CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 50953|Reply: 21

APAM LENGGANG

[Copy link]
Post time 18-7-2008 10:48 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 11-1-2012 10:59

Siapa yang gemar makan kuih Apom nie bolehlah cuba dan buat ya. Tak payah beli kat kedai mamak atau India lagi boleh buat sendiri dan makan tanpa was-was.(Bagi yg Islam tu)
Kak yatie memang gemar makan kuih nie , baru nie terjumpa resepi nie di internet (Kuali resepi)
Cuma kita ubah suai tambahkan 1/2 cawan nasi .(Pasal masa dulu kwn baik saya Saras (India) pernah cakap buat apom nie kita kena bubuh nasi tapi dlm resepi asal nie tak letak pun nasi.

Inilah hasilnya pertama kali buat, Rasanya sedap dan lemak...just follow this recipe klu nak cuba pasti tak kecewa.Klu ikut peraturan makan dgn kuah santan pekat letak garam. Sebenarnya makan dgn kari,sambal tumis dan begitu saja pun enak.


Adunan Apom yg sedia untuk dimasak (lenggang dlm kuali kecil yg lekuk dlm)


Apom sedia nak dimakan




Apom lepas dibelah dua..

Resepinya:     APOM (Kuih India)

300gm tepung beras
240-270 ml santan kelapa dari 1/2 biji kelapa parut (kita guna 250ml santan kotak+30ml air)
3/4 sudu kecil yis kering segera (kita guna Mauripan)
3/4 sudu kecil garam atau secukup rasa
60gm gula castor (gula biasa pun boleh)
1/2 cawan nasi

Caranya:

Campurkan semua bahan diatas dan blender . Lepas tu kacau adunan sehingga rata.
Tutupkan adunan dgn tuala,kain atau tutupkan dgn tudung periuk pun boleh.
Biarkan adunan (rehatkan) selama 45-60 minit atau hingga adunan npk naik
dua kali ganda.

Panaskan kuali dan sapukan minyak sedikit dgn kain atau apa-apalah atas permukaan
kuali. Tuangkan satu senduk atau 1/4 cawan adunan dalam kuali. Kemudian lenggangkan rata.
Tutup dan biarkan ia masak selama 2-3 minit atas api yg perlahan.

Bila bahagian tepi nampak garing atau kekuningan ambil spatula dan cukil  kelilingnya dan angkat letak dalam pinggan. Buatlah begini sehingga adunan habis.

Oh ya! petua tak mahu melekit ialah goreng sebiji telur dulu dalam kuali - kacau2 macam buat scramble egg gitu dan angkatlah telur. Baru sapu minyak mesti ok punya.

Sekian...selamat mencuba pada yang gemar makan apom ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-7-2008 11:06 PM | Show all posts

Reply #1 mrs.yatie's post

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2008 11:52 PM | Show all posts
Terima kasih tuan rumah.

Mesti nak cuba nanti nih ..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2008 01:39 PM | Show all posts
sama je kan dgn apam lenggang?
post jek kat thread apam..sedara mara gak nih..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2008 02:21 PM | Show all posts

Reply #4 ninoZ's post

ada juga yg panggil serabai...makan dgn gula merah...ada kwn buat terus bancuh dgn gula merah...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2008 02:13 AM | Show all posts

Reply #5 kodoklawa's post

kalau serabai nih apom..lain lah dari apam lenggang
apam lenggang manis sket..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-7-2008 08:14 AM | Show all posts

Reply #6 ninoZ's post

cara dia lebih kurang jugak..cuma serabai tu ada rasa masam2 sket..apam lenggang xde campur nasi ..kan?my jiran org kedah ..satu hari dia buat laa apam lenggang ni...nak jd citer....semua yg tgk teruja laa...pakat2 g kedai perkakasan beli kuali kecik...sy yg jd drebar xbeli pun...btw apam lenggang ni ..klu buat guna kuali yg dlm sket bulatnya jd mcm topi..
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2008 04:12 PM | Show all posts
ini bukan yang kita makan dengan kuah santan hijau tu ke? ke serupa tapi tak sama?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-7-2008 05:44 PM | Show all posts

Reply #1 mrs.yatie's post

nampak menggiur kan la apom ni ...

kalau makan ngan kari sedap ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2008 08:18 AM | Show all posts
sedapnye
thanks for the recipe..nak try gak nnti ni
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2008 03:45 PM | Show all posts
Originally posted by mrs.yatie at 18-7-2008 10:48 PM
Siapa yang gemar makan kuih Apom nie bolehlah cuba dan buat ya. Tak payah beli kat kedai mamak atau India lagi boleh buat sendiri dan makan tanpa was-was.(Bagi yg Islam tu)
Kak yatie memang gema ...

yatie,
saya dah try ler ikut cara awak..tapi langsung tak jadik..
tak tau silap tang mana..
bancuhan tu tak cair pun..
tepung 300 gm, pastu bila tuang santan terus melekat-lekat sebab kurang 'cecair'..
santan tu saya ikut sama mcm kuantiti yg awak kasik..250 ml santan kotak + 30 ml air..
itu part bancuh, belum masuk part nk masak lagik..hehehe..
letak je kat kuali takdan pun nk masak dah bau hangit..api dah pelan dah..
ermm..mungkin ada silap saya tang mana2 kot..
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2008 03:48 PM | Show all posts

Reply #8 chempaka_ku's post

tu ler..ala2 mcm tosai jer?
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2008 04:39 PM | Show all posts
nk guna kuali cam ne ekk..de cth pic kuali x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-7-2008 10:20 AM | Show all posts

Reply #11 Kacip_Fatimah's post

Kacip,

Sorrylah ye,  mungkin sukatan nasi awak lebih besar dari 1/2 cup saya.Saya guna cup arcopal (cawan minum yg kecil tu)dlm 3 sudu nasi aje, bukan measurement cup utk buat cake. Klu gitu you tambahkan air sikit lagi kemudian blender. Lagi pun memasak nie subjektif dan kena sesuaikan keadaan klu rasa pekat sampai takleh kacau tu letaklah air sikit. Saya pun klu cuba resepi serimuka Hanieliza topping atas tu dua kalilah lembik tak berapa menjadi ..org lain buat ok je. Lepas tu saya agak2 kurangkan sukatan santan atau tambahkan sikit lagi custard atu tpg jagung..lepas tu alhamdullilah elok dan cantik jadinya.

Semasa saya buat apom nie memang adunannya putih dan pekat.Tetapi selepas 45 - 60 minit diperap dia jadi berbuih dan adunannya senang diceduk  kedalam kuali.

Saya masak yg first punya pun hancur..hangus gak lepas tu adjust seperti dibawah nie baru ok dan cantik.
Pastikan kuali kita dipanaskan terlebih dahulu..goreng telur buangkan.
Lepas tu letak adunan kasi pusing sikit (lenggang) biarkan lebihan berkumpul ditengah (klu takda tambahkan lagi 1/2 senduk) dan terus tutup dgn tudung . Api mesti perlahan dan lepas 2 atau 3 minit angkat.

Kuali saiz lekuk yang kecil seperti ini:



Harap kacip cuba lagi saya dookan semoga menjadi.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-7-2008 10:24 AM | Show all posts

Reply #13 natashadania123's post

Natasha,
Assalaamualum!

Saya dah paste kat reply utk kacip..kuali saiz kecil sekali yg berlekuk dalam ditengah.

wassalam
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2008 12:07 AM | Show all posts
Originally posted by mrs.yatie at 29-7-2008 10:20 AM
Kacip,

Sorrylah ye,  mungkin sukatan nasi awak lebih besar dari 1/2 cup saya.Saya guna cup arcopal (cawan minum yg kecil tu)dlm 3 sudu nasi aje, bukan measurement cup utk buat cake. Klu gitu y ...

yatie,
ada jugak saya tambah air..tapi tak berani buh byk2..takat boleh blender kira orait dah..
saya mmg guna cawan sukat wat kek tuh..
ermm..apa pun terima kasih yea sbb sudi ajar saya mcm mana nk buat balik..
insya allah, kalau ada masa lagik saya akan cuba..
oh ya lagik satu, yis tu yatie buh sekali harung dgn seme bahan ke atau blender dulu seme bahan tu then last sekali baru buh yis??
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2010 08:36 PM | Show all posts
Terima kasih tuan rumah............. saya dah cuba buat apom lenggang nihhh mmmm sungguh sedap cuma oter sikit2 jekk........... lepas ni leh wat biz apom lenggang hehehe...... terima kasih sekali lagi   tuan rumah kerana berkongsi resepi ni......... terima kasih daun keladi..........
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2010 11:57 PM | Show all posts
1# mrs.yatie
mekasih bebanyak ye...dah lama cari resepi ni..saya memang suka makan apom ni..
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2010 08:19 PM | Show all posts
eiii suka sgt kueh ni..
kalu dia wt nipis lg sedap..
ermm..kt kl ni kt mana yg sng dpt + sedap eh?
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2010 03:31 PM | Show all posts
Emmmm I like apom. Tapi kalu betul2 resepi org india, mereka menggunakan beras dan sejenis kacang (X tau nak sebut nama kacang tue dlm bahasa india) yang direndam semalaman, lepas itu diblendar dgn air. Bancuh macam kita nak buat lempeng tue kemudian diperamkan semalaman.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

31-1-2025 12:09 AM GMT+8 , Processed in 0.064968 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list