CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Graduan Tertua Dunia Milik Atuk Jepun Berumur 96 Tahun

6-6-2016 10:54 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 4887| Komen: 6

Description: Shigemi Hirata, seorang lelaki tua yang berumur 96 tahun berasal dari Jepun berjaya pecah rekod dan diisytiharkan sebagai lelaki yang paling tua menjadi graduan universiti selepas menerima ijazah dala ...
Oleh: TS LOO



sumber foto: http://www.indiatimes.com/



Konsep pembelajaran sepanjang hayat harus dijadikan amalan kepada seluruh rakyat Malaysia pada hari ini hingga sampai bila-bila. 

Daya saing global dan kepelbagaian keperluan mendesak kita agar sentiasa meningkatkan pengetahuan dan kemahiran yang juga sejajar dengan pembangunan sosioekonomi negara, individu perlu sedar dan menghayati keperluan untuk pengayaan ilmu dan kemahiran demi kemajuan dan kepuasan diri.

Sabtu lalu, Shigemi Hirata, seorang lelaki tua yang berumur 96 tahun berasal dari Jepun berjaya pecah rekod dan diisytiharkan sebagai lelaki yang paling tua menjadi graduan universiti selepas menerima ijazah dalam bidang seni seramik.



sumber foto:http://www.indiatimes.com/


Pengiktirafan itu diberikan oleh Guiness World Of Records selepas ijazah tersebut diterima Shigemi daripada Falkulti Seni dan Reka Bentuk Di Universiti Kyoto pada bulan Mac yang lalu.

Hirata dilahirkan di sebuah ladang di Hiroshima pada 1919 iaitu ketika tentera bersekutu dan Jerman menandatangani ‘Perjanjian Versailles’ dan dia umpama selebriti ketika berada di kampusnya 

Kita harus menjadikan pembelajaran sepanjang hayat sebagai satu cabaran dan harus menerapkan budaya pembelajaran analitikal dan intelektual kerana mencari ilmu ibarat sebagai memburu ilmu dalam zaman teknologi bermaklumat yang begitu pantas. - CARI Infonet




17

Bagus
11

Marah
13

Terkejut
4

Sedih
11

Lawak
7

Bosan

Friends Rank (63 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Artemesiaa 6-6-2016 11:33 AM
Belajar ni tak ada penghujungnya hanya yang malas berusaha je malas nak berlajar
Quote aziz79 6-6-2016 01:10 PM
tahniah tok
Quote gula_tebu 6-6-2016 02:17 PM
tahniah atok. terbukti usia bukan penghalang. giteww.

Quote loladaily 7-6-2016 10:50 AM
never say never. belajar tiada penghujung dan peringkat umur. tahniah atok.
Quote Bonda_Aniey 8-9-2016 03:33 PM
96 tahun mcm tu punya tegap bdn...alahai.... Apapun slute lh atok
Quote hanglipolopo 8-9-2016 03:47 PM
Tahniah Atok..

Lihat semua komen(6)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-7-2024 03:06 AM GMT+8 , Processed in 0.067097 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top