adila39 Publish time 16-3-2019 12:38 AM

sharlenetexas replied at 15-3-2019 12:31 PM
Baca kat CI, pengusaha batik melahirkan kebimbangan dengan kebanjiran batik dari Indonesia yang jauh ...

x relevabt sungguh komen aunty tu sharlene.... biasalah tuu.. aunty.

FanTasyCreaTioN Publish time 16-3-2019 05:34 AM

KILL_NANCY replied at 15-3-2019 04:53 PM
alah sakat sikit je.

cantik kerja tangan FC.dah boleh buat kelas sendiri dah ni.buat syllabus ...

aaaaaa tau pun ha kalo dah adik dia ni merajuk :curse:

:lol:

Ada ja buat kelas tapi pree ja. Walaupun tau ramai yang buat kelas yang sama dengan kadar Rm400 keatas untuk satu sesi kelas yang sangat simple. Dan bahan asas nya dier rang jual kepada peserta.. Tapi kelas yang FC buat .. mengajar sekali cara membuat bahan asas.

Rasa rugi?

Tak .. Sebab apa yang FC dapat ni pun pemberian dari NYA. Rasa gembira dapat membantu orang lain yang lebih memerlukan ilmu ni.

Dalam banyak banyak .. ini yang paling FC sayang nak lepas kan ..











FanTasyCreaTioN Publish time 16-3-2019 05:39 AM

sharlenetexas replied at 15-3-2019 08:16 PM
FC guna gam F6000 tu ke utk kerongsang?

Tak ..
FC guna Clay yang FC buat sendiri.

Air Dry Clay ni FC buat 3 jenis
1. Hard - Selalu untuk benda patung-patung / figurine
2. Medium untuk hampir kesemua kraf clay
3. Extra soft - untuk gam mengegam .. untuk buat rumput .. buat icing dan banyak lagi.

Meh la sis!!~ Kongsi kongsi idea .. FC tau sis sangat kreatif dan banyak pandangan dan pendapat boleh kongsi kat sini {:1_149:}

FanTasyCreaTioN Publish time 16-3-2019 05:54 AM

sharlenetexas replied at 15-3-2019 08:31 PM
Baca kat CI, pengusaha batik melahirkan kebimbangan dengan kebanjiran batik dari Indonesia yang jauh ...

Mass product dan Hand Made tak boleh nak d sama kan sama sekali ( ini merujuk kepada kalau yang membuat nya menjaga mutu ) sebab dari China kebanyakan nya mass product. Buat banyak banyak sekali.
Ramai pembeli ( ni kata kata pembeli tetap FC ) akan sanggup membeli walaupun mahal sebab tak kan sama kat memana pun walaupun orang yang sama membuat nya.

Yang penting tu la .. jaga quality .. jaga kekemasan.

Semoga maju jaya dalam perniagaan {:1_149:}

FanTasyCreaTioN Publish time 16-3-2019 05:59 AM

Dunia Decoupage pun boleh menjana pendapatan untuk yang berminat ..

Antara yang FC pernah decoupage kan ..

dari ini ..



menjadi ini


Sesiapa yang minat boleh lah bertanya sebab FC ada buat Tutorial untuk Decoupage ni..
Tak perlu nak jadi Pro sangat pun ( cam FC la .. tak pro pun dalam decoupage ni .. tapi sebab hasil ni ada juga yang mintak buatkan )


FanTasyCreaTioN Publish time 16-3-2019 06:02 AM

Decoupage lagi ..

dari kotak biasa .. ( bekas kipas ) menjadi


kertas tisu nya




Tada!!~



adila39 Publish time 16-3-2019 06:09 AM

DIY MAGAZINE BOX


Credit photo from google

adila39 Publish time 16-3-2019 06:10 AM

DIY HAMPER FROM KAIN BATIK

niii sendiri buat

adila39 Publish time 16-3-2019 06:11 AM

FanTasyCreaTioN replied at 15-3-2019 10:02 PM
Decoupage lagi ..

dari kotak biasa .. ( bekas kipas ) menjadi


kak dila buat sekali je FC. tu pun guna newspaper.. and meja lama tu touch up

adila39 Publish time 16-3-2019 06:18 AM

Ni decoupage coffee table k dila buat few yrs ago. Satu tu kawan nak jugak beli. So jual la dgn harga yg main bedal je.

adila39 Publish time 16-3-2019 06:19 AM

Ni deco je... guna old books and bottle, pastu glue and spray

adila39 Publish time 16-3-2019 06:20 AM

ni paling rare.. botol coke je and left over paint

adila39 Publish time 16-3-2019 06:20 AM

So actually DIY business ni ada potential... to those yg betul betul minat.

FanTasyCreaTioN Publish time 16-3-2019 06:31 AM

Seronok berDecoupage ni sebenar nya .. cuma perlu kesabaran ..
Tangan halus .. tangan kasar .. tangan tak berseni .. boleh ja kalau minat .. MINAT tu penting
nak senang .. nak mudah .. susah sekarang ni sebab semua pun berkira - kira nak keluar kan duit
untuk tu cuba cari kelainan ..macam FC buat kali ni ..

Jom!!~ Menjana duit dengan DIY


dari ini .. petias terbuang



menjadi ..











adila39 Publish time 16-3-2019 06:35 AM

FanTasyCreaTioN replied at 15-3-2019 10:31 PM
Seronok berDecoupage ni sebenar nya .. cuma perlu kesabaran ..
Tangan halus .. tangan kasar .. tang ...

ooo.. rajin dah ni, since u full time. Mmg kena variety.

Ni icebox caner? Still boleh gunala ya? then decokan.. pastu jual gitu? or jika ada permintaan?

FanTasyCreaTioN Publish time 16-3-2019 06:35 AM

adila39 replied at 16-3-2019 06:11 AM
kak dila buat sekali je FC. tu pun guna newspaper.. and meja lama tu touch up

Kadang minat tu la akan menjadi hobi yang boleh menjana wang

ada yang sanggup berabis beratus ribu juga untuk benda yang rare



FanTasyCreaTioN Publish time 16-3-2019 06:41 AM

adila39 replied at 16-3-2019 06:35 AM
ooo.. rajin dah ni, since u full time. Mmg kena variety.

Ni icebox caner? Still boleh gunala ya ...

Macam FC bgtau ..
FC bukan full time dalam hand crafts ni ..
sekadar d beri kelebihan oleh NYA

sebab tu FC lagi suka berkongsi ilmu ni

Lebih focus ke bidang masakan .. katering


Petias tu memang jiran nak buang dah ..
Fc sekadar cuba cuba dan jadikan almari tempat simpan baju

tapi lepas dia tengok hasil nya jadi gtu ..
dia mintak nak Beli balik :$
Fc bagi pree ja .. cuma mintak dia bayar kan dengan cara kena beli balik tisu2 dan gam yang d guna kan .. dia kena beli bukan bagi duit :lol:
sebab kita malas .. malas sesangat nak keluar kalau tak perlu sangat


FanTasyCreaTioN Publish time 16-3-2019 06:45 AM

adila39 replied at 16-3-2019 06:35 AM
ooo.. rajin dah ni, since u full time. Mmg kena variety.

Ni icebox caner? Still boleh gunala ya ...

FC buat banyak benda sebab cepat sangat boring kalau lama sangat dengan benda tu..
malas nak full time sebab dengan apa yang ada ni pun tak cukup tangan :'(

adila39 Publish time 16-3-2019 06:45 AM

FanTasyCreaTioN replied at 15-3-2019 10:41 PM
Macam FC bgtau ..
FC bukan full time dalam hand crafts ni ..
sekadar d beri kelebihan oleh NYA


tq FC

Very good. Hope apa yg kita share ni boleh dimanfaatkan.. like triger idea pd mereka yg minat nak niaga part time.

Dah bangun ke belum tido? hehehe

FanTasyCreaTioN Publish time 16-3-2019 06:54 AM

adila39 replied at 16-3-2019 06:20 AM
ni paling rare.. botol coke je and left over paint

DIY dari botol ni ada sorang abang tu ..
dia buat dan jadi duit .. dia buat jenis yang camni ..

YIW07i_Ni8I

Pages: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12
View full version: DIY BUSINES IDEAS


ADVERTISEMENT