|
baru2 ni, aku ada terserempak kawan lama.pastu dia kata skrg keja chef dekat hotel,tp hotel 3 bintang je la kot.nak tanya gaji dy berapa,cam malu la plak.tapi rasa jelez sgt sbb tgk keja dy cam enjoy ja.almost every week dpt cuti 3 hari |
|
|
|
|
|
|
|
alang alang ada thread cmni sy nak tnye lg.....adik sy sdg amek sijil chef KEDA....sy nak tnye ke mane arah tuju kerjaye die ye...sbb die pon lepas hbs pastinye baru lg...tak mungkin terus hired sbg chef..mgkin juga jadi pembantu dulu....jadi ditempt mane yg sesuai ye.... |
|
|
|
|
|
|
|
x tau lak..maybe tgok bape bintang hotel tu kot... |
|
|
|
|
|
|
|
maaf mencelah...saya rse adik chenta_dewi lps abis blaja maybe leh jd pembantu chef n menuntut segala ilmu cooking n pengurusan nye..insyaAllah die akan jd chef sebenarnya..
pada pendapat sy chef is a interesting job n jika kene gaya leh jutawan dgn hanye jd chef..lihat saje chef wan...
1 lg maybe adik chenta_dewi leh wat slot rancangan sendiri di mase akan dtg dan jual karya kpd astro or syarikat tv yg berbayar...tgk saje channel 703 n 707 di astro...sy lihat chef yg baru2 ade membuat rancangan mereka sendiri..
bidang masakan pada sy 1 bidang yg unik...
just my opinion...gud luck to your brother... |
|
|
|
|
|
|
|
jadi chef nak kata kaya, x adalah tgk hotel ko keje gak,
tgk skill and pengalaman, biasa pas keje akan jdi pembantu chef dlu,
cari pengalaman, pernah gak borak dgn pembantu chef,
dia ada pengalaman+bakat, tpi dia keje hotel 3 bintang jer,
sbb bini dia x kasi dia merantau, dia sblm khwn mcm3 tempat dia kerja,
pernah dia citer keje dlm dapur kat kapal,
masa tu ak keje steward dapur |
|
|
|
|
|
|
|
bole jd kaye...wat tv show n jual kt tv...
merantau pon ok....tp kene blaja sume masakan kt dunia ni la,...
kene mahir...hehehe>. |
|
|
|
|
|
|
|
takde sesapa nk bagitau exact number of salary????????huhu |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 7# puccafan
ai TT.. ekceli ko kene tau gak die nye basic salary bpe.. cm yg aku tau dlu mse aku kije otel, chef ni ade gaji basic then dtmbah ngan servis point (sales hotel) klo die da lme keje blh cecah 3-4 point..
ceh da siap nk wat pengiraan lak ni..
katekn la basic die 1500 pstu die ade 4 point.. dn andaikn buln tu sales hotel masyuk,
1 point blh mncecah 3-400.. so 4 point 1200+1500 (basic)= 2700..
lg lme die keje tmpt tu lg byk service point die....
(ini klo yg kije otel la.. klo chef kt tmpt lain aku x tau... n nasib jgak kene buln yg sales drop point ciput je..) |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 9# puccafan
mmg naik pngkat naik gji.. tp btol la die ckp tu.. lg tggi pngkt lg mcm2 kene tggung.. abis2 komplain customer :@ pon kene tggung..
he3 cm aku pnh kene skali, ade customer mkn calamari fritters (cewah nme nk gmpak padehal sotong goreng tepong je..)
customer komplain ade plastik dlm sotg tu, x psl2 chef aku kene ngadap customer tu dlu..
da mnjawab dn ckp akn cek.. blek kitchen die cek upenye sotg nye tulg lutsinar yg kt tgh tuh daaa~~ sib baik aku x kene mrh... |
|
|
|
|
|
|
|
hehe.patotla member ak taknak naik pangkat
nmpk sgt org tu tak penah siang sotong
arini nawty cuti ke? |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|