CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1682|Reply: 0

Resipi Ikan Masak Pedas Thai, Campak-Campak Je Siap!

[Copy link]
Post time 18-3-2022 07:07 PM | Show all posts |Read mode
Resipi Ikan Masak Pedas Thai, Campak-Campak Je Siap!


Kali ini Oh! Media nak kongsikan dengan korang semua, resipi ikan masak pedas Thai yang sangat memukau, boleh ternaik kening makan ikan ni, haha!


Sesiapa yang suka makan ikan tu, haa bolehlah cuba buat resipi ni sebab rasa dia yang masam, manis dan pedas berlemak tu pasti akan buat korang tambah nasi dua hingga tiga kali! Memang padu weh rasa dia!



Bahan-bahan
Pertama sekali, kalau nak masak ikan mestilah kena ada bahan wajib, iaitu ikan! Hehe. Untuk goreng ikan, bahan yang diperlukan adalah garam, kunyit dan juga tepung jagung.

Bahan-bahan kisar yang diperlukan pula adalah:

1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
4 biji cili padi merah
3 biji cili padi hijau
2 batang akar ketumbar
Bila dah siap bahan-bahan untuk ikan dan bahan kisar, korang kena la sediakan bahan-bahan untuk buat kuah. Antaranya:

1 biji bawang besar yang dihiris nipis
1 batang serai dihiris nipis
3 sudu sos cili
2 sudu sos tiram
2 sudu sos ikan
Sedikit air limau nipis
Daun limau purut
Sedikit air
1/2 sudu besar gula
Serbuk perasa
Garam kalau perlu
Tomato
Daun ketumbar sebagai hiasan
Cara penyediaan
Lumur ikan dengan garam dan kunyit untuk bagi ikan tu berseri! Letak sikit tepung jagung untuk bagi ikan rangup, baru lah sedap!

Dah siap, korang panaskan ikan dan goreng ikan sampai lah ikan masak. Dah masak, angkat dan letak tepi.


Bila minyak dah panas, tumis 1 biji bawang besar dan 1 batang serai yang dihiris nipis tadi.


Bila bawang dan serai tadi dah kekuningan, masukkan bahan-bahan kisar yang dah dikisar. Kacau sehingga pecah minyak!

Tips untuk masakan sedap, korang kena tumis bahan kisar sampai garing dan pecah minyak tau, baru lah masakan jadi sedap!


Kemudian, masukkan 3 sudu sos cili, 2 sudu sos tiram, 2 sudu sos ikan dan sedikit air limau nipis. Kacau-kacau sehingga pecah minyak lagi.



Kemudian, masukkan daun limau purut dan masukkan air sedikit, tunggu sehingga mendidih.




Dah mendidih, masukkan 1/2 sudu besar gula, step ni korang ikut tahap kemanisan yang korang suka. Kalau suka manis, masuk lebih sikit. Boleh tambah serbuk perasa kalau korang nak.

Rasa apa yang tak cukup, boleh tambah garam kalau kurang masin! Ikut selera masing-masing ok!






Bila semua dah rasa perfect, korang boleh tutup api dan masukkan tomato dalam kuah. Kemudian, curah kuah pedas Thai ini dekat atas ikan yang dah siap goreng tadi!

Fuhh, time ni korang mungkin akan telan air liur sebab bau dia naik semerbak, tambah pula dah tuang atas ikan, rasa nak makan terus! Hahaha.

Bolehlah tambah daun ketumbar dekat atas ikan tadi untuk naikkan seri lauk dan siap!








https://ohmedia.my/ohlifestyle/r ... pak-campak-je-siap/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-6-2024 01:04 PM GMT+8 , Processed in 0.549414 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list