUTUP..supaya ayam yg dgoreng akn kekal kelembapan jusnya gitu...goreng keperangan..
|
|
|
|
|
|
|
|
MakUlong jumpa resepi ni kat fb. Tak pernah try. Tapi kalau nak cuba, silakan la yek. boleh share result kat sini
Bahan-bahannya.
1. Ayam(1 ekor/1kg)
2. Bahan Perap/Marinade
-13.0gm bawang putih
-10.5gm halia
-1.8gm serbuk buah pala
- 8.5gm kunyit
-5.5gm jintan manis
-4.5gm bawang merah
- 0.5gm lada hitam
-0.5 gm kayu manis
-1.5 gm lada putih
- 4.0 gm biji sawi
- 3.0 gm daun Rosemary.
3. Tepung Salut
- 25% Tepung gandum
-25% Tepung Beras
- 45% Tepung Pulut.
-5% Garam dan Lada Putih(masing-masing 2.5%)
Cara-caranya.
1. Ayam dikukus setengah masak terlebih dahulu.
2. Ayam yang separuh kukus tersebut kemudiannya diperapkan bersama bahan-bahan perap yang telah diblendkan bersama selama 2 jam pada suhu 5C (suhu dalam chiller).
3. Ayam yang telah diperap, disalutkan dengan putih telur dan kemudiannya disalutkan dengan (3) Tepung Salut.
4. Ayam tersebut dimasak menggunakan ddep fryer pada suhu sekurang-kurangnya 180C selama 15-20 minit.
selamat mencuba
|
|
|
|
|
|
|
|
ni resepi ringkas yang selalu saya buat.
5-6 ketul ayam
Bahan perap :
garam
3 ulas bawang putih
Serbuk cili + serbuk lada hitam + baking powder
Bahan tepung - dicampur rata
1 cawan tepung gandum
sedikit tepung jagung + tepung ubi
serbuk perasa + serbuk kari daging + garam sedikit
telur secukupnya
- perap ayam sejam atau lebih, lebih lama lagi sedap
- panaskan minyak
- celup ayam dalam telur dan salut dengan tepung
- goreng hingga masak. (minyak kena banyak, bagi tenggelam ayam)
|
|
|
|
|
|
|
|
waa..byk version ye.jenuh nk cube... |
|
|
|
|
|
|
|
rahsia ayam kfc ni sebenarnya pada rempah ratus dia (tepung). Tepung tu kalau buka guni dia mmg you akan rasa nak terbersin. sgt sedap bau nya...then rempah tu akan di campur dgn susu tepung as browning agent dan guna egg powder sebagai agen pelekat. Kemudian teknik breading ayam juga special. Paling last ayam tu di goreng secara stim untuk kekalkan moisture. Hot & Spicy plak teknik breading nya lain begitu juga teknik menggorengnya..berbeza dgn original recipe.
yang ayam kfc jd tak sedap tu ialah bila tepung untuk breading tu di guna lebih dr 3 x tanpa di ayak kembali..pastu ayam goreng dah expire (lebih 1j if not mistaken). Ni dr pengalaman bel masa kat kfc dulu. |
|
|
|
|
|
|
| |
|