|
hi sumer,korang tau tak cmner nk aut bawang goreng sendiri?
cos rasanye lebih sedap nbaunye wangi kn.
sy dok main goreng terus,tp cm lembek dan tak menyelerakan je...
sesape leh share?plz..
tq |
|
|
|
|
|
|
|
hari tu maid mak saya ada buat bawang goreng ni. sedap pulak tu bawang goreng yang dia buat. sampaikan kami satu family mkn nasik putih pun mesti nak tabur bawang goreng tu. kata mak saya....bawang tu lepas dihiris, dia gaul ngan garam skit. then goreng. lepas goreng dia letak dlm talam yang berlapik ngan tisu so that minyaknya boleh serap. then simpan dlm bekas. mmg garing. yg penting......minyak tu kena toskan betul2. |
|
|
|
|
|
|
|
Ana if buat bawang...lepas hiris...bubuh atas surat khabar..proses keringkan air. sometimes ana gaul siki dengan tepung gandum.(dah tak buat)
Dalam minyak ana bubuh garam. Api biar kuat. Bila dah nak kuning slow kan sikit je api. Make sure masa angkat tu, warna masih kuning dan bukan perang. sebabnya if kita angkat masa perang....sementara nak sejuk dia dah jadi hitam.
proses angkat ana angkat dlm tapis santan dulu. biar minyak habis turun. after that....tuang atas surat khabar dan relaikan..... |
|
|
|
|
|
|
peck2cheek This user has been deleted
|
aku beli je ... RM1/bungkus.
perangai DARSITA mcm haramjadah. Kerja delete thread. Kerja potong kredit.
tak heran, di mana2 ada bod, ada shj forumers hentak kepala Ibu Babi DARSITA. |
|
|
|
|
|
|
peck2cheek This user has been deleted
|
Originally posted by anasue at 11-6-2007 01:00 PM
Ana if buat bawang...lepas hiris...bubuh atas surat khabar..proses keringkan air.
sometimes ana gaul siki dengan tepung gandum.(dah tak buat)
Dalam minyak ana bubuh garam. Api biar kuat. Bila d ...
rajin nyer ana ..
perangai DARSITA mcm haramjadah. Kerja delete thread. Kerja potong kredit.
tak heran, di mana2 ada bod, ada shj forumers hentak kepala Ibu Babi DARSITA. |
|
|
|
|
|
|
|
erm..potong nipis2..n grg cam biasa..
masa dia color coklat tu dah angkat..sedap je..
xbuh mende len pun |
|
|
|
|
|
|
|
Mak Cup selalu buat camni, gaulkan bawang dengan gula skit dan goreng..dlm minyak letak skit garam..
Hasilnyer sedapp.. |
|
|
|
|
|
|
|
rasanya dah ada topik niii sebelum ni. rimbun dah pernah terbaca n dah selalu buat pon. tak ingat plak resepi sapa but bawang merah yg kecik tuu di hiris nipis2 n digaul dengan sedikit garam n tepung jagung. lepas tu di goreng dlm minyak yg betul2 panas. kacau sentiasa supaya ianya masak sekata. agak2 ler jgn sampai hangus, angkat n letakan diatas kitchen napkin... ratakan bg minyak meresap. masukan dlm bekas kedap udara bila ianya dah sejuk. memang rangup n ratah camtu jer pon sedap
Harap dapat membantu.... |
|
|
|
|
|
|
|
kalautak salah akak, kaliza ada bagi cara2 nak buat bawang goreng. Rasanya ada kat archive kot sebab dulu akak ada juga buat bwg goreng ni tapi sekarang tak ada masa sebab nak buat lambat, nak makan sekejab saja sebab sedap. Akak tak puas hati kalau beli bawang goreng ni cuma nanti bila ada masa akak akan buat lagi. Kat rumah akak kalau goreng sekg tu tak sampai seminggu dah habis. Semua nak masuk bawang goreng, kadang2 makan macam tu saja. |
|
|
|
|
|
|
|
bila masa teringin...ada masa makan terus jer bwg goreng tu.....sedappp |
|
|
|
|
|
|
|
selalu mak xora sblm goreng bawang tu dia akan rendam sekejap bawang tu dlm air garam..toskan dan goreng.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|