Perasan tak setiap kali masak terung goreng pasti akan serap minyak dan menjadi lembik? Sebenarnya, terdapat satu cara boleh dicuba untuk megelakkan terung serap minyak.
Perkongsian Dr Rizal Abu Bakar di laman Facebooknya memberitahu bahawa hanya dengan meletakkan 1 bahan ini, terung akan tidak serap minyak. Ini bermakna anda boleh menikmatinya dengan cara lebih sihat!
Perasan tak setiap kali masak terung goreng pasti akan serap minyak dan menjadi lembik? Sebenarnya, terdapat satu cara boleh dicuba untuk megelakkan terung serap minyak.
Perkongsian Dr Rizal Abu Bakar di laman Facebooknya memberitahu bahawa hanya dengan meletakkan 1 bahan ini, terung akan tidak serap minyak. Ini bermakna anda boleh menikmatinya dengan
cara lebih sihat!
CARA MASAK TERUNG GORENG LEBIH SIHAT, LETAK 1 BAHAN INI
Nak masak terung tapi takut serap minyak? Ada petua untuk elakkannya.
1. Taburkan garam pada kedua sisi terung yang dipotong. Biarkan dalam 45 minit hingga sejam.
Kalau saya, paling mudah stim saja. Nak kelainan sedikit saute dengan garlic dan sedikit olive oil. Cara ini digunakan untuk mengekalkan nutrisi terung sebanyak yang mungkin.
Siapa tak makan terung rugi sebab antioksidan dalam terung semua power seperti:
- Solasodine rhamnosyl glycosides (SRGs)
- Chlorogenic acid
- Sumber anti-kanser
- Bersifat pro-apoptosis
- Keupayaan matikan sel berbahaya
Terung antara sayur bantu baiki kerosakan DNA dan cegah mutasi sel menurut kajian dalam jurnal Mutation Research tahun 2019.
Luar biasa bukan khasiat terung? Jangan lupa makan!
Semoga bermanfaat!
Source: https://siraplimau.com/terung-goreng/