CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Umpama Neraka Dunia, 7 Penjara Paling Kejam Pernah Wujud Atas Muka Bumi

20-12-2017 11:23 AM| Diterbitkan: Cari-Ghafar| Dilihat: 5003| Komen: 5|Original author: Oleh: Ghafar Nawi

Description: Kes Cikgu Azizan yang mendapat liputan pelbagai netizen prihatin telah menjadi topik hangat diperkatakan. Alhamdulillah, kes tersebut sudah dibatalkan menyebabkan Cikgu Azizan terselamat dari hukuman ...

Kes Cikgu Azizan baru-baru ini mendapat liputan daripada pelbagai pihak yang prihatin.


Namun kemenangan berada di pihaknya, dan menyebabkan Cikgu Azizan terselamat dari hukuman penjara dan denda yang sepatutnya tidak berlaku dalam kerjaya mulia seorang guru. 


Namun begitu, tahukah anda di manakah penjara  yang paling kejam pernah wuud muka bumi ini? Kalau masuk ke sini umpama berada di neraka dunia. Jom semak!


Bang kwang Prison (Thailand)

Sumber: buriramtimes.com

Digelar Bangkok Hilton dan terletak hanya 7 kilometer dari ibu kota Thailand, Bangkok. Penjara ini sangat terkenal dengan penyeksaan para banduan. Bukan setakat itu, mereka juga ditempatkan dalam sel kecil dan sempit kerana terpaksa bersesak-sesak dengan banduan yang lain. Antara yang menyedihkan adalah para banduan yang akan dihukum mati hanya akan tahu mengenainya beberapa jam sahaja sebelum perlaksanaan hukuman dijalankan melalui suntikan maut. Dalam tiga bulan pertama, mereka terpaksa menggunakan rantai yang diikat di kaki.


Alcatraz Island Prison (USA)

Sumber: prisonhistory.net

Penjara ini terkenal pada tahun 1920-an dengan nama “The Rock” atau “Devil’s Island”. Ini adalah antara penjara paling kejam di USA kerana pembinaannya dirancang secara terperinci untuk mengelakkan banduan melarikan diri dari sini. Di dalamnya mereka mencipta dunia mereka sendiri. Penjaga banduan yang kasar dan tidak berperikemanusiaan menyebabkan ramai banduan yang mengalami gangguan mental akibat tekanan perasaan yang luar biasa. Ada peraturan tidak boleh bercakap-cakap dengan banduan lain. Sekiranya mereka ingkar, ada hukuman berat menanti.


 Diyarbakr Prison (Turki)

Sumber: dailysabah.com

Antara tahun 1981 sehingga 1984, seramai 34 banduan telah mati disini kerana penyiksaan berlebihan melalui fizikal mahupun mentalnya. Ini tidak termasuk penyeksaan mental secara seksual. Ramai sebenarnya melakukan protes terutama kekejaman terhadap penyeksaan seksual banduan terhadap pengurusan penjara, naum tidak berhasil. Ada yang mogok makan dan ada juga membakar diri mereka, namun ianya ternyata sia-sia. Penyeksaan dalamnya sangat mengerikan dan tidak hairan jika penjara ini termasuk dalam senarai penjara paling menyeramkan dalam dunia.

Gitarama Prison (Rwanda)

Sumber: newtimes.co.rw
Bayangkan kita bersesak dalam ruangan yang sempit sehinggakan nak membuang air besar pun terpaksa berdiri. Itulah yang terjadi di Gitarama, Rwanda selepas salah sebuah penjara mereka yang sepatutnya menempatkan seramai 500 tahanan disumbat sehingga 6000 orang dalam satu-satu masa. Kaki para banduan ramai terpaksa dipotong kerana membusuk dan sakit selepas mereka terpaksa berdiri dalam najis mereka sendiri. Jika kaki mereka tidak dipotong, mereka akan mati secara perlahan-lahan.


La Sante Prison (Perancis)
Sumber: lefigaro.fr

Terletak di Paris, Perancis dan Penjara La Sate ini terkenal dengan tempat yang sangat kejam kerana di dalamnya mereka menggunakan hukum rimba. Sistem itu meletakkan siapa yang kuat maka mereka akan berkuasa. Hal ini telah menyebabkan ramai banduan yang lemah di dalamnya tertekan dan ditindas. Mereka juga hanya diberi peluang sehari 4 jam sahaja untuk keluar dari sel untuk mengurangkan tekanan di dalamnya. Namun penjara ini tetap termasuk dalam senarai penjara paling kejam di dunia.


Guantanamo Prison (Cuba)

Sumber: humor.gunaxin.com
Penjara ini terletak di Teluk Guantanamo seluas 117 km per segi. Ianya adalah kompleks penjara di bawah Joint Task Force Guantanamo (JTF-GTMO) dan turut menempatkan sebahagian dari pengkalan angkatan laut Amerika Syarikat. Kem ini terkenal pada tahun 2002 selepas sebahagian penghuninya adalah pejuang al-Qaeda dan Taliban yang ditangkap di Afganistan atau sesiapa sahaja yang dirasakan terlibat dalam serangan terhadap bangunan World Trade Centre pada 11 September 2001. Kem tahanan itu terdiri dari 3 iaitu Kem Delta, Ignuana dan X-Ray. Hanya dua sahaja masih beroperasi kerana kem X-Ray telah ditutup. Jumlah tahanan dalam Kem X-Ray berjumlah 660 orang dan berasal dari 44 negara. Mereka semua disabitkan dengan tuduhan sebagai sebahagian pengganas antarabangsa.

Carandiru Prison (Brazil)
Sumber: bentavener.com
Pada tahun 1992 berlaku tragedi rusuhan paling terbesar dalam penjara pada ketika itu. Tragedi pembunuhan itu melibatkan ratusan mangsa terkorban, 103 orang banduan dikatakan terbunuh, ada sumber lain mengatakan 111 orang. Perang antara kumpulan dalam penjara antara cetusan kekecohan dalam penjara, kemudian polis datanng untuk mengawal keadaan. Sebenarnya sebahagian besar banduan telah menyerah kalah dengan meletakkan senjata mereka dan meminta perlindungan polis, tapi permintaan mereka itu dibalas dengan polis menembak mereka.
Seram! Kalau 'termasuk' ke sini memang dah tak boleh kata apa dah. -CARI
20

Bagus
10

Marah
13

Terkejut
8

Sedih
20

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (88 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote SOFIA2017 20-12-2017 12:32 PM
omaiiigodddd....ngeeeriiiiii
Quote Cari-Faizal 20-12-2017 01:55 PM
memang azab la
Quote yangsemb 21-12-2017 12:57 PM
Oh tadak!!! Sangat menyeksakan{:stress
Quote notsospecial007 18-1-2018 04:38 PM
gitarama prison plg ngeri skali..
Quote ahlisihircute 18-1-2018 08:24 PM
Penjara yg ada kat msia nie pon aku x sanggup nak masuk...
Seram.....

Lihat semua komen(5)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 09:29 PM GMT+8 , Processed in 0.046814 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top