CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Amaran Buat Azalina " Jangan Rampas Kuasa Speaker"

25-3-2016 11:11 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 5855| Komen: 15

Description: Beliau membuat andaian mengenai isu itu dan merampas kuasa speaker - Tan Sri Pandikar Amin Mulia
Oleh Izzah Abbasy

'Perang mulut' antara wakil rakyat kerajaan dan pembangkang di Dewan Rakyat setelah Timbalan Speaker, Datuk Ronald Kiandee berkata keputusan sama ada isu RM2.6 bilion boleh dibahaskan atau tidak akan dimaklumkan pada Isnin.

Gagal mengawal keadaan, Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia masuk ke Dewan untuk menenangkan keadaan.



Pandikar Amin Mulia memberi amaran kepada Datuk Seri Azalina Othman Said supaya "tidak merampas kuasa speaker".

Pandikar Amin berkata, Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu telah bertindak mendahului dan mengambil alih kuasa speaker apabila mengeluarkan kenyataan bahawa perbahasan mengenai isu RM2.6 bilion adalah subjudis.

"Beliau membuat andaian mengenai isu itu dan merampas kuasa speaker.

"Oleh itu jangan ada mana-mana menteri mengulangi perkara ini lagi," katanya pada Khamis.


12

Bagus
14

Marah
13

Terkejut
12

Sedih
5

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (62 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote tongkatwaran75 25-3-2016 07:32 AM
KUALA LUMPUR: Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia memberi amaran kepada Datuk Seri Azalina Othman Said supaya "tidak merampas kuasa speaker".

Pandikar Amin berkata, Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu telah bertindak mendahului dan mengambil alih kuasa speaker apabila mengeluarkan kenyataan baahwa perbahasan mengenai isu RM2.6 bilion adalah subjudis.

"Beliau membuat andaian mengenai isu itu dan merampas kuasa speaker.

"Oleh itu jangan ada mana-mana menteri mengulangi perkara ini lagi," katanya pada Khamis.

Tambah beliau, menteri tidak mempunyai kuasa untuk membuat andaian mengenai keputusan speaker.

Beliau berkata demikian berikutan berlakunya 'perang mulut' antara wakil rakyat kerajaan dan pembangkang di Dewan Rakyat setelah Timbalan Speaker, Datuk Ronald Kiandee berkata keputusan sama ada isu RM2.6 bilion boleh dibahaskan atau tidak akan dimaklumkan pada Isnin.

Gagal mengawal keadaan, Pandikar Amin masuk ke Dewan untuk menenangkan keadaan.

Kata beliau, speaker akan menilai soalan secara individu dan akan memberi penjelasan terperinci mengenai isu subjudis minggu depan.
Quote tongkatwaran75 25-3-2016 07:32 AM
PETALING JAYA: Datuk Seri Azalina Othman Said (pic) says that she harboured no intention of usurping the powers of Parliament Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

The Minister in the Prime Minister's Department was responding to Pandikar's warning after she had said that debates in the house over the RM2.6mil political donation was sub judice.

"I had no intention of taking over the duties of the Parliament Speaker.

"My statement on March 16 and 17 were in my capacity as a minister, who is responsible for answering issues relating to the RM2.6bil," she said in a statement on Thursday.

In her statement today, she said the government had already answered questions related to the matter multiple times.

"Opposition members' accusations that the Government is refusing to answer is not true as the Government has answered the issue in Parliament, through a ministerial reply on Dec 3 and, following that, a written response was provided six times to questions raised in Parliament on March 8, 9, 10 and 15, a day before the Bar filed its summons in the High Court," said Azalina.

On Wednesday, Azalina refused to answer questions on the RM2.6bil political donation and SRC International in Parliament, saying it would be sub judice (under judicial consideration and prohibited from public discussion) in light of the Malaysian Bar's application for a judicial review on the issue.

Earlier on Thursday, Pandikar had warned other ministers not to repeat Azalina's actions.

He also said that the Speakers would asses questions individually and would give a detailed explanation and ruling on the sub judice issue next week.
Quote dodolgemok 25-3-2016 07:37 AM
Bro inzal ni reti sentap ke? Hati dia kental bukan cam sundel2 lain yg xtahan kritikan terus sentap
Quote ecahaha 25-3-2016 07:38 AM

"My statement on March 16 and 17 were in my capacity as a minister, who is responsible for answering issues relating to the RM2.6bil," she said in a statement on Thursday."

It hasnt been decided whether 2.6b issue will be debated or not.. Kaka tak payah la menggelabah tetek kan.. Kalau speaker decide utk bahaskan, kaka jawab sajalah.. Tanggungjawab kaka, bukan begitu?
Quote sepitsiput 25-3-2016 07:49 AM
Bro inzalnya pengerang ni ada girlfriend x chuols? Xde ke datin2 wannabe or minah2 bimbo nk berlessi dgn  shehe?yelah....duit byk..projek sana sini

Kalau xde meols nk sarankan @putehkundor cuba nasib
Quote cm_matjawasp 25-3-2016 08:02 AM
Pendekar ni mana berani ambik tindakan kat MP BN.takat sound sound macam tu je.tengok dlm youtube Pasir Salak tengking dia.punya la kuwang hajo.tapi tak ada apa tindakan pun.kalau pembangkang..
Quote putehkundor 25-3-2016 10:36 AM
sepitsiput replied at 25-3-2016 07:49 AM
Bro inzalnya pengerang ni ada girlfriend x chuols? Xde ke datin2 wannabe or minah2 bimbo nk berlessi ...

Bro inzalnya ni taste sister @Changa kay...
Kak teh ala2 gesel bontot dgn adibah noor jah
Quote pyropura 25-3-2016 10:38 AM

ciri-ciri Umngok - selalu jahil terhadap undang undang yang depa sendiri buat...
Quote lava.sg 25-3-2016 10:40 AM
pyropura replied at 25-3-2016 10:38 AM
ciri-ciri Umngok - selalu jahil terhadap undang undang yang depa sendiri buat...

lu pun jahil gak.tu pasal lu kena kencing sampai kuyup dgn wa....

tentera..tentara...

dah kuyup baru sedar...




Quote HibinoSama 25-3-2016 10:46 AM
Next pru klu mamat or minah ni menang lagi, aku xtau la nk kata apa kt pengundi tmpat dia
Quote pyropura 25-3-2016 10:47 AM
lava.sg replied at 25-3-2016 10:40 AM
lu pun jahil gak.tu pasal lu kena kencing sampai kuyup dgn wa....

tentera..tentara...

haa...kesian dah ilang pak aji pak aji...akhlak tinggiyy tuwww..
Quote lava.sg 25-3-2016 10:49 AM
pyropura replied at 25-3-2016 10:47 AM
haa...kesian dah ilang pak aji pak aji...akhlak tinggiyy tuwww..

marah tak habis nampak sejak kena kencing sama wa malam tu...

tentera..tantara....tentara.

dah kuyup baru sedar..

bongok.


Quote pyropura 25-3-2016 10:50 AM
lava.sg replied at 25-3-2016 10:49 AM
marah tak habis nampak sejak kena kencing sama wa malam tu...

tentera..tantara....tentara.


pak aji pak aji akhlak tinggi...loobang pookey lu lar...
Quote juliez 25-3-2016 10:51 AM
sepitsiput replied at 25-3-2016 07:49 AM
Bro inzalnya pengerang ni ada girlfriend x chuols? Xde ke datin2 wannabe or minah2 bimbo nk berlessi ...

Semalam i tgk video hmetro dlm youtube pelakon lydiawati diganggu pengkid. Gambar pengkid diblurkan. I dok belek2.. eh mcm anzalina othman plak
Quote lava.sg 25-3-2016 10:51 AM
pyropura replied at 25-3-2016 10:50 AM
pak aji pak aji akhlak tinggi...loobang pookey lu lar...

kasi up sikit tengokkkk....thread lu kena kencing..



http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=973362&highlight=mendunia





Lihat semua komen(15)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-2-2024 01:29 AM GMT+8 , Processed in 0.049751 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top