|
morning akak2 F&R...
saya nak mtk resepi opor daging yg cam kat kenduri kawin tu la camner ekk..
tq pd akak yg sudi kongsi resepi..:love: |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
iskkk...
xde sape yg baik ati nak kongsi resepi ni ker?....
kempunan ler nampaknya...
kak liza...kak noor plezzz....... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by palerblerler at 23-9-2005 04:20 PM
iskkk...
xde sape yg baik ati nak kongsi resepi ni ker?....
kempunan ler nampaknya...
kak liza...kak noor plezzz.......
nanti, nanti..akak taip..ada resepinya dlm buku..tapi akak tak pernah try lagik...tak tahu lah sama ke idak dgn taste yg u nak..:hmm: |
|
|
|
|
|
|
magnolia This user has been deleted
|
ader neh..
yang besa mak mag wat n mag pon ikut cm neh ler...
1/2 kg daging
2 biji bawang besar }
4 ulas bawang putih }
1 sdb jintan putih } kisar halus
5 biji cili merah }
1/2 inci kunyit }
1 mangkuk santan
1 btg serai -dititik
1 sdb cuka
gula
garam
cara:
campur sume lam periuk..
letak atas api..kacau sampai daging empuk..
lastly taruk gula n garam
*kuah opor neh mesti pekat..so santan yg digunakan jgn le cair sgt.. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
![](http://img.photobucket.com/albums/v220/noormasri/opordaging35.jpg)
OPOR DAGING
Bahan-bahan:
1200 g daging
1 biji kelapa - ambil santan
1/2 biji kelapa - buat kerisik
minyak masak utk menumis
Bahan tumis:
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
5 kuntum bunga lawang
5 cm kulit kayu manis
Bahan perapan (A): - disangai kemudian dikisar (jika suka boleh beli yg dlm btk serbuk)
4 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
Bahan kisar (B):
20 tangkai cili kering
3 btg serai
2cm lengkuas
2 cm halia
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1-2 keping asam keping/gelugur
garam dan gula secukup rasa
Cara membuat:
Bersihkan daging kemudian perapkan dgn bahan A.
Panaskan 2-3 senduk minyak masak, tumiskan bahan tumis hingga wangi.
Masukkan bahan kisar B kacau hingga wangi kemudian masukkan daging & santan
Bila kuah agak pekat masukkan kerisik dan asam keping
Masak hingga pecah minyak dan daging empuk
Masukkan garam dan gula secukup rasa
Boleh lah dihidangkan
[ Last edited by NoorMasri at 24-9-2005 10:52 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
kak Noor, bahan perapan tu tak perlu sangai ke?
dan bahan tumis..... banyaknya pelaga, lawang dan cengkih : |
|
|
|
|
|
|
|
puas mencari dlam kitab masakan kak liza..barulah terjumpa...tapi tak der gambarlah ye ..nanti kak liza buat dan tepekkan gambo..
:cak:
![](http://i10.photobucket.com/albums/a139/hanieliza7/masakan/OporDaging.jpg)
OPOR DAGING
Bahan
1 kg daging [hirskan nipis dan bersihkan]
1 biji kelapa [4 cawan santan]
2 s/b kerisik
1 s/b gula perang atau gula merah lembut [soft brown sugar]
3 s/b rempah kari daging ]
1 s/k jintan manis ] gaulkan
1 s/k jintan putih ]
3 keping asam keping
minyak
garam
Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin & rempah daging yg digaulkan dan kacau rata.
3. Masukkan daging dan kacau rata sehingga nampak naik minyak.
4. Masukkan santan dan biarkan reneh denagan api yg kecil sehingga mendideh dan daging lembut.
5. Masukkan gula, garam, asam keping dan kerisik dn kacau lagi. Biarkan naik minyak.
6. Hidangkan dengan nasi putih/minyak atau ketupat.
[ Last edited by hanieliza at 25-9-2005 04:00 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by chempaka_ku at 24-9-2005 01:18 PM
kak Noor, bahan perapan tu tak perlu sangai ke?
dan bahan tumis..... banyaknya pelaga, lawang dan cengkih :
Chem, kalau sangai lagi sedap...baunya wangi..nanti akak edit sket..tapi kalau malas tak yah sangai pun buleh..kalau nak senang lagi..beli je yg dlm btk serbuk dah..:cak:
bahan tumis byk ke camtu? :stp:...akak rasa sesuai dah dgn daging 1.2 kg..kalau rasa byk nak kurangkan jd 4 kuntum pun buleh..akak dah try buat tadi..tapi 600 g daging saja bahan2 tumis semua akak buh 3 kuntum setiap satu..bg akak ok sheedaapppppp..:love:
nanti akak masukkan gambo diatas..ni gambo lunch/dinner today nasi kuning berlaukkan opor daging..rasa cam gi kenduri lak..acar tak sempat buat..anak2 dah kelaparan tak tahan bau opor daging dgn nasik kuning..warkakakaa, asyik2 tanya bila daging tu nak masak mak...:bgrin:
![](http://img.photobucket.com/albums/v220/noormasri/nasiberopor35.jpg)
nasik kuning terlebih kuning lak..cam nasik di raja..hehehehe |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 24-9-2005 04:11 PM
puas mencari dlam kitab masakan kak liza..barulah terjumpa...tapi tak der gambarlah ye ..nanti kak liza buat dan tepekkan gambo..
:cak:
OPOR DAGING
Bahan
1 ...
nak tunggu gambo opor versi kak Liza lak..versi Noor tu kalau tengok gambo dlm buku cam tak merah sgt..bila Noor buat jd merah laks...:cak: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 24-9-2005 10:49 PM
nak tunggu gambo opor versi kak Liza lak..versi Noor tu kalau tengok gambo dlm buku cam tak merah sgt..bila Noor buat jd merah laks...:cak:
insyaAllah kak liza pun teringin jugak nak buat..
aceli dah lama tak buat ni..
selalunya kak liza gandingkan ngan pulut kuning..
sedap giler...
mulalah asben kak liza makan tak hengat-hengat nanti...:cak:
warna opor ni mmg tak merah sangat..
dia brownis gitu sebab ada kerisik dan rempah...
|
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 24-9-2005 11:22 PM
insyaAllah kak liza pun teringin jugak nak buat..
aceli dah lama tak buat ni..
selalunya kak liza gandingkan ngan pulut kuning..
sedap giler...
mulalah asben ...
ye lah..Noor ari ni hancus diet..opor punya pasal...ganding dgn pulut kuning? ok gak tu yer,
Noor punya cili agaknya jenis merah menyala kut..walhal buh 10 tangkai je..lain kali nak buh 5-6 tangkai je kot cam resepi Mag tu.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 24-9-2005 10:45 PM
Chem, kalau sangai lagi sedap...baunya wangi..nanti akak edit sket..tapi kalau malas tak yah sangai pun buleh..kalau nak senang lagi..beli je yg dlm btk serbuk dah..:cak:
bahan ...
cantik jer nasi kuning diraja ni...ni yg teruja nak buat ...:cak:
nanti bulan posa kak liza nak buat nasi kuning ni..
nampak gaya kena angkut beras bathmati 1 bag..5 kilo tu sebab kak liza selalunya suka jamu nasi tumis dalam bulan posa..
hadiah kat anak2 yg posa...
lebihnya beras tu nanti boleh bawak balik MIL..nak jamu dia pulak...:cak: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 25-9-2005 12:06 AM
cantik jer nasi kuning diraja ni...ni yg teruja nak buat ...:cak:
nanti bulan posa kak liza nak buat nasi kuning ni..
nampak gaya kena angkut beras bathmati 1 ...
opor ni sesuai gak dgn nasik kuning sbb nasik kuning ni kurang muak berbanding nasi minyak versi lain..
beras basmathi kalu beli 1 kg atau dgn kata lain beli sket2 lagi mahal kan..baik beli pack besar murah lah sket..sama gak cam kat sini tu pasal Noor sekali beras pack 20 kg tu..nasib tak ada pack 40 kg..:lol |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 24-9-2005 10:45 PM
Chem, kalau sangai lagi sedap...baunya wangi..nanti akak edit sket..tapi kalau malas tak yah sangai pun buleh..kalau nak senang lagi..beli je yg dlm btk serbuk dah..:cak:
bahan ...
thanks kak Noor...dulu pernah buat opor daging hijau...recipe Chef Wan barangkali.....
gambar tu sangat menggoda :mll:....semangat ni...next week nak cuba ...... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 24-9-2005 10:49 PM
nak tunggu gambo opor versi kak Liza lak..versi Noor tu kalau tengok gambo dlm buku cam tak merah sgt..bila Noor buat jd merah laks...:cak:
okey..ni dia Opor Daging kak liza..
makan ngan pulut kuning...
![](http://i10.photobucket.com/albums/a139/hanieliza7/masakan/OporPulutKuning.jpg) |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 25-9-2005 03:59 PM
okey..ni dia Opor Daging kak liza..
makan ngan pulut kuning...
[ ...
slurppppp, sedapnya...nasib baik Noor dah makan semlm..:cak: |
|
|
|
|
|
|
|
Baru2 ni buat opor daging gabungan respi chef Diva Anita Sarawak ngan Pah Aini...eh...silap plak:dia: Chef K.Liza & K.Noor and hasilnya wallllaaa memang bestlah....1st time makan opor daging ni...sure masuk list ' Menu sarapan pagiku di 1 Syawal '...Thank You my dear sis..:love:
Gambo
![](http://i7.photobucket.com/albums/y259/langside/DSC00540.jpg) |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by inai at 5-10-2005 05:38 PM
Baru2 ni buat opor daging gabungan respi chef Diva Anita Sarawak ngan Pah Aini...eh...silap plak:dia: Chef K.Liza & K.Noor and hasilnya wallllaaa memang bestlah...
![](http://i7.photobucket.com/albums/y259/langside/DSC00540.jpg)
Inai..tergoda la, merah tu yg sheksi tu..habaq sat tang mana inai godek/gabung dua2 resepi chef diva kita ni..kita nak try jugak. |
|
|
|
|
|
|
|
aduhaiiii..meleleh air lior tenguk opor daging inai laaa...:mll:
kak liza juga wondering..apa yg inai cantumkan...:hmm:
nampaknya kak liza pun teringin nak buat lagi bila raya ni...:cak: |
|
|
|
|
|
|
|
ehm...
kak noor.camna nak wat nasi kuning tu?..tak pernah buat lah...bleh bagi resepi tak.... |
|
|
|
|
|
|
| |
|