CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Elak Tertipu Dengan Gambar Viral, Ini Tutorial Mudah Cari Sumber Asalnya!

6-9-2017 06:14 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 7446| Komen: 23|Original author: Oleh: Adib Za

Description: Zaman gajet dan media sosial menjadi sumber berita, memang tak dinafikan banyak perkara yang disebarkan secara meluaskan dan begitu pantasnya.Namun, kadang kala yang kurang enaknya perkara yang ditula ...
Zaman gajet dan media sosial menjadi sumber berita, memang tak dinafikan banyak perkara yang disebarkan secara meluaskan dan begitu pantasnya.

Namun, kadang kala yang kurang enaknya perkara yang ditularkan itu bukanlah dari sumber yang sahih. 


Terutamanya bila gambar yang dicedok dari mana-mana laman web lain dikatakan sebagai gambar sendiri. Seperti yang berlaku dalam kes penyewa wanita yang dikatakan tinggal dalam bilik bersepah dan juga pengotor baru-baru ini.

Rupanya gambar yang diambil itu bukanlah dari rumah penyewa berkenaan, sebaliknya dari sebuah laman web di Thailand. Kan dah malu bila terkantoi!

Oleh itu, anda boleh melakukan teknik di bawah ini jika ingin menyemak mana-mana sumber gambar yang menjadi tular. Bukan apa, supaya diri tidak tertipu dengan mana-mana cerita kononnya meminta simpati di laman sosial. 

Jom lihat, mudah sahaja cara ini, seperti yang dipetik dari portal Berita Kopak:

















21

Bagus
23

Marah
17

Terkejut
18

Sedih
26

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (120 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote trakea 6-9-2017 06:52 PM
Itu macam ka
Quote jerukkedondong 6-9-2017 06:59 PM
Osem..very good info.
Quote JDT 6-9-2017 07:33 PM
Tenkiu......hahah barulah saya tau..
Quote raradhia 6-9-2017 08:09 PM
bagus2, jd xboleh sdh org maw tipu2 yaaaa!!
Quote missinpiece 6-9-2017 09:40 PM
Huhu slalu guna utk check gambo profile org..
Quote susukambingbest 6-9-2017 10:51 PM
wow baru tau mcm ni la agknya org kantoikn edlyna sagof dgn joy repah
Quote buapakperut 6-9-2017 10:55 PM
missinpiece: Huhu slalu guna utk check gambo profile org..

Samo lay dulu Kat group fb uni byk fake profile,iols JD csi talk berbayar tolong expose kan
Quote RatuDunia94 7-9-2017 12:27 AM
Lambatnya.. Iols dr 2011 dh buat gini nk tau fake photo or not..
Quote mieymiey 7-9-2017 07:32 AM
Terutamanya bila gambar yang dicedok dari mana-mana laman web lain dikatakan sebagai gambar sendiri.


Repah, jaga-jaga. Ada yang memerhati
Quote EvieWanKenobi 7-9-2017 08:05 AM
baru tau cara ni..
dah try dan jadi..

tq tt for sharing..
Quote paz 7-9-2017 09:43 AM
Wow bende bagus ni. Elok lah supaya takde yang tertipu.
Quote chinta89 7-9-2017 10:48 AM
lbh bminat nk tahu sape yg kantoi guna gmbr bilik kat tahiland tu??
Quote vanillaninja 7-9-2017 10:51 AM
Omg pengotornya. Macam mana boleh hidup dalam bilik macam ni. Siap tidur bawah katil

By the way baru tau itu caranya nak verify.
Quote xstudentgurl 7-9-2017 01:43 PM
Mesti semete guna ini masa teka gmbr dulu
Quote Artemesiaa 7-9-2017 03:55 PM
Info berguna
Quote shaun_bb 16-9-2017 12:02 PM
{:good bagus untuk panduan masa depan. {:smile
Quote stania83 16-9-2017 02:12 PM
ini nama reverse image search.
Quote batmana 16-9-2017 06:53 PM
lor..
dh lama aku wt gini
Quote bictoria 17-9-2017 06:18 PM
Boleh check yg mintak2 derma tu betul ke fake

Lihat semua komen(23)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-2-2024 08:31 PM GMT+8 , Processed in 0.057149 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top