View: 8693|Reply: 13
|
sambal goreng gaya korang?? mind to share??
[Copy link]
|
|
salam..
sori kalau topic ni dah ada
tapi search takde lak topic ni under bod ni
nak tanya..
korang tau tak sambal goreng...
sambal goreng ni mcm2 gaya
mcm family belah ayah aku
ada resipi sambal goreng semarang
aku pun tatau resipi dia...sbb slalu tolong mak aku buat jek..hehe
bahan2 dia guna hati and paru..n udang kering
mmg leceh nak buat sbb kene rebus n potong bahan halus2..
mmg sedap...
biasanya buat tym raya je...selera aku makan dgn ketupat
lagi satu sambal goreng yang para ibu buatka untuk anak2 yang duduk asrama
biasanya mmg tahan lama walaupun tak masuk peti ais
ada ikan bilis n ada org letak kacang sket
nak share resipi ex rumet aku
sambal goreng dia ni mmg meletopss sgt
sedap gile
tapi takda gamba
dulu mmg aku keje melahap sambal goreng dia ni je
sambal goreng dia ni seingat aku
tak merah sgt pun
sikit2 je merahnnya
ada kulit tauhi..suun ...
mmg sedap makan dgn nasik panas
credit from her blog ::
http://amalmina.blogspot.com/
Friday, May 7, 2010resepi : sambal gorengLama tak menulis entri. Hmm.. memang tak ada mood. Tapi sebab dah janji, saya terpaksa juga menulis resepi ni. Nama resepi ni SAMBAL GORENG. Mesti ramai tahu kan. Tapi oleh sebab ada sahabat yang meminta saya postkan di sini. Tapi sukatannya tidak berapa tepat sebab biasanya saya masak agak-agak je. Jadi, cuba jaya lah! Apa pun selamat mencuba!!!
Bahan A
1. Ikan bilis
2. Kentang
3. Fucuk dan suhun
4. Tempe
5. Kacang Tanah
6. Tauhu
Bahan B
1. Bawang merah
2. Bawang putih
3. Cili kering
4. Air asam jawa
5. Gula
6. Garam
Cara-cara
1. Semua bahan A di goreng garing.
2. Bahan B adalah untuk sambal. Kisar bawang merah, bawang putih dan cili kering. Tumis dalam seperti memasak sambal tumis. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Gula yang dimasukkan untuk membuat sambal goreng biasanya agak banyak. Tapi terpulang pada citarasa masing-masing.
3. Masukkan air yang banyak dan biarkan bahan-bahan B tadi rebus dan masak. Makin lama lagi bagus. Biasanya saya biarkan masak dalam masa lebis sejam ikut pada kuantiti. Bahan-bahan tadi akan masak bila warnanya dari merah garang kepada merah hati.
4. Sambal tadi bila sudah berwarna merah hati, biarkan agak pekat kemudian masukkan bahan-bahan A yang telah digoreng tadi. Gaul rata
Senang sahaja. Cuma agak mengambil masa. Bahan-bahan bergoreng itu ikut kegemaran. Kalau tak letak semua pun tak apa. |
|
|
|
|
|
|
|
1st time tulis resepi kat sini...
nak kongsi gak sambal goreng yang simple
fav anak saya...hari2 makan pun tak pe katenye...(umur 7thn)
mudah dan cepat....
cili kering mesin - 2 sd besar
bawang merah+bawang putih mesin - 1 sd besar
(barang siap mesin..cepat nak masak...hehe)
sos tomato - 2 sd besar
sos cili - 1/2 sd besar
cuka - sikit je...agak2 laa ye
gula pasir - 1 sd besar (ikut suka..nak kurang pun boleh)
garam...
aji..pada yang suka...
cara die...
panas minyak..satu senduk...hmmm..agak2 jgn banyak sangat ye...
gorengkan cili mesin dulu...kacau2...
baru masuk bawang mesin...kacau2 sampai wangi/terbit minyak...
kecik kan api...
masuk sos tomato, sos cili, gula, cuka, dan garam....
kacau sebati..
kuatkan api sikit...masuk air.. sikit je...tak nak bagi kering sangat..
tunggu sekejap..agak2 nak pekat mana...boleh la angkat...
atau pun sebelum angkat gaulkan ngan ayam goreng kunyit pun boleh ...
kalu ikan, biasanye saya goreng ngan tepung jagung dulu...letak dalam pinggang..
baru tuang sambal..
rasa sambal ni..manis2, masam, pedas...tapi tak lah pedas sangat...
p/s: saya nie mmg fail mengarang...harap paham lah ye.. |
|
|
|
|
|
|
|
saya bab buat sambal sentiasa fail.....tak pandai2 dari dulu.....banyak kali try pun tak menjadi.....sekarang memang phobia masak sambal2 ni.
ada tip tak nak buat sambal yang sedap....?
mcm mana yang dikatakan lada yang digoreng tu dah masak? anggaran berapa minit lada tu masuk kategori dah masak. pecah minyak tu bila minyak dah mcm mana? |
|
|
|
|
|
|
|
lada dah masak tu kalau dah tuka jadi wane kehitam hitaman
ekceli byk sgt definition bila buat sambal goreng ni |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 1# Duta lover
sambal goreng aku buat sama macam yang resipi ko paste tuh..
tapi yang bezanya tak guna ikan bilis..
n dalam sambal dia selain cili kisar dan segala bebawang, ada campur belacan / udang kering kisar.. serai yang diketuk.. pastu ada letak santan .. kekadang letak gula melaka sikit instead of gula biasa..
pastu selain tauhu, kentang, fucuk, suhun goreng, kami juga letak sayur kacang panjang dihiris nipis, dan hati / mempedal ayam yang sudah direbus dan dihiris nipis .. nak bagi resipi exact pun tak reti cuz semua main agak2 n campak2 aje
tiap2 kali raya buat memang sold out! |
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by blackrose at 21-5-2010 11:53
Sambal goreng ni banyak versi. Lain daerah lain bahannya. Yang ni stail org jawa kat tempat saya. Biasa orang sediakan utk makan kenduri kahwin atau nasi ambeng. kalau nak masak utk harian ni leceh sikit sebab bahanya banyak dan lama nak kena sediakan. Sebab tu biasa masak time2 kenduri jer. Yang ni versi basah. Cukup ringkas saja bahannya.. tak de letak sayur basah sebab nak jamu org ramai kan takut cepat basi.
* credit to myblog
Bahan-bahannya:
*5 biji kentang dikupas dan dipotong kecil dan digoreng
1 bungkus tempe -dipotog kecil dan digoreng
2 keping fucuk -digoreng dan pecah-pecahkan
segenggam suhun -di rendam dgn air
segenggam ikan bilis
2 ulah bawang besar -dipotong baji
5 ulas bawang merah -dihiris
3 ulas bawag putih dihiris
10 tangkai cili kering- digunting serong dan direndam dgn a ir
1 inci lengkuas -dihiris halus
1 inci belacan*
1/2 cawan air asam jawa*
1 -2 cawan santan cair
garam dan gula secukup rasa
2 sudu kicap
***hancurkan belacan dengan air asam
Cara Memasaknya:
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis hingga naik bau
2.Masukkan lengkuas dan cili kering yang direndam tadi. Tumis hingga naik bau
3. Masukkan air asam + belacan dan tumis lagi
4. Masukkan santan, kicap, garam dan gula secukup rasa
5.Bila dah mendidih, masukkan semua bahan tadi, kentang, tempe, fucuk, bawang besar dan suhun
6. Gaulkan semua hingga sayur lembut dan kering |
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by blackrose at 21-5-2010 12:07
yang no plak versi kering yang boleh dijadikan kudap-kudapan. Sambal ni tahan lama sesuai utk bekalan ke oversea atau asrama.
credit to my blog
Yang ni teknik memasak dia adalah lain sikit.
-Kentang, kacang tanah, ikan bilis, tempe, bawang merah semua digoreng berasingan hingga garing dan kering. Boleh disediakan awal terlebih dulu
-utk sambal siranya tak perlu tumis. hanya perlu merenih cili boh dengan bawang putih, asam keping dan gula dengan agak lama hingga pekat. Yang kena tau masa yang sesuai nak sira . Erm.. my mum pakar dalam hal ni sebab dia selalu buat utk niaga.
-kalau tak biasa buat mungkin sambal boleh lemau atau terlalu kering. |
|
|
|
|
|
|
|
ya Allah....nampak sedap gle
aku mmg boleh meratah je sambal goreng ni |
|
|
|
|
|
|
|
Just nak share resepi tradisi family aku sambal goreng lemak, sedap klu makan dgn nasi putih panas2.
Bahan2
Bawang putih,
Bawang merah (bawang kecik),
Bawang besar,
Belacan (skit je)
Air asam jawa
Santan
Cili burung (agak bnyak, sbb kita x gunakan cili kering atau cili mesin)
Ikan bilis bahagi kan kepada dua, (separuh nak blend, separuh lg biarkan)
Minyak masak
Cara membuatnya
Blendkan semua bahan2 td kecuali ikan bilis tue amik separuh je..panaskan minyak..masukkan bahan yg dah diblend td..tumis@ masak sehingga kering (pecah minyak)..bila dah kering,..masukkan air asam jawa dan baki ikan bilis td..gula, garam secukup rasa..then kacau2..siap..boleh juga klu nak tmbah petai. |
|
|
|
|
|
|
|
ok lah...akak pun nk share resipi sambal goreng dgn uols.....
ada 2 versi.......
yg ni resipi asal:
(A)
1 bungkus tempe (yg dlm plastik)...yg bungkus daun pun bleh
(dipotong kecil, dihiris n goreng....ketepikan)
3 keping tahu......(dipotong kecil - biasanya sama saiz dgn tempe, digoreng - ketepikan
sebungkus suhun....direndam (digunting pendek)
sekeping tahu kering (yg jenis lebar.....optional)
5btg kacang pjg dipotong serong
1 biji kentang sederhana besar..... dipotong sama saiz dgn tempe/tahu tadi, digoreng dan ketepikan.
2 ketul hati ayam, 2 ketul mempedal - dipotong kecik gak(nk bubuh lebih pun xper mengikut kesukaan) bleh gak ganti dgn bilis bg yg xmkn hati, pedal ni.
Biasanya bahan2 diatas disediakan inadvance kalo tiba musim perayaan or kalo nk masak jumlah yg byk,....so d next day bleh tumis jer perencah.
3 biji Cili hijau/merah (kalo nk pedas bleh tambah)
(B)
Utk perencah (yg jadikannya berbeza)
(kesemuanya dihiris nipis2)
4 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 btg serai
2cm lengkuas
(C)
1/2 sdt paste asam jawa
1tsp sos tiram
4 sdb kicap manis
2sdb gula pasir
garam secukup rasa
Tumis (B) sampai layu, masukkan hati/pedal or bilis)....bleh jugak ganti dgn kiub bilis,
kacau hingga masak, than masukkan (A), sebaiknya dulukan tahu kering yg telah direndam dan dipotong kecil bersama sedikit air (anggaran 3 sudu) kacau lagi hingga kering, baru masukkan tahu, tempe, kentang etc tadi....gaul rata kan than baru masukkan suhun tadi.
Kemudian baru masukkan bahan (C) ..........kaup balik kan hingga rata, rasakan cukup garam gulanya....siap. |
|
|
|
|
|
|
|
Yang ni plak versi dh di modenkan (yg ni resipi kakak akak kt singapore)
Actually bahan2 asas tak byk beza, cumanya instead of hati/pedal/bilis tu diganti dgn daging yg dihiris nipis, isi ayam pun sama dihiris nipis, dan 10 ekor atau lebih udang yg sebesar ibu jari.
Disamping itu, instead of cili hijau n kicap diganti dgn 5/6 helai chili kering yg telah diblend halus, kalo nk sedap lagi blend dgn 1sdb udang kering.
Caranya:
Selepas ditumis bahan2 tadi hingga layu, masukkan cili yg dimesin tadi, goreng sampai betul2 kering baru masukkan hirisan daging/ayam tadi. Bila bahan2 ni dh masak, baru masukkan bahan2 (A) tadi.....diikuti bahan C. Kacau rata, secukup rasa, baru masukkan 1/2 cawan pati santan. Kaup balikkan biar rata, bleh la diangkat .
Cuba lah............sedap tau |
|
|
|
|
|
|
|
yang no plak versi kering yang boleh dijadikan kudap-kudapan. Sambal ni tahan lama sesuai utk bekala ...
blackrose Post at 21-5-2010 12:05
uihhh sdapnya yg ni dh bnyk kali try buat tp tk jd...nk buat tlg ajar bole? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 13# selendangemas
SEDAPNYE SAMBAL2 KAT CNI |
|
|
|
|
|
|
| |
|