CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Isu Muntah Cleaning, Pemilik Restoran Tampil Beri Penjelasan

3-4-2017 05:00 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 13079| Komen: 117

Description: Baru-baru ini tular di media sosial tentang bil yang tertera 'cuci muntah pelanggan' sebanyak RM15.
Baru-baru ini tular di media sosial tentang bil yang tertera 'cuci muntah pelanggan' sebanyak RM15.

Kecoh gara-gara dikatakan ianya caj yang tidak masuk akal, jurucakap restoran Nasi Kandar Pelita tampil memberikan jawapan.


“Itu bukan muntah kanak-kanak, itu muntah orang dewasa. Disebabkan keadaan muntah di pinggan dan gelas itu sangat teruk, kami membuat keputusan untuk membuangnya terus dan sebab itulah dikenakan caj,”katanya kepada Harian Metro.

Foto: Harian Metro
Menurutnya lagi, kejadian berlaku kira-kira jam 4 pagi selepas cawangan Nasi Kandar Pelita di Jalan Ampang didatangi enam individu dalam keadaan mabuk.

Dua daripadanya muntah ke atas makanan tersebut.


“Kejadian itu sekali gus mendatangkan rasa tidak senang terhadap pelangggan sekitar. Malah disebabkan keadaan pinggan terlalu kotor kami membuat keputusan untuk membuangnya.” 

Sekali lagi ditegaskan, caj tersebut dikenakan bukan untuk cuci muntah, tapi untuk barang-barang yang dibuang seperti pinggan dan gelas. -CARI
21

Bagus
13

Marah
20

Terkejut
9

Sedih
11

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (83 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kaktomsix 3-4-2017 01:04 AM
tapi kan,lepas tu member kaktom, tokei kedai tu ler, dia bagi kaktom video kes muntah ni. kaktom reply, rm15 banyak murah, patutnya kau caj dia rm300 terus. mabuk punya babi kau sembelih kaw kaw. itu babi sudah kasi geli kau punya customer lain. banyak celaka punya babi.



[fbv]1495837057127881[/fbv]


Quote munchkin 3-4-2017 01:24 AM
Oklah tu. Berpatutan.
Quote mbhcsf 3-4-2017 06:15 AM
cer tanya pihak  restaurant kenapa mahal apa kos yg dia consider ? serviced ?
Quote mbhcsf 3-4-2017 06:16 AM
Edited by mbhcsf at 3-4-2017 06:28 AM

lagipun ntahlah i rasa -  muntah ni ialah bahan buangan yg agak ada risiko - ye sebab pekerja tu kena deal dengan cairan badan org soo...

hmm....kalau i ipejam matalah  sebab ia serviced. kalau i ..kalau  org lain tataulah.
Quote shernazz 3-4-2017 06:26 AM
euw...
trauma anney tu tau...haha
padan la kene charge
Quote 3_abdul 3-4-2017 06:28 AM
ehh babi...... jilake sgt muntah kat tempat org ramai makan   
Quote singajantan 3-4-2017 06:30 AM
Muntah pun anne charge ...gilos pe
Quote lasagnaklcc 3-4-2017 07:00 AM
Maybe pendpt diorg muntah ni blh buat pelanggan lari @ rasa kurg senang.

Tapi mamak tu pon agaknya sakit hati kot, mabuk2 pon sibuk nak lepak lagi. Balik la rumah.
Quote CrowneGlory 3-4-2017 07:55 AM
Bagusla mamak tu charge...kalau kat mana2 fast food kekadang sian bdk2 cleaner tu kena cuci free2 bdk2 muntah...makpak bengap buat dek je
Quote Simunggu 3-4-2017 07:59 AM
sepatutnya...kena charge...noting is free..
Quote awanearisu 3-4-2017 08:00 AM
Muntah dalam kedai makan memang bahaya. Kalau di lantai mungkin tak seberapa. Tapi kalau di meja ataupun di bain-marie, risiko menyebarkan sesuatu penyakit itu ada. Lebih-lebih lagi jika muntah akibat jangkitan kuman dalam perut
Quote felinecat 3-4-2017 08:05 AM
muntah mabuk agak busuk baunye...terigt mase sekolah menengah, ak naik balik rumah dari bandar. pakcik bas merungut bile sorang pakcik ni nak naik bas, rupenye sbb beliau mabuk, busuk baunye, xselesa...pakcik mabuk tu rajin naik bas ke bandar untk minum2
Quote tensic~ 3-4-2017 08:40 AM
Ingt muntah baby.. klu muntah mabuk kira murah la tu..
Quote Mary_jane 3-4-2017 09:15 AM
Padan lah. Jijik.
Quote ajinomotonosuga 3-4-2017 09:29 AM
Buh lah sign manager can refuse entry

So klo de oang.mabuk , nk mintak sedekah etc , macha can refuse entry, halau dia , call police if needed, u dah letak sign, ur private premise haa

Mende cam ni.punnn nk kne ajo, so bodo lah oang mesia ni
Quote stingerattacks 3-4-2017 09:58 AM
ajinomotonosuga replied at 3-4-2017 09:29 AM
Buh lah sign manager can refuse entry

So klo de oang.mabuk , nk mintak sedekah etc , macha can r ...

Kau ingat management takda kerja lain nak kena detect orang mabuk? Saya bukak bisness makan, kasi orang makan, Bukan kasi bersih orang punya muntah.
Kalau jenis macam kau satu sip mocktail Dah boleh mabuk auta seminggu, jalan ter hoyong  hayang,   boleh management nampak  sebelum kau masuk to refuse you, tapi kalau dapat species @modngengada, satu botol Pak JOHNNY WALKER BLACK Label dia togok sorang...masih boleh jalan straight, steady je, kau nak detect camno?

RM 15 to clean up the mess of that nature( muntah), of your own doing, dan bukan dari the mess of sisa sisa makanan yg kau orderr dari restaurant tersebut, aku rasa fair.....
Quote stingerattacks 3-4-2017 10:05 AM
singajantan replied at 3-4-2017 06:30 AM
Muntah pun anne charge ...gilos pe

nature of eatery bisness is to prepare and serve food..bukan clean up your damn vomit,

lain kali...kalau muntah, pinjam mop atau kain , do your own cleaning.....atau kalau terasa nak muntah, Tak sempat ke restroom, muntah kan saja kedalam handbag coach kau.

very the easy right?


Quote airfilterkotor 3-4-2017 10:05 AM
Edited by airfilterkotor at 3-4-2017 10:06 AM

Kalau yg muntah tu sebab tetiba sakit /tak sihat kaa buleh jugak ada timbang rasa.
Tapi kalau dah mabok 5 tiang siap kena papah bagai, layak tendang kuat-kuat jaa orang cenggini. Menyusahkan orang lain.
Quote stingerattacks 3-4-2017 10:07 AM
awanearisu replied at 3-4-2017 08:00 AM
Muntah dalam kedai makan memang bahaya. Kalau di lantai mungkin tak seberapa. Tapi kalau di meja ata ...

Kalau muntah jenis pekat, kena pada saluran yang  betul, dan the right timing, 9 bulan kemudian boleh dapat baby khenn?

Wakakakaakakakakakaka

Lihat semua komen(117)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-2-2024 09:30 PM GMT+8 , Processed in 0.056993 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top