CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Yingluck Shinawatra Dijatuhkan hukuman Penjara 5 Tahun Kerana Salah Guna Kuasa

27-9-2017 05:55 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 2087| Komen: 6

Description: Mahkamah Tinggi Thailand hari ini mengumumkan keputusan kes tuduhan salahguna kuasa dalam pelaksanaan skim subsidi beras yang dihadapi bekas perdana menteri Thailand, Yingluck Shinawatra.

sumber : mStar


Mahkamah Tinggi Thailand hari ini mengumumkan keputusan kes tuduhan salahguna kuasa dalam pelaksanaan skim subsidi beras yang dihadapi bekas perdana menteri Thailand, Yingluck Shinawatra. 

Yingluck dijatuhi hukuman penjara selama lima tahun atas kesalahan tersebut tanpa kehadirannya di mahkamah. 

Memetik laporan Bangkok Post, Yingluck dituduh membeli padi dengan harga satu kali ganda lebih tinggi daripada harga pasaran sehingga menyebabkan kerugian kewangan negara yang mencecah lebih 3,053 juta bath atau bersamaan RM386 juta. 

Pada asalnya mahkamah ingin mengumumkan keputusan berhubung kes tersebut pada 25 September lalu, namun Yingluck tidak hadir ke mahkamah dengan alasan kurang sihat.


Oleh kerana itu, mahkamah terpaksa menangguhkan keputusan sehingga hari ini iaitu Rabu.

Dia dikatakan melarikan diri ke luar negara dan kini berkemungkinan besar berada di Britain untuk mendapatkan lindungan politik daripada kerajaan Britain. 

Bagaimanapun, menurut Perdana Menteri Thailand, Prayuth Chan-ocha ketika ditemubual kelmarin berkata, pihak berkuasa tahu di mana Yingluck berada tetapi tidak akan mendedahkan lokasinya sehingga keputusan mahkamah dikeluarkan pada 27 September ini iaitu hari ini.- CARI
9

Bagus
26

Marah
11

Terkejut
17

Sedih
23

Lawak
21

Bosan

Friends Rank (107 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dcruins 27-9-2017 06:14 PM
Selamat datang ke kelab pemimpin bangsa cina korup Asean, sebaris dengan legend2 korup cina Asean lain macam Marcos,Aquino's/Cojuanco Dari Filipina.....
Quote dcruins 27-9-2017 06:21 PM
Dulu ada netizen camp abishit yg marah2 kata,bawah shinawatra's adik beradik, industri pelacuran dia jerrr yg meriah sampai terkenal diseluruh dunia banding beras Siam dia....
Quote dcruins 27-9-2017 06:27 PM
Nasib baik laaa sebelum Thakshin dijatuhkan, dia sempat jual Shin Corp dia piiii satu lagi family friend dinasti Hakka kat Temasek Holding, boleh laaa guna duit tu piii lari kat UK etc beli kelab Bola EPL....
Quote dauswq 27-9-2017 07:16 PM
dcruins replied at 27-9-2017 06:14 PM
Selamat datang ke kelab pemimpin bangsa cina korup Asean, sebaris dengan legend2 korup cina Asean la ...

yg korup tu mak yg dijulang2 penjuang demokrasi atau anak dia?
Quote dcruins 27-9-2017 07:51 PM
dauswq replied at 27-9-2017 07:16 PM
yg korup tu mak yg dijulang2 penjuang demokrasi atau anak dia?

Bagi warga Filipina, tak kesahhh yg mak atau anak, keluarga cojuanco/Aquino ni banyak bolot hartanah etc dah berapa generasi dahhh....
Quote moonbug 27-9-2017 09:30 PM
So lepas court dah umum hukuman harini, location beliau akan di reveal kah?

Lihat semua komen(6)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-6-2024 03:34 AM GMT+8 , Processed in 0.055812 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top