View: 1051|Reply: 21
|
Pengusaha Ikan Bilis Suka Cuaca Panas Terik- Senang Nak Keringkan, Dulu Dua Hari Sekarang 6 Jam Je
[Copy link]
|
|
KEMAMAN – Cuaca panas terik memberi kelebihan kepada pengusaha ikan bilis untuk menghasilkan produk hasil laut tersebut dengan lebih berkualiti.
Zuria Zulkifli, 35, berkata, dia dan suaminya, Wan Mohd. Zuraydy Wan Nordin, 40, berkata, cuaca panas membolehkan proses pengeringan ikan bilis menjadi lebih singkat iaitu seawal enam jam berbanding lebih dua hari sebelum ini.
Foto: Kosmo
“Ikan bilis yang dihasilkan lebih berkualiti sebab ia mengering dengan sempurna dan tidak mudah patah dan tidak cepat rosak atau berbau hapak. Malah, ia lebih rangup apabila digoreng.
“Antara spesies ikan bilis yang mendapat permintaan tinggi ialah tembaga hitam, putih dan tembaga merah,” katanya yang mewarisi perniagaan diusahakan keluarga mereka sejak 50 tahun lalu ketika ditemui di Kampung Tengah, Kijal di.
Zuria berkata, dia menjual ikan bilis tersebut pada harga antara RM25 dan RM28 sekilogram bergantung kepada kualiti.
Ibu kepada lima anak itu berkata, mereka mampu menghasilkan 100 kilogram (kg) ikan bilis sehari sepanjang musim panas ini.
“Biasanya kami cuma mampu proses 40 kg sehari pada musim biasa kerana waktu itu proses pengeringan hanya tiga jam sehari ekoran cuaca tidak menentu.
“Begitupun, pada cuaca panas sekarang, ikan bilis yang dijemur selepas direbus sebelah pagi akan kering dalam tempoh enam jam sahaja,” katanya kepada Kosmo
Zuria memberitahu, proses menjemur di bawah cahaya matahari mampu menjadikan ikan bilis lebih tahan lama berbanding sekiranya dikeringkan secara moden dengan mesin pengering.
Sementara itu, Wan Mohd Zuraydy yang juga seorang nelayan menganggap cuaca panas sewaktu musim memukat ikan bilis sememangnya memberi rahmat buat keluarganya.
“Sekarang sudah bermula musim ikan bilis sehingga bulan September. Biasanya hasil tangkapan ikan bilis agak lumayan dan kadang kala kami boleh dapat lebih 100 kilogram sehari.
“Cuaca panas mudahkan kami untuk proses ikan bilis. Biasanya, saya akan keluar memukat selepas subuh dan pulang sekitar pukul 9 pagi sebelum keluar lagi untuk memukat ikan bilis pada tengah hari,” katanya.
Jelasnya, ada kebaikan musim panas terutama bagi nelayan ketika ini. -CARI
Sumber: Kosmo |
|
|
|
|
|
|
|
semalam tertengok la video dia ni kat buletin tv3, ya ampun jijiknyahhh..
dia jemur ikan bilis tu atas kanvas, lepas tu selama je berkaki ayam berjalan atas kanvas tu sambil kais ikan-ikan tu pakai plastic rake.
mana yang terpijak, mana yang terlangkah |
|
|
|
|
|
|
|
2 hari punya panas ko compressed jadi 6 jam. Memang panas lit-lit.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sila sebarkan supaya lebih ramai orang takut nak makan ikan bilis.
Mahal sangat kot harga skrg nasi lemak pun letak 3 ekor ja itu pun mujur.
|
|
|
|
|
|
|
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
mende nak jijiknya...kau beli ikan kat pasar tu pun atas bot tu drg lambak je atas lantai bot..silap2 sampai pasar jatuh atas lantai.. boleh je basuh ikan bilis tu sebelum masak..lainlah belacan..takleh nak basuh.. |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnya ikan bilis.
Tak sabar nak tunggu harga turun boleh minta kat makcik nasi lemak kasi bilis lebih no hal macam minta ais ja
|
|
|
|
|
|
|
|
sdpnye bilis halus grg garibg2 potong cili bwg byk2 |
|
|
|
|
|
|
|
toke2 derian pun tengah berbahagia
sebab pengeluaran meningkat sebab cuaca panas |
|
|
|
|
|
|
|
Themilo replied at 30-5-2023 10:45 AM
semalam tertengok la video dia ni kat buletin tv3, ya ampun jijiknyahhh..
dia jemur ikan bilis tu at ...
Gitu lah proses pembuatan makanan kat negara2 yg tk brp nk maju.. bila kita tgk mmg rasa geli..tp bila tk nmpk or tk tau hmmmm yummy |
|
|
|
|
|
|
|
Semoga murah rezeki. Jgn duk jual mahal2 sgt |
|
|
|
|
|
|
|
weols expect, ada meja la paling tidak pun
rupanyahhh macam ni. maaf ya, weols don't know item gitu
|
|
|
|
|
|
|
|
Ok la tu berbahagi2 rezeki. Dlm pada ada yg susah tak selesa, ada yg untung. Nanti masa lain, org lain untung plak. |
|
|
|
|
|
|
|
Bukan ikan bilis sajork, keropok keping yg dijemur pun cepat dikeringkan kalau cuaca panas gini. Keropok tahan lebih lama dan risiko kutu/bubuk keropok pun kurang. S
Namun, maseh haku tak suka cuaca panas gini. Haku suka musim tengkujuh, boleh ler merasa hawa sejok ala2 Cameron Highlands di tanah pamah mcm Kuala Krai 17°C dolu2 |
|
|
|
|
|
|
|
Themilo replied at 30-5-2023 01:19 PM
weols expect, ada meja la paling tidak pun
rupanyahhh macam ni. maaf ya, weols don't know item ...
Kalau ko tgk kt yindia lagi geli wehhhh..bukan proses pembuatan je jijik, yg jual kt tepi jln pun jijik..tp sb diorg dh terbiasa mcm tu |
|
|
|
|
|
|
|
yang tu memang tak boleh buat apa sis. memang blacklisted terus negara india dari hidup weols (more to tak mampu sebenarnyahhh, weols PPRT )
|
|
|
|
|
|
|
|
dh tu x reti2 ke kasik turun harga
ni takat berapa gram dh dkt 10
padan la org niaga nasik lemak letak berapa urat je
|
|
|
|
|
|
|
|
tgk kt mana hr tu yg dorg makan panipuri jual tepi jalan
ya ampunnn
disgustingnya
tp yg dtg menunggu nk mkn tu pny la ramai
perut dorg 'lasak2' ye
|
|
|
|
|
|
|
|
Themilo replied at 30-5-2023 10:45 AM
semalam tertengok la video dia ni kat buletin tv3, ya ampun jijiknyahhh..
dia jemur ikan bilis tu at ...
Tu kira okey ada alas canvas. Cer ko pi kat Pulau Ketam nun, diorg letak atas papan, atas tempat laluan jalan tanpa ada alas. Aku lalu naik basikal, depa kata, lalu jer lalu jer. Dgn anjing sepah² ..
Lepas tu, terus tak beli apa² yg dari Pulau Ketam. |
|
|
|
|
|
|
|
sah-sah la tau produk leluhur yang buat kat pulau ketam
|
|
|
|
|
|
|
| |
|