CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Keluarga Bukan Islam Teruja Dengan Amalan Berkhatan

10-7-2017 01:03 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 4001| Komen: 22

Description: Walaupun dirinya seorang penganut agama Hindu, namun disebabkan banyak bergaul dengan orang Melayu dan telah didedahkan dengan amalan bersunat sejak kecil lagi.

Walaupun dirinya seorang penganut agama Hindu, namun disebabkan banyak bergaul dengan orang Melayu dan telah didedahkan dengan amalan bersunat sejak kecil lagi. 


Memetik laporan Sinar Harian, bagi A.Mahayesan berkhatan adalah syarat untuk anak lelaki dalam keluarga melangkah ke alam dewasa, selain melihat manfaat amalan wajib untuk kanak-kanak lelaki beragama Islam itu.

sumber : Sinar Harian

Jelas A. Mahayesan, pemahamannya tentang manfaat berkhatan yang diamalkan masyarakat Melayu semakin jelas apabila dia bekerja sebagai Pembantu Perubatan Kesihatan di Hospital Tuanku Ja’afar, sejak 23 tahun lalu.

“Bila saya tahu kawan-kawan nak bersunat, saya terfikir kenapa saya tak buat sama. Jadi, saya beritahu ayah dan ibu dan mereka bersetuju. Paling nostalgia kerana saya telah disunatkan seorang tok mudim dan ia dilakukan di surau di kampung saya di Jasin, Melaka. Semuanya OK saja”  katanya.


Dalam pada itu, sejak awal lagi, kedua-dua anak lelakinya turut digalakkan untuk berkhatan dengan cara tradisi masyarakat Melayu.

Difahamkan, kedua-dua anaknya iaitu Tinesh dan Parthiven yang masing-masing berusia 16 tahun dan 13 tahun telah pun dikhatankan ketika mereka berusia 12 tahun dalam satu program berkhatan beramai-ramai di Hospital Tuanku Ja’afar, Seremban. 

Selain itu, salah satu keunikan keluarga Mahayesan ini adalah mereka lima beranak bertutur dalam bahasa Melayu di rumah.

Mahayesan berkata, dia merasa bertuah kerana hidupnya diwarnai dengan isteri berbangsa Bidayuh dan anak-anak mempunyai keluarga angkat Melayu.- CARI

9

Bagus
6

Marah
11

Terkejut
11

Sedih
11

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (58 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Changa 10-7-2017 01:05 PM
biasa jah dek indian berkhatan ini akak ada kenal at least 4 indian hindu yang berkhatan atas various sebab.
Quote putehkundor 10-7-2017 01:06 PM
Patut lah anak sheols cerah cerah sikit.
Mesti segak bila dah besar sbb kacykan India bidayuh....dapat lah baiki keturunan sikit
Quote sabbath_shalom 10-7-2017 01:12 PM
India + Bidayuh hasilnye Melayu yerrr

Btw berkhatan ni byk kebaikan...sebab kotey orang Asia ni pendek2...time tegang pon elok jah bertutup kulop kepalanye....
Quote Modngengade 10-7-2017 01:23 PM
Edited by Modngengade at 10-7-2017 05:26 AM
Changa replied at 10-7-2017 05:05 AM
biasa jah dek indian berkhatan ini akak ada kenal at least 4 indian hindu yang berkhatan atas v ...

nalla tak  ke empat2 hindu tersebut sister? pohon beri sedikit testimony


@Bedah.Cun

Quote Modngengade 10-7-2017 01:25 PM
sabbath_shalom replied at 10-7-2017 05:12 AM
India + Bidayuh hasilnye Melayu yerrr

Btw berkhatan ni byk kebaikan...sebab kotey orang Asia ni p ...

kalau kotey kulop dan  buta elok lah berkhatan dekk....jijik hokey

Quote Nokiaman 10-7-2017 01:29 PM
Changa replied at 10-7-2017 01:05 PM
biasa jah dek indian berkhatan ini akak ada kenal at least 4 indian hindu yang berkhatan atas v ...

waaa sis..
maksudnya..perna lihat konek anak yindia ler tu..

suka la sangat eh...
Quote chinta89 10-7-2017 02:26 PM
ape korang mencarut bab kote ni hoiii.... kembali kpd thread asal psl bersunat udah la..
Quote qistiena 10-7-2017 02:32 PM
rasenyer ramai je yg non-muslim berkhatan...
takde masalah pun...
Quote dekmieDandy 10-7-2017 02:43 PM
boleh tahan anak dia yg baju kuning tu

boleh bawak ketengah
Quote puteribaya 10-7-2017 03:25 PM
nothing new pun..ramai non muslim serata alam bersunat
Quote Maideen. 10-7-2017 05:00 PM
Kat CI ni ada lobainita tudong laboh sampai ketumit pakar aurat yang selalu berkongsi pengalamannya tentang perbezaan mengulom zakar yang ada hood dengan zakar yang dah buang hood.

Mungkin dia akan berkongsi sekali lagi pengalamannya dalam thread ini.

Wallahualam.
Quote Decaffeinated 10-7-2017 05:18 PM
kalau guna nama bidayuh boleh tak demand diskaun bumiputera....?

cakap pun dah melayu.... kulop pun dah buang khenn....

Quote sabbath_shalom 10-7-2017 08:22 PM
Modngengade replied at 10-7-2017 01:25 PM
kalau kotey kulop dan  buta elok lah berkhatan dekk....jijik hokey

Kepala sebegitu sgt sensetif yer sis....mudah inzal jua.  
Quote Ayda89 11-7-2017 12:00 PM
melayu2 muka anak2 depa kihkih
Quote GhostWalking 11-7-2017 12:07 PM
Tan siew loo lu bila mau kasi potong kita ada kapak
Quote Bedah.Cun 11-7-2017 12:56 PM
Modngengade replied at 9-7-2017 05:23 PM
nalla tak  ke empat2 hindu tersebut sister? pohon beri sedikit testimony

Gemokk, yanggg!!! Uwghhhhhh, longgar ovari ngkau!!
Quote BebeQ 11-7-2017 01:03 PM
Decaffeinated replied at 10-7-2017 05:18 PM
kalau guna nama bidayuh boleh tak demand diskaun bumiputera....?

cakap pun dah melayu.... kulop p ...

tak silapnya kalau salah sorang suami isteri bumi, anak2 jadi bumi juga.

macam keluarga beliau ni, anak2 tu kalau masa daftar letak bangsa bidayuh pun boleh sebab untuk etnik sabah sarawak ni special sikit, tak perlu bangsa ikut bapa, bangsa ikut ibu pun boleh.
Quote Modngengade 11-7-2017 01:04 PM
Bedah.Cun replied at 11-7-2017 04:56 AM
Gemokk, yanggg!!! Uwghhhhhh, longgar ovari ngkau!!

hehehe.....lemasssss!!!!!
Quote spankee_fili 11-7-2017 01:06 PM
ada sorang senior indian ni dulu bersunat sebab katanya nak show kat kawan2 dia lelaki sejati, penuh berani..

Lihat semua komen(22)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-2-2024 08:26 PM GMT+8 , Processed in 0.370284 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top