|
Reply #1 mrs.yatie's post
|
|
|
|
|
|
|
Terima kasih tuan rumah.
Mesti nak cuba nanti nih .. |
|
|
|
|
|
|
|
sama je kan dgn apam lenggang?
post jek kat thread apam..sedara mara gak nih..
|
|
|
|
|
|
|
|
Reply #4 ninoZ's post
ada juga yg panggil serabai...makan dgn gula merah...ada kwn buat terus bancuh dgn gula merah... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #5 kodoklawa's post
kalau serabai nih apom..lain lah dari apam lenggang
apam lenggang manis sket.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #6 ninoZ's post
cara dia lebih kurang jugak..cuma serabai tu ada rasa masam2 sket..apam lenggang xde campur nasi ..kan?my jiran org kedah ..satu hari dia buat laa apam lenggang ni...nak jd citer....semua yg tgk teruja laa...pakat2 g kedai perkakasan beli kuali kecik...sy yg jd drebar xbeli pun...btw apam lenggang ni ..klu buat guna kuali yg dlm sket bulatnya jd mcm topi.. |
|
|
|
|
|
|
|
ini bukan yang kita makan dengan kuah santan hijau tu ke? ke serupa tapi tak sama? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #1 mrs.yatie's post
nampak menggiur kan la apom ni ...
kalau makan ngan kari sedap ni |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnye
thanks for the recipe..nak try gak nnti ni |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by mrs.yatie at 18-7-2008 10:48 PM
Siapa yang gemar makan kuih Apom nie bolehlah cuba dan buat ya. Tak payah beli kat kedai mamak atau India lagi boleh buat sendiri dan makan tanpa was-was.(Bagi yg Islam tu)
Kak yatie memang gema ...
yatie,
saya dah try ler ikut cara awak..tapi langsung tak jadik..
tak tau silap tang mana..
bancuhan tu tak cair pun..
tepung 300 gm, pastu bila tuang santan terus melekat-lekat sebab kurang 'cecair'..
santan tu saya ikut sama mcm kuantiti yg awak kasik..250 ml santan kotak + 30 ml air..
itu part bancuh, belum masuk part nk masak lagik..hehehe..
letak je kat kuali takdan pun nk masak dah bau hangit..api dah pelan dah..
ermm..mungkin ada silap saya tang mana2 kot.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #8 chempaka_ku's post
tu ler..ala2 mcm tosai jer? |
|
|
|
|
|
|
|
nk guna kuali cam ne ekk..de cth pic kuali x |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #11 Kacip_Fatimah's post
Kacip,
Sorrylah ye, mungkin sukatan nasi awak lebih besar dari 1/2 cup saya.Saya guna cup arcopal (cawan minum yg kecil tu)dlm 3 sudu nasi aje, bukan measurement cup utk buat cake. Klu gitu you tambahkan air sikit lagi kemudian blender. Lagi pun memasak nie subjektif dan kena sesuaikan keadaan klu rasa pekat sampai takleh kacau tu letaklah air sikit. Saya pun klu cuba resepi serimuka Hanieliza topping atas tu dua kalilah lembik tak berapa menjadi ..org lain buat ok je. Lepas tu saya agak2 kurangkan sukatan santan atau tambahkan sikit lagi custard atu tpg jagung..lepas tu alhamdullilah elok dan cantik jadinya.
Semasa saya buat apom nie memang adunannya putih dan pekat.Tetapi selepas 45 - 60 minit diperap dia jadi berbuih dan adunannya senang diceduk kedalam kuali.
Saya masak yg first punya pun hancur..hangus gak lepas tu adjust seperti dibawah nie baru ok dan cantik.
Pastikan kuali kita dipanaskan terlebih dahulu..goreng telur buangkan.
Lepas tu letak adunan kasi pusing sikit (lenggang) biarkan lebihan berkumpul ditengah (klu takda tambahkan lagi 1/2 senduk) dan terus tutup dgn tudung . Api mesti perlahan dan lepas 2 atau 3 minit angkat.
Kuali saiz lekuk yang kecil seperti ini:
Harap kacip cuba lagi saya dookan semoga menjadi. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #13 natashadania123's post
Natasha,
Assalaamualum!
Saya dah paste kat reply utk kacip..kuali saiz kecil sekali yg berlekuk dalam ditengah.
wassalam |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by mrs.yatie at 29-7-2008 10:20 AM
Kacip,
Sorrylah ye, mungkin sukatan nasi awak lebih besar dari 1/2 cup saya.Saya guna cup arcopal (cawan minum yg kecil tu)dlm 3 sudu nasi aje, bukan measurement cup utk buat cake. Klu gitu y ...
yatie,
ada jugak saya tambah air..tapi tak berani buh byk2..takat boleh blender kira orait dah..
saya mmg guna cawan sukat wat kek tuh..
ermm..apa pun terima kasih yea sbb sudi ajar saya mcm mana nk buat balik..
insya allah, kalau ada masa lagik saya akan cuba..
oh ya lagik satu, yis tu yatie buh sekali harung dgn seme bahan ke atau blender dulu seme bahan tu then last sekali baru buh yis?? |
|
|
|
|
|
|
|
Terima kasih tuan rumah............. saya dah cuba buat apom lenggang nihhh mmmm sungguh sedap cuma oter sikit2 jekk........... lepas ni leh wat biz apom lenggang hehehe...... terima kasih sekali lagi tuan rumah kerana berkongsi resepi ni......... terima kasih daun keladi.......... |
|
|
|
|
|
|
|
1# mrs.yatie
mekasih bebanyak ye...dah lama cari resepi ni..saya memang suka makan apom ni.. |
|
|
|
|
|
|
|
eiii suka sgt kueh ni..
kalu dia wt nipis lg sedap..
ermm..kt kl ni kt mana yg sng dpt + sedap eh? |
|
|
|
|
|
|
|
Emmmm I like apom. Tapi kalu betul2 resepi org india, mereka menggunakan beras dan sejenis kacang (X tau nak sebut nama kacang tue dlm bahasa india) yang direndam semalaman, lepas itu diblendar dgn air. Bancuh macam kita nak buat lempeng tue kemudian diperamkan semalaman. |
|
|
|
|
|
|
| |
|