View: 173206|Reply: 297
|
ANEKA JAJAN, KEKACANG, KUDAPAN & KEREPEK
[Copy link]
|
|
Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 19-10-2010 14:02
Ada banyak brand kan potato crisps cam Mister Potato, Pringles tu dan Jacker...makan menda ni memang tak ingat dunia nak2 jacker perisa sayur tu...aku nak tanya betul je pembuatan kerepek kentang ni menggunakan tepung kentang yang diadun dgn perisa macam buat keropok lekor tu instead of the whole ubi kentang yang dihiris...aku pelik jugak kan bila try sendiri sagat nipis yg amat pon still lemau gak bila goreng...apalagi nak taruk flavouring.. garam je la abis kuat ...
Sesiapa yg tau cara pembuatan/resipi kerepek kentang/potato crisps ni pls share...dah kalo thread dah ader pls merge ...thank you very much
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 23-10-2007 09:09 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
soya....yg pernah syah buat....bila kentang tu kita dah hiris nipis2....guna vegetable peeler...kena rendam dalam air yg sejuk berais selama 20min.
sblm menggoreng tu kena pat dry dan pastikan minyak betul2 panas...tapi tak sampai berasap or ur potatoes will blacken immediately.
selalunya benda tu tak sampai 1 jam buat dah abis. pernah skali tu syah cuba gaulkan dgn maggi mee seasoning perisa udang....best jugak
tapi selalunya buat yg letak garam jer...tapi buatkan guacomole atau salsa dip. |
|
|
|
|
|
|
|
shida pernah buat, kentang tu sagat nipis-nipis. kemudian rendam dalam air panas. lepas tu buang air & sejatkan. baru goreng. memang jadi rangup. |
|
|
|
|
|
|
ibumontel This user has been deleted
|
itulah montel penah buat rendam dalam air ais rangup tapi sekejap bila sejuk lembik lak ..nak cuba cam shida lak rendam air panas.. |
|
|
|
|
|
|
|
montel, shida buat ni masa sekolah dulu. sagat guna penyagat tu. dapat nipis-nipis. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by shidaaziz at 13-7-2006 10:51 AM
montel, shida buat ni masa sekolah dulu. sagat guna penyagat tu. dapat nipis-nipis.
sorry nak tumpang tanya...
apa makna sagat & penyagat ek? tak paham ahh |
|
|
|
|
|
|
nabialishad This user has been deleted
|
Originally posted by Elise2004_111R at 13-7-2006 11:09 AM
sorry nak tumpang tanya...
apa makna sagat & penyagat ek? tak paham ahh
sagat tu teknik menggunakan penyagat menjadikn kentang tu jd nipis2..kira sama jk dgn menghiris..tp sagat tu gunakan penyagat potong kentang tu kepada hirisan2 nipis...penyagat tu plak alat utk menyagat..nih cth gambaq naaa...
gals...hmmm boleh dk kalau kita buat kentang crisp nih mcm kita buat kerepek pisang kaa ubi kaa..
klu kerepek tu biasanya nabia buat..kupas pisang n rendamkn dlm stgh jam dlm air kapur mkn..then toskn pastu sagat2 dlm minyak panas...pun rangup jugak kerepeknya...
agak2 laa bg korg suma kn..teknik kerepek nih leh dk buat utk crisp nih..menarik nih leh share togehter gether... |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Ow jadi bukan la guna tpg kentang spt sangkaan aku...aku pernah dgr crisps ni dibuat dari tpg kentang yang jual kat bakery tu...boh onion powder, baking powder, telur, susu tepung ngan garam, or any flavours ...knead ngan air sket ...pastu beku kan dan sagat ngan slicer...tu yg rasa ngan bentuk sama jer..tp tak pernah try lagik..
nanti balik aku nak try cam shida wat tu aku dah try pakai air sejuk tp cepat lemau balik la lagi kalo kita gaul ngan flavouring tu belh rata ke perasa dia...thank you. |
|
|
|
|
|
|
|
dulu2 masa skolah mmg suka buat nie..lembek pun sedap jugak makan bila dah ngadap tv! |
|
|
|
|
|
|
ibumontel This user has been deleted
|
montel guna penyagat gak shida memang nipis2 ler..tapi cepat lembik n liat jer.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by ibumontel at 14-7-2006 12:54 PM
montel guna penyagat gak shida memang nipis2 ler..tapi cepat lembik n liat jer..
cubalah cara yang shida buat tu. shida buat tu memang simpan lama gak masa tu. |
|
|
|
|
|
|
ibumontel This user has been deleted
|
shida o shida...mai nak bgtau ni..weekend tu montel buat..sagat nipis rendam dlm air panas..goreng..sedap rangup tau..tapi xsempat nak simpat..licin..nak tanya shida agak brapa lama kena rendam dlm air panas..kalu nak taruk garam bole ke tak..dulu montel buat letak rempah kari ikan sedap tapi lembik ler hehehe |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by ibumontel at 17-7-2006 10:38 AM
shida o shida...mai nak bgtau ni..weekend tu montel buat..sagat nipis rendam dlm air panas..goreng..sedap rangup tau..tapi xsempat nak simpat..licin..nak tanya shida agak brapa lama kena rendam dlm ...
wah.... montel dah berjaya buat ek. rendam dalam air panas tu agak2 dalam 10 minit okey le tu. hida tak letak garam dalam air. shida gaul dengan garam lepas goreng. shida tak pernah campur dengan serbuk kari pasal serbuk kari tu mentah. shida taruk rencah maggi je :cak: |
|
|
|
|
|
|
ibumontel This user has been deleted
|
rencah kari maggie ke shidah.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by ibumontel at 18-7-2006 08:46 AM
rencah kari maggie ke shidah..
maggi ke, apa ke..... semua boleh :cak: |
|
|
|
|
|
|
|
Apakabor semua? K Top pernah tanya orang meniaga camne dia punye kentang rangup jer? Selamba je dia cakap..."Buat macam biasa jer"! Hampeh....tapi ye lah..orang meniaga takkan nak cakap.Nanti K Top cuba cara Shida ni...TQ Shida:tq:.:love: |
|
|
|
|
|
|
|
[MERGED] ANEKA JAJAN/KEROPOK/KEREPEK
sedap kan dapat makan kerepek..
ada macam2 jenis kerepek yg di jual kat luar nun .. kalau nak buat sendiri boleh gak .. sini dewi kasi resepi seba sikit cam ner nak buat kerepek...
Kerepek ubi...
Ubi kayu... sebaiknya ubi muda jgn yg besar gajah tu .
minyak untuk menggoreng
garam
air
Cara2 membuatnya
kupas kulit ubi dan basuh...
sagat ubi biar bertabur kalau rajin nak susun susun la n oleh jemur sebelum goreng. kalau dah cekap boleh sagat terus dlm minyak yg panas.
bancuh garam dgn air jadikan air garam yg pekat ...
semasa mengoreng masukkan sesudu air garam dlm minyak. bila dah dagak kekuningan angkat dan tos hingga betul2 kering.
cara ni akan menjadikan kerepek ubi kita rasa masin tak payah buh garam lagi dah lepas goreng.
cara yg sama boleh di gunakan untuk buat kerepek pisang.
kerepek pisang
untuk kerepek pisang pastikan pisang yg digunakan pisang muda. dan lebih senang kalau sagat terus ke dalam minyak sebab pisang tu kalau sagat dulu melekat2.
kerepek keledek
nak buat kerepek kededek pun boleh juga .. cara buat sama macam kerepek ubi kayu ... dewi suka kalau dapat keledek warna ungu tu buat kerepak .. hmm sedap nya.
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 31-7-2006 05:17 PM ] |
Rate
-
2
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Tadi ada pergi Seksyen 19 Shah Alam... area-area De Palma Inn tu... ada satu kedai yg dekat dgn Restoran Maisha tu jual kerepek sedap sungguh... Kerepek ubi di sira dgn sambal, campur kacang goreng juga... sambal dia tu rasa lain dari yg biasa saya buat...
[ Last edited by antiQue at 25-7-2006 03:30 AM ] |
|
|
|
|
|
|
sue This user has been deleted
|
dewi... tau tak mcm mana nak wat kepek pisang yg manis??? |
|
|
|
|
|
|
|
semlm buat kerepek kentang
kalau nk bagi rangup, rendam dlm air yg diletak ais batu selama 15 min atau kalau nk cepat letak dlm freezer
sedap makan panas2
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
| |
|